Pécsi hölgyek üzeneteivel kívánunk boldog nőnapot!

Mint az tudott, a nemzetközi nőnap a hölgyek iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta, Magyarországon pedig 1948 óta minden év március 8-án tartanak. Az ünnep alkalmából a férfiak általában meglepik a szívüknek kedves hölgye(ke)t egy szép virággal, vagy más aprósággal. De ezen felül vajon miért különleges, fontos ez a nap az ünnepeltek, vagyis a nők számára? Néhány pécsi hölgy elárulta lapunknak gondolatait erről. 

hirdetés
Uránia Mozi

Lássuk is, hogy vélekedtek a pécsi nők a jeles napról!

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere: 

„Ahogyan kellenek helyek, kellenek időpontok is, amikor egy kicsit jobban fókuszálunk ügyekre, amikor figyelmet összpontosítunk témákra. A nők magyarországi helyzete ilyen. Szeretném hinni, hogy minden hölgytársam szeretetben, biztonságban és megbecsülten él, de sajnos ez nem így van. A pandémiában megsokasodtak a családon belüli erőszakos cselekmények, a munkahelyi mobbing áldozatai inkább a nők, a háztartás vagy elesett családtag gondozása tipikusan nőktől elvárt teljesítés, miközben a jól fizető munkahelyeken, pláne a méltányos fizetéssel járó pozíciókban a nők alulreprezentáltak. Feminista emberként semmilyen efféle torzítást nem tolerálok, akkor sem tenném, ha  a másik nem lenne elszenvedője. Nekem erről szól a nőnap.”

Pálfi Szabina, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság őrnagya: 

„Nőként vagyok egy viszonylag férfias foglalkozásban, de 28 éve imádom a hivatásom, ahol mindig adrenalinnal tölt el, hogy helyt kell állni a legkülönbözőbb szituációkban. A munkám pedig akkor végzem igazán jól, ha az emberek megnyílnak felém. A miénk az egyik legszebb hivatás, mert a bajbajutottak megbíznak bennünk, ránk bízzák a legféltettebb titkaikat, van, hogy életük legrosszabb napján találkozunk velük, amikor segítséget várnak tőlünk. Szerintem az megy rendőrnek, aki tényleg szeret segíteni másokon.” 

Medvegy Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) dékánja:

A nőnapon nekem az otthoni pillanatok jutnak eszembe, amikor – kicsit már a tavaszt is várva – szerettük a hugaimmal, hogy a fiúk a családban előrukkolnak valamivel. Szerencsés vagyok, mert azóta is folyamatosan nagyon udvarias közeg vesz körül. A pécsi műszaki felsőoktatást képviselve újabban sokat beszélgetünk arról, hogy hol tartanak most a nők a mérnöki területeken saját szerepfelfogásukban, és hogy vajon hogyan tehetnénk azért, hogy a lányok egyre nagyobb perspektívát lássanak ezekben a szakmákban – hiszen látjuk, hogy kevesebben vannak. Emellett természetesen magam is feladatomnak érzem, hogy bátorítsam a női pályaválasztókat a kezdeti dilemmák eloszlatásában, ha léteznek, de be kell vallanom, ilyenkor, nőnapon még mindig az a legjobb érzés, hogy Apukám virtuális virágcsokra vár ébredéskor… Mert a nőnapot talán a figyelmes férfiaknak is köszönhetjük – jó, hogy ilyen színes a világ.”

Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka, a 2020-as Év Női Példaképe Baranyában:

„A nőnappal kapcsolatban évekig egy „kötelező kör” érzésem volt, idén először érintett meg ennek a jeles napnak az igazi tartalma. Az elmúlt évek megváltozott mindennapjai, a munka és család egyensúlyának fontossága, az otthon melegének támogató háttere, az emberi kapcsolatok összefonódásának jelentősége ezt a napot is magasabbra emelte. Nemcsak a nők önértékelése, hanem az ellenkező nem elismerése szempontjából is. Valljuk be: teljesen mást jelent ma nőnek lenni, mint 5 vagy 50 évvel ezelőtt. Egyszerre kell helyt állnunk számos különféle szerepekben, ami sokszor emberfeletti erőt is kíván. De tyúk nincs tojás nélkül, tojás nincs tyúk nélkül, és teljesen mindegy, melyik volt előbb. Ekképp férfi sincs nő és nő sincs férfi nélkül, a két nem egysége pedig minden eddiginél erősebb szövetséget kell, hogy képezzen. Ezért tartom fontosnak a kölcsönös elismerést, és nemcsak egy jeles napon, hanem a mindennapok szürkeségében is.”

Takács Petra, sminkes-kozmetikus-vlogger:

„A nőnap számomra azért fontos, mert ilyenkor egy kicsit talán mindenki észbe kap, hogy figyelnünk kell egymásra, ugyanakkor nem gondolom hogy például a férfiak ne érdemelnének meg ugyanúgy egy „férfi napot”. Én a munkám miatt állandóan nőkkel vagyok körülvéve, így számomra körülbelül minden nap nőnap, ezért gyakran meg is feledkezem róla, de ettől még természetesen fontos ünnep. Az ünnepek szerintem tényleg azért jók, mert ilyenkor az ember egy kicsit felocsúdik a mindennapokból és picit jobban figyel a másikra.”

Hencz-Pocsai Réka, sportoló és személyi edző:

„Alapvetően egy férfias ágazatban, a testépítés és a fitnesz világában vagyok sportoló, vállalkozó. Hogy milyen nőként helytállni ebben a közegben? Ha felteszem a kérdést a vendégeimnek, hogy miért választanak női edzőt, válaszként kapok „férfias” (szigorúbb, határozottabb), és „nőies” jelzőket (türelmesebb, empatikusabb) egyaránt. Ezért nem aggódok az egyensúlyon, csak magamat adom. Ezzel érzem magam hitelesnek és őszintének, ami mindig megtérül, például sok-sok nőnapi köszöntés formájában. Ez úton is köszönöm fiúk!”

Ugyanitt, minden jót kívánunk nőnap alkalmából a hölgyeknek és boldog névnapot minden Zoltánnak! Minden olvasónknak pedig elviselhető hétfőt! 


Végül íme, néhány aranyos nőstény a pécsi állatkertből:

Kiemelt képünk illusztráció.