A cipőnkön múlik minden!

Az interneten ezerféle jó tanácsot olvasni arról, hogyha futni támadna kedvünk, akkor melyik talaj a legideálisabb az ízületeinknek. A leggyakoribb figyelmeztetések arra vonatkoznak, hogy felejtsük el a betonon futást, mert az keménysége miatt többet árt, mint használ. Máshol mítosznak titulálják ezt az igen elterjedt nézetet. Mi az igazság?

hirdetés

Tűzzük ki a célt

Elsőként azt kell eldöntenünk, hogy miért szeretnénk futni. Teljesíteni akarjuk a maratoni távot, le akarjuk vezetni a stresszt, esetleg pusztán egészségmegőrzés céljából? Ehhez hozzá kell tennünk a már meglévő feltételeket: a korunkat, az egészségi állapotunkat, a közelben elérhető területeket – tanácsolja Szakálas Judit gyógytornász.

[note note_color=”#c3ee9b”]

Gondoljuk végig!

  1. Mi a cél?
  2. Mik a lehetőségek? (utca, futópálya, futópad, terep)
  3. Milyen szinten vagyunk? (kezdő, újrakezdő, rendszeresen futó vagy versenyző)
  4. Milyen távot, milyen intenzitással, milyen gyakorisággal szeretnénk futni?[/note]

futás, futó nők, sport,

Ha például egy kezdő futót veszünk alapul, akkor azt mondhatjuk, hogy számukra a legideálisabb talaj a salakpálya. Ám nem elsősorban a keménysége vagy puhasága miatt, sokkal inkább azért, mert jobb esetben egyenletes minőségű, illetve könnyebben mérhető rajta a lefutott táv.

[note note_color=”#ffff66″]

Az egyenetlen talajon – például Malomvölgyben – történő futás nem javasolt a kezdőknek, vagy legalábbis csak akkor, ha az emelkedőkön, illetve lejtőkön sétálnak. A terepen futás ugyanis sokszor még az edzetteknek is sérülésveszélyes. [/note]

A prioritás azonban abszolút a futócipőn van – hangsúlyozza a gyógytornász. Ennek a megtalálása nem könnyű feladat, a lábboltozatnak, a testsúlynak és a talaj minőségének megfelelően kell kiválasztani a lábbelit, egyéni egészségi állapottól függően pedig segíthet a személyre szabott talpbetét is – teszi hozzá a szakember.

A futásra készített cipők között két fő csoportot különíthetünk el, az egyik az úgynevezett stabil cipő, amit elsősorban azok számára alakítottak ki, akiknek befelé dől a lábuk, vagy lúdtalpasak, illetve elérnek egy bizonyos testsúlyt. A neutrális futócipő ezzel szemben azoknak való, akiknek nincsen komoly problémájuk, vagyis egészséges a lábuk – mondja Inhoff József, a pécsi Futóbolond elnevezésű szaküzlet tulajdonosa.

futás, futócipő, sport, mozgás

A lábbeli vásárlására egyébként érdemes időt szánni – figyelmeztet a szakember, aki maga is a futás szerelmese. Legalább 1,5-2 óra szükséges ehhez, a cipőben ugyanis megközelítőleg negyed órát el kell tölteni ahhoz, hogy kiderüljön, megfelelő vagy sem. Tartsuk észben azt is, hogy nem kell mindig a legújabb modellt megvenni, az egy évvel korábbi szériák ugyanannyira megfelelnek a célnak.

[note note_color=”#ffb466″]

A talaj milyenségénél sokkal fontosabb, hogy…

  • bemelegítés nélkül ne is induljunk útnak!
  • nyújtás nélkül ne hagyjuk el a pályát!
  • ha szokatlan fájdalmat érzünk, például a térdünkben, vagy a combunkban, akkor mindenképpen keressünk fel ortopéd szakorvost, vagy gyógytornász szakembert! [/note]