A porcelánok mestere

Mi a dolga egy mesterfestőnek, mi a kedvenc motívuma, és mely munkáira a legbüszkébb? Ilyenekről faggattuk Tyeklár Ildikót, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyik kiemelt festőjét.

hirdetés

– Az elnevezés, mesterfestő meglehetősen exkluzívan hangzik. Pontosan milyen termékek kerülnek ki a kezed alól? 

– Összesen nyolcan vagyunk itt a termékfejlesztési csoportban, a mi feladatunk elsősorban az, hogy a kiemelt projektekkel, limitált szériás, vagy egyedi porcelán és eosin tárgyak festésével foglalkozzunk. 1997 óta dolgozom a Zsolnay Gyárban, és két éve lettem mesterfestő, előtte a termelési részlegen tevékenykedtem. Ott szalagmunkában bizonyos részfolyamatot végeztem, míg most a tervezéstől az utolsó ecsetsimításig minden az én feladatom.

– Ez azt jeleni, hogy te döntöd el, milyen motívumok lesznek a következő gyümölcsöstálon?

– Alkalomadtán igen, hiszen előfordul, hogy teljesen szabad kezet kapunk, és csak a fantáziánkon múlik, hogy milyen lesz a végeredmény. Természetesen ebben az esetben is ellenőrzik a munkánkat a feletteseink, sőt a tulajdonos is megnézi, mit alkottunk, és ha valami nem tetszik nekik, akkor módosítunk.

porcelánfestő3

– Magyarán van javítási lehetőség?

– Persze, ha szükséges,  ki lehet “radírozni” az ecsetvonásokat. De jellemzőbb, hogy az ember a saját hibájából, egy rossz mozdulat miatt kénytelen javítgatni a felfestett ábrát.

– Ha a saját fejed után mész mit festesz szívesen, mi a kedvenc motívumod?

– Az orchideás Zsolnay porcelánokat nagyon kedvelem, de szeretek minden olyan virágot, amit a festékekkel, a színekkel élővé lehet varázsolni. Legújabban madarakat festek, szeretem aprólékosan kidolgozni a tollazatukat, most például éppen egy pávának a skiccét viszem fel egy vázára.

porcelánfestő2

– Mely munkáidra vagy a legbüszkébb?

– Amióta a mesterfestők között dolgozhatom gyakorlatilag mindegyikre, nem tudnék egyet kiemelni, de ha nagyon muszáj, akkor talán azt az Ibisz madaras vázát említeném, melynek eredetije a Gyugyi-gyűjtemény része. Emellett nagyon szeretem azt a tojásbonbont is, aminek elkészítésében teljesen szabad kezet kaptunk.

– A porcelánfestés nem a türelmetlenek szakmája. Az élet más területén is jellemző rád az aprólékos, precíz munka? 

– Igen, valószínűleg csak az képes ebben a szakmában dolgozni, aki higgadt, bíbelődős fajta. Nekem a cukrászat a másik nagy szerelmem. Szeretek kísérletezni, de nem elsősorban az ízek terén. A tortákat bevonom mázzal, és festek rájuk, de a tejbedarát is úgy díszítem meg kakaóporral, hogy az esztétikus legyen. Szerencsére a fáradozásaimnak megvan az eredménye, mert a gyerekeim így sokkal szívesebben megeszik az ételt. (nevet)

porcelánfestő1

– Akkor neked az ünnepi időszak igazi jutalomjáték, ugye?

– Bizony, nálunk az összes mézeskalács ünnepi díszbe várja, hogy elfogyasszuk őket, de azért módjával dekorálok, nem szeretem a csicsás dolgokat.

– Az új tulajdonos érkezése okozott bármi változást a mesterfestők életében? 

– A munkánk, és a feladataink nem változtak, de azt látjuk, hogy Bachar Najari igyekszik, keresi az új piacokat és a sok exkluzív, elsősorban exportra szánt termék mellett a hazai vásárlók felé is nyitott. Mostanában többször terveztünk igényes, modern minimál stílusú porcelán termékeket, köztük étkészleteket, amelyek hamarosan kikerülnek a boltok polcaira.

 • Öröm

  És azòta, ahogy hallom egyre tobb az egyedi gyartas. Kivancsi le nek mit festett Ildiko az elmúlt fèl èvben.

 • fanetti

  Szomorú!
  Itt van egy szívvel-lélekkel dolgozni akaró és tudó emberke, aki hisz a munkájában, és akkorra szeretettel csinálja, hogy az kihat másokra is. És mit lehet olvasni a véleményekben? Csupa negatív, irigykedő ember/ek sérelmeit. Ez jellemző ránk! Mindegy, hogy mi a titulusa, és azt hol szerezte (ahhoz úgyis csak a benne dolgozó, hozzá értő emberek értenek), ha van tehetsége, akkor csinálja! Csak így tovább! További kitartó jó munkát kívánok neked és munkatársaidnak!
  l

 • lajhár

  Hol és mikor tettél mestervizsgat? Tudomasom szerint az elmúlt evekben erre nem volt lehetőség! Nem tőletek fog talpon maradni a Zsolnay!

 • lajhár

  Hol es mikor tettél mestervizsgat? Tudomasom szerint az elmúlt években erre nem volt lehetőség! Vagy csak ti kepzelitek magatokat mesterfestonek es a főnököd gondolja úgy! Csak az a baj, hogy a Zsolnay nem belőletek fog talpon maradni!!!

 • mindegy

  A legnagyobb (egyetlen?) vevő kedvezménye 65%!!!
  Ki is a tulajdonosa?

 • Öreg

  A sok disznóságot lefedik kûlönféle himi-humi dumával,lassan a portás is a termelésben is dolgozik. Mi van a “saját exporttal” annak nyeresége hol landol? Lássa de biztosan ….

 • mindegy

  A mesterfestők mit fognak festeni ha a melósokat kirugják és nem lesz gipszes,nyersgyártó,mázoló,égető stb…?
  Vagy majd vesznek a teszkoban alaptestet?

 • Magyar

  A teljes valóságnak nagyon kicsiny, dukkózott szeletét olvashattuk. Utolsó sorok bicskanyitogatók. A nagyságrendekkel súlyosabb disznóságokról természetesen szó sem esik helyi lapokban szakszervezetek lépéseit kivéve. De ami alatta van… . Az a nagy magyar valóság!