Ahány pécsi gyerek, annyi lakat

A Pécsimami Közhasznú Egyesület idén harmadik alkalommal rendezi meg a közös “lakatolást”  és a gyermekvállalás megbecsülését kifejező sétát. A rendezvény február 9-én, a Házasság Világnapján lesz, melynek során a pécsi családok egy nagy és – a gyerekek számától függően – több kis lakatot helyezhetnek el a város legújabb lakatfalán. A lakatokat és a gravírozást –  a készlet erejéig – a szervezet ingyen biztosítja. 

hirdetés

Az, hogy a szerelmesek az összetartozásukat jelképező lakatot helyeznek el, már régóta hagyomány a városban. A Pécsimami egyesület azonban szeretné továbbfejleszteni ezt a szokást, ezért először két éve,  a Házasság Világnapján közös, családi “lakatolást” szervezett a belvárosban.

– Eleinte minden pár csak egy nagy, az egész családot jelképező lakatot helyezett ki a falra, azt, hogy kis lakatokkal a gyermekeket is jelenítsük meg, csak a következő évben találtuk ki – mondja Gellén Nóra, a Pécsimami Egyesület elnöke.

Pécsimami lakat

Jó ideig úgy tűnt, hogy a szervezet, forrás hiányában, az idén nem tudja finanszírozni a rendezvényt, de a Szövetség a Pécsi Családokért – melynek tagja többek között a pécsi önkormányzat, a Szigetvári Takarékszövetkezet és a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület is – támogatja a programot,  így vasárnap délelőtt csaknem 200 lakat kerülhet fel a Szent István téren elhelyezett pécsi lakatfalra.

Eddig 35 család jelentkezett a rendezvényre, így jelenleg még 20 család számára tudnak ingyenes lakatokat és gravírozást biztosítani. A készlet azonban véges, ezért célszerű előzetesen regisztrálni a Pécsimami honlapján.

Videó a tavalyi “lakatolásról”

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=84PauZdwzSY” height=”670″]

A cél hosszútávon az lenne, hogy a Házasság Világnapjától, és Pécsimamitól teljesen függetlenül a lakatfalak ne csak a szerelmes pároké, hanem  a gyerekes családoké is legyenek. Ha pedig valahol újabb csemete születik, akkor őt jelképezvén egy újabb kis lakat kerüljön fel a nagyra. Az egyesület ezzel a gyermekvállalást, mint értéket szeretné láthatóvá tenni.

– Tavaly csatlakozott hozzánk egy fiatal pár, akiknek akkor még pocakban volt a kisbabájuk. Feltettek egy nagy lakatot együtt, és amikor megszületett a gyermekük, rázárták a kicsi nevével ellátott kis lakatot is a falra.

pécsimami lakat
Az egyesület tavaly a Pécsinmami Napokhoz kötődően, májusban szervezte meg a családi “lakatolást”

A rendezvényhez természetesen bárki csatlakozhat, ingyen lakat híján sajáttal is részt vehetnek a programon.

A közös “lakatolás” és séta tehát vasárnap délelőtt, 11 órakor kezdődik, a Janus Pannonius utca 11-ben.