A nők világa a fotós szemével

Csősz Géza tavaly megnyerte a Nők világa témáját feldolgozó 2. Nemzetközi Fotóversenyt, amelyet az Alliance Française szervezett. A fotós kiemelte a generációk közötti összetartás fontosságát, azt kívánta megmutatni, miként cserélődnek fel idővel a szerepek és a női szeretet megjelenítését is fontosnak tartotta. A fényképek megjárták már többek között Párizst, szerepeltek a Courrier International hasábjain és jelenleg – még néhány napig – Pécsett a Zsolnay-negyedben láthatók. Csősz Gézával beszélgettünk női tematikájú fotósorozatáról.

hirdetés

– Mit kell tudni a fotósorozat koncepciójáról?

– A képeimmel igyekeztem eltérni az utóbbi években a média által hangsúlyozott ideáltól, mely a nőket tűsarkon tipegő csúcsüzletasszony, szupermodell és tökéletes anya szerepében tüntetik fel egyszerre. Én az utcán látok fáradt, szomorú, idétlen, kövér, csinos, törékeny, buta, mocskos, elbűvölő, zseniális nőket is. A környezetemben nincsenek szupernők, de egy szupernőt nem is lehet szeretni.

– Elég borongós a képek hangulata. Mi ennek az oka?

– Azt látom, hogy a nők félnek, szoronganak, mert nem képesek megfelelni a “szupernő” elképzelésének. A képekkel azt szeretném megmutatni, hogy, akire emlékezünk, nyomot hagy bennünk, az sohasem tökéletes, hanem mindig különleges.

01

– Mi lehet a legfőbb különbség a generációk közt? Hogyan lehet ezt megragadni?

– A generációk közötti legfőbb különbséget a más-más életkorból fakadó szerepek különbségei adják. De az egészben az a szép, hogy anya lehet 30 évesen is valaki, de 80 évesen is ugyanaz. A képeken látszik, hogy a generációk változhatnak, de a szerepekhez kötődő érzések változatlanok.

– Civilként hogy látja a nők helyzetét ma?

– Saját véleményem szerint a mai Magyarországon rendkívül rossz a nők helyzete. A társadalom számára, csak a dolgozó nő értékes és ha betegség, szülés, vagy akármilyen más munkaképtelenség folytán erre nem alkalmas a nő, akkor segítség nélkül könnyen és gyorsan a perifériára szorulhat. A legszomorúbb az, hogy egyre több nő is osztja ezt a munkaközpontú értékrendet, miközben talán mégis arról álmodik, hogy a nő az érzelmek és a melegség forrása lehessen.

06a

– Fontosnak tartja a “természetes közeg” megjelenését a fotóin?

– Számomra mindennél fontosabb, hogy a természetes közegükben mutassam meg alanyaimat, hiszen a környezet néha azt is elárulja, amit a tekintet eltitkol.

– Min dolgozik jelenleg?

– Egy vers illusztráción, de hogy melyik verset szeretném képekben megjeleníteni, az maradjon egyenlőre az én titkom.

 

A képek Csősz Géza A nők világa c. fotósorozatából származnak.

  • Névtelen

    Nagyon jó képek, és nagyon érdekes az interjú is. Gratulálok hozzá!