A titkoknak ára van Pécsen is

Hogy viszonyulunk a homoszexualitáshoz napjainkban? Hogyan éljük meg nemiségünket? Mennyire vagyunk zárkózottak, és mindez hogyan jelenik meg társadalmunkban? Egy izgalmas konferencia két napon át taglalja a nemiség kérdését Pécsen.

hirdetés

A tavalyi, Nőuralom!? címen meghirdetett eseményen a szervezők (az erről írt cikkünket itt olvashatja) bemutatták, hogy milyen sok műalkotásban lehet találkozni a rejtett, titkolt homoszexualitással, ami családokat tehet tönkre.

Varga Kitti, az Eltérülő nemiség… konferencia egyik főszervezője elmesélte, hogy ez adta az idei tanácskozás alapötletét, s többek között ennek is utánajárhatunk az esemény alatt, irodalomban, színházban és persze a valóságban is.

A rendezvény nem az LMBTQ-csoportok vizsgálatát tűzte ki célul, hanem éppen azt, amikor nem élhetik meg nemi irányultságukat az érintettek, ha nehezen vállalhatják a másságukat, vagy ha háborús nemi erőszak, gyermekkori abúzus, párkapcsolati agresszió áldozatai.

szivárvány, nemiség, homoszexuális, konferencia
Áldozatok, vagy nem tudják megélni másságukat

A kétnapos beszélgetésfolyamra 10–15 perces hozzászólással készülnek az előadók, ezek inkább témafelvetések lesznek, mert céljuk a párbeszéd elindítása ezekről a sokszor elhallgatott kérdésekről. Ezért a hozzászólók is számos tudományterületről érkeznek. Nádasdy Ádám nyelvész, író, műfordító a szexuális alapú szitkozódásról beszél, jön Sántha István antropológus, Erős Ferenc pszichológus, Stark András pszichiáter, Kamarás István olvasás- és vallásszociológus, Rácz Géza hindu szerzetes-filozófus, Borgos Anna irodalmár, szerkesztő, pszichológus, és még számos helyi esztéta, irodalmár, történész, szociális segítő, terapeuta veti fel a nemiség alapkérdéseit.

– A célközönség is tág: érdeklődő városi polgárok, tanulók, egyetemisták, bárki. Úgy gondolom, mindenki talál a programban olyan kerekasztal-beszélgetést, ami egybeesik az érdeklődési körével, és régóta izgatja, legyen szó akár társadalomtudományról, filmekről, irodalomról vagy vallásról – avat be Varga Kitti.

A csütörtöki, „Szolidárisak egymással a kisebbségek?” szekcióban az idei Budapest Pride nyitóbeszéde nyomán kérdezik majd a szervezők a pécsi Kiss Tibor Noét a kisebbségi csoportok egymáshoz való viszonyáról. Beszélgetőtársa Borgos Anna, aki leszbikusok tapasztalatait osztja meg velünk: milyen sokan félnek attól, hogy fény derül a „titkukra”, és milyen hosszú út vezet addig, míg megtanulják elfogadni és elfogadtatni magukat a többségi társadalommal. Ehhez a témához is kötődik Nádasdy Ádám „Mi jobb: négernek lenni vagy buzinak?” hozzászólása, amiben a szitkozódás nemi lexikájáról vagy lexikájának nemiségéről, politikailag korrekt beszédmódról, trágárságról, obszcenitásról lesz szó.

sad-505857_1280

– Azonban mi is tisztában vagyunk vele, hogy egy ilyen témájú kétnapos rendezvény megterhelő lelkileg is a részvevőknek, ezért szerveztünk zenei koncertet szerda estére Yazhyan Teréziával, Boris Yakhsovval és Magasi Ágnessel. Ők a II. világháború frontján és az orosz irodalmon átívelő érzelmes utazásra hívják a hallgatóságot, ami kapcsolódik ugyan konferenciánkhoz, mégis mindenki számára lehetőséget kínál, hogy feloldódjon a gyönyörű, katartikus zenében – zárja a szervező.

Az esemény szeptember 28-án és 29-én lesz a Civil Közösségek Házában, a Szent István tér 17. szám alatt. A részletes programhoz, és eseményhez kattintson ide!

 

.