A várva várt macaron recept

Ígéretünkhöz híven íme, a trendi francia sütemény receptje a Yokka Kézműves Cukrászműhely tulajdonosától, Szabó Réka Katától. 

Porcukros macaron 

 
Hozzávalók:

 

3 tojásfehérje (amit előtte 1-2 napig fóliával letakarva pihentettünk a hűtőben)

30 g cukor

200 g porcukor

125 g mandulaliszt

természetes ételfesték

 

1. Szitáljuk össze egy nagy tálba a mandulalisztet a porcukorral.

2. Verjük fel a tojásfehérjét lágy habbá, majd adagoljuk hozzá a cukrot és egy késhegynyi természetes ételfestéket (a szín intenzitását befolyásolhatjuk a mennyiség növelésével/csökkentésével), és verjük addig, míg fényes, borotvahab állagú tojáshabot kapunk. Akkor lesz jó, ha az edényt megfordítva a tojáshab megáll benne, a kart kihúzva pedig kampókat formál. Figyeljünk oda, hogy ne törjön! Inkább többször ellenőrizzük, nehogy túlverjük.

3. Adjuk hozzá az átszitált mandulalisztes keveréket, és spatulát használva először határozott mozdulatokkal, majd 20-25 keverő mozdulat után lassan keverve dolgozzuk össze a masszát. A massza akkor jó,  ha egyenletesen elkevertük, a spatulát kihúzva pedig úgy folyik, mint a láva. Töltsük a masszát egy sima csővel ellátott habzsákba, amit a cső fölött előzőleg egy csipesszel elzártunk, és a könnyebb kezelhetőség érdekében egy magas falú edénybe állítottunk.

4. Egy, a tepsinkbe illő sütőpapírra egymástól legalább 2 cm távolságban rajzoljunk kb. 3 cm-es köröket. Erre helyezzük azt a sütőpapír darabot, amire a minta alapján kinyomjuk a macaronhéjakat. Ez az adag több tepsire elegendő, így ha végeztünk az első adaggal, a minta papírt óvatosan húzzuk ki a felső sütőpapír alól, és helyezzük a következő tepsibe.

5. Ha ezzel elkészültünk, hagyjuk pihenni a macaronhéjakat szobahőmérsékleten legalább egy órát, addig, amíg megszilárdul a külső kérgük (tapintáskor már nem ragad az ujjunkhoz). Ezalatt elkészíthetjük akár a tölteléket is.

6. 180 °C-on kb. 8-10 perc alatt süssük meg a macaronhéjakat. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, ezután szinte magától leválik majd a sütőpapírról.

7. A kihűlt macaronokat a legkülönfélébb krémekkel tölthetjük meg. A legegyszerűbb azonban egy sima csokoládé ganache krémet használni:

 

Töltelék:

1. 100 g jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét törjünk apró darabokra.

2. 100 ml valódi tejszínt forraljunk fel és öntsük a feldarabolt csokoládéra, hogy ellepje.

3. Hagyjuk állni 10 percet, majd óvatos mozdulatokkal addig keverjük, amíg az egész teljesen homogén, fényes krémmé válik. Tegyük hűtőbe pár órára, majd ha kihűlt és kicsit megszilárdult, töltsük habzsákba és a macaronhéjak felére nyomjunk egy-egy kisebb dió méretű adagot. Nyomjunk mindegyik tetejére egy üres macaronhéjat.

4 Az elkészült macaronokat tegyük hűtőbe, és bár nagyon nehéz lesz, a kóstolással várjunk  másnapig!

1 hozzászólás

Comments are closed.