Agykontroll a PécsMa Presszón

A Nappali bárban fél éve rendszeresen megrendezésre kerülő PécsMa Presszó e havi témája a sokak által vitatott technika, az agykontroll volt. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon uralhatjuk-e a tudatunkkal a testünket, környezetünket, és képesek vagyunk-e az agyunkkal irányítani sorsunkat és fejleszteni a készségeinket.

hirdetés

A tegnapi beszélgetésen megkaptuk kérdéseinkre a válaszokat, melyeket összegzünk azok számára, akik nem tudtak részt venni a programon. Vendégeink, Hoffbauerné Sinkó Csilla, gyermekagykontroll oktató, Dr. Janszky József, neurológus és Staubachné Orbán Andrea, tapasztalt agykontroll “felhasználó” avattak be az módszerbe.

pecsma_presszo_nappali_internet_A2

Működő módszer vagy mágia?

Várakozásaink ellenére egyik vendégünk sem volt szkeptikus, sőt még a közönség sorai közül sem hangzott el kétkedő hozzászólás. – Az agykontrollt mint stresszkezelő, elmefejlesztő módszert egy működő, tudományosan megalapozott technikának tekinthetjük, melyet bizonyítani nem kell, hiszen ma már nem kérdés, hogy ez a módszer nem légből kapott sarlatánság – szögezte le mindjárt az elején a neurológus.

– Nem ismerjük az agykontroll határait, hisz az agyunk pár százalékát használjuk csak ki. Minden megvalósítható, amit elhiszünk. Ilyen értelemben repülni is meg lehetne tanulni, az agykontrollt mindenki úgy használja, ahogy szüksége van rá. Kimondhatjuk, hogy képesek vagyunk az agyunkkal irányítani a környezetünket, testünket – vélekedett az agykontroll oktató.

Hogyan működik?

A beszélgetésből az is kiderült, hogy az agykontroll során az alany eléri az ún. alfa állapotot, mely egy dinamikus relaxációs szint – ekkor elménk kreatív funkciója felerősödik. A bal agyféltekénkben fejlődik ki a beszéd, absztrakció, a nyelv – ezek fejlesztésén nagy hangsúly van az iskolákban. A jobb agyfélteke viszont az érzelmi tudatért, képekben való gondolkodásért felelős, erre tevődik hangsúly az agykontroll végzése során. Alfahullámot termel az elménk már akkor is, ha csak becsukjuk a szemünket. Az agykontrollhoz szükséges éber nyugalmi állapot pedig akkor alakul ki, ha az alfahullámok aktív jelenléte mellett el tudjuk érni, hogy “kikapcsoljuk” a rossz gondolatokat elménkből.

SONY DSC

Ha elhiszed, teljesül

Hoffbauerné Sinkó Csilla leszögezte, hogy nem szabad azt hinni, hogy aki agykontrollos, az sosem betegszik meg, sosem érik kudarcok – ez nem így van. Az agykontroll csak egy módszer, mellyel könnyebben elérhetünk pozitív célokat. Nem garancia a tökéletes életre, ám a vizualizáció és a pozitív érzelmek elképzelésének segítségével nagyon jól tud működni. Nem kell elhinni, csak ki kell próbálni.

Önállóan is tanulható

Hoffbauerné Sinkó Csilla szerint amikor az ember eljut egy agykontroll tanfolyamra, aha-élményszerűen ráeszmél, hogy már önmagától is használta ezeket a technikákat, csak nem tudatosan. Ha energiánkból és pénztárcánkból nem futja egy ilyen tanfolyamra (felnőtteknek a négynapos oktatás ára 36.000 forint) akkor bizalommal fordulhatunk José Silva Agykontroll című könyvéhez.

Működik akkor is, ha nem hiszünk benne!

Az agykontroll egyfajta pozitív gondolkodást jelent. Egy megoldáscentrikus létet, önmagunk segítését és bizalmat – nem összetévesztendő a bajban való nevetgéléssel, komolytalansággal. Ha még mindezek ellenére sincs meg a stabil hitünk, akkor is eredményesek lehetünk az agykontrollban – hangoztak el a megállapítások.

SONY DSC

Káros is lehet?

Kevés elhibázott agykontrollról hallhatunk, ám a módszerre való képtelenség nagyon ritkán visszájára fordulhat – vélekedett Janszky József. – Olyan alanyoknál, akik abban a reményben fordulnak az agykontrollhoz, hogy saját testüket és lelküket gyógyítsák, előfordulhat, hogy a túlzott görcsösség miatt bűnösségérzet, önhibáztatás és kudarcélmény lép fel. Természetesen a szakember felelőssége, hogy ezt a szorongást feloldja. Hoffbauerné Sinkó Csilla szerint a görcsös akarás lehet akadály, hiszen az agykontroll egy laza „minden mindegy” állapot.

– És ha nem működik? – hangzott el a kérdés.

– De működik – válaszolt habozás nélkül a gyermekagykontroll oktató.

(Fotó: Szabó Ákos)

  • kedves

    Csilla Te aztán valóban megmutattad az utat az óvódádban….((((