A mesterember nincs itt?

Rovatunkban bemutattunk már férfias szakmát űző hölgyeket. Most ismerkedjünk meg egy újabb nőtársunkkal, akiről sokan nem hiszik, hogy profi a szakmájában.

hirdetés

Sosem hallottam még akkora lelkesedéssel beszélni saját munkájáról senkit, mint Dankó Istvánnét, Györgyit, aki kamaszkora óta javít meghibásodott villanymotorokat. Györgyi ma is szerelmes a munkájába, amit nyugdíj mellett vállalkozóként űz.

Édesanyja nyomdokain

Hajdanán, az újpetrei gazdák TSZ-ének kozármislenyi üzemében Györgyi édesanyja betanított munkásként villanymotor-tekercseléssel foglalkozott.

-Kamaszként sokszor ültem a munkások között, néha magam is kipróbáltam a fogásokat – meséli a szakember.

Györgyi édesanyja nem szerette volna, ha lánya ezzel a munkával keresné a kenyerét, ezért megpróbált „jó szakmát adni a kezébe”. Györgyi 1971-ben a Kinizsi Pál Élelmiszeriskola húsipari tagozatán végzett. Azon a nyáron mégis kisírta, hogy szeptember 1-jén anyja mellett segédmunkásként kezdjen dolgozni. Tekercseket készített elő, titokban pedig túlórázott, így megtanulta a szakmát is. Innen már egyenes út vezetett odáig, hogy hivatalosan is betanítsák és villanymotorokat tekercselhessen. 24 évig dolgozott ebben a munkakörben.

Györgyi nekifogott, hogy elvégezze az erősáramú technikumot, de az élet közbeszólt. 1976-ban, várandós lett, ezért abbahagyta az iskolát. Majd magánúton elvégezte a háztartási gép motortekercselő tanfolyamot. 1996 óta szakmunkás bizonyítvánnyal, magánvállalkozóként dolgozik.

 

Hívja a mestert!

Ha valaki meghibásodott fűnyíróval, búvárszivattyúval vagy egyéb háztartási villanymotoros géppel felkeresi Kozármislenyben a szakembert, gyakran meglepődik.

– Ha egy férfi hoz egy munkadarabot, és én át szeretném venni, akkor megkér, hogy hívjam a mesterembert. Akkor szólni szoktam a férjemnek, aki meghallgatja a kuncsaftot, majd hív engem. Ilyenkor elnézést szoktak kérni. A nők meg, ha hoznak is valamit, gyakran el sem tudják mondani, mi a hiba – meséli nevetve Györgyi.

A munka

A villanymotor-tekercselés nem egyszerű művelet. Mielőtt Györgyi vörösréz-huzallal az egyenáramú motorokat újratekercseli, mindegyiket adminisztrálja. Nincs két egyforma motor, ezért minden darab keresztmetszetét meg kell mérnie, kiszámolnia, hány méter huzalra van szüksége. A megfelelő mennyiséget általában a férje vágja le, de ha Györgyi valamit elszámol – ami ritkán fordul elő –, vagy menet közben elszakad a drót, akkor kezdheti elölről az egészet. Általában fűnyírókat, darálókat visznek hozzá, de 10 évvel ezelőtt megkapta pályafutása eddigi legnagyobb kihívását: egy templom harangozó motorját kellett megszerelnie.

A nő a munkásruha mögött

Györgyi a hétköznapokban ad magára. Ahogy lekerül a munkásruha, nőies holmikat hord, szakiskolás kora óta sminket használ, havonta kozmetikushoz és fodrászhoz is jár.

– Férfias foglalkozásom ellenére fontos számomra a nőiességem, ne higgye senki, hogy azért, mert nem manikűrösként dolgozom, még nem csinosítom ki magam, ha kimegyek az utcára, vagy megjelenek egy eseményen.

[frame]

Veszélyek

Bár Györgyi boldog, hogy azzal keresi a kenyerét, amit csinálni szeret, vannak hátulütői is a szakmájának. 28 évvel ezelőtt például bőrgyógyászati panaszok miatt huzamosabb ideig táppénzen volt. Feltehetően egy fertőzött huzallal sértette fel a kezét és a térdét, aminek következtében fökények alakultak ki a testén.

A szakma egyébként azért is veszélyes, mert áram alatt próbálja ki a motorokat, ha pedig rosszul mozgatja azokat, akár rá is eshetnek a több tonnás darabok. Györgyi arról sem feledkezhet meg, hogy gyűrűvel az ujján nem szabad dolgoznia, mert rendkívül balesetveszélyes.[/frame]