Petra a 400. önkéntes katona Baranyában

Országos viszonylatban is élvonalba tartozik Baranya, hiszen másfél év után már négyszázan jelentkeztek önkéntes területvédelmi tartalékosnak. Pécsett most köszöntötték a négyszázadikat, aki lányként vállalta be a kiképzést.

Tavaly augusztusban tartotta meg a Magyar Honvédség első kiképzését azoknak a pécsieknek, akik önkéntes területvédelmi tartalékosnak jelentkeztek. A nyári felkészítések ideje alatt mintegy százan – köztük egyetemisták – húzták fel az egyenruhát és meneteltek a rekkenő hőségben. Akkor Baranya megyében 270-en kötöttek szerződést, idén tavasszal ez a szám már elérte a 400-at.

Petra idén érettségizik, de szakított arra időt, hogy belépjen önkéntes tartalékos katonának

– Az iskolánkban tartottak előadást, és a barátaimmal azt gondoltuk, hogy nyáron jó buli lenne elvégezni a kiképzést, amitől nem tartunk, inkább várjuk – mondta Péter Petra.

Petra nyáron kezdheti meg a kiképzést, ami tíz modulból áll

– A jelentkezést követően egy orvosi szűrésen és egy pszichológia alkalmassági vizsgálaton vesznek részt az önkéntesek, majd elvégezhetik a 10 modulból álló, 120 órás felkészítését – mondta Kecskés Zsolt alezredes, a MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred ezredparancsnok-helyettese.

A felkészítés ideje alatt tanulnak majd egészségügyi, alapvető katonai ismereteket, de még a lövészet is szerepel közte

– Számos érdekes témával találkozhatnak, de a legtöbbjüket az éles lőfegyver használata érdekli, amivel lőhetnek is. Emellett harcászati, egészségügyi és kommunikációs ismereteket is szereznek – mondta Hegedűs Norbert alezredes, a 15. Előkészítő részleg részlegvezetője.

Hegedűs Norbert hangsúlyozta: Pécs 2005 előtt igazi katonai város volt, de most 13 év után ismét van a városban katonai alakulat. Pécs polgármesterének kérésére pedig látni is lehet őket állami és nemzeti ünnepekkor, de a kiképzés elvégzését követően katasztrófahelyzetben is bevethetők az önkéntesek.

Május utolsó vasárnapján tartják a magyar hősök emlékünnepét, amikor azokra a magyar katonákra és civilekre emlékeznek, akik életüket adták az országért. 

hirdetés