Akik térdre kényszerítik a férfiakat

Agresszió és testi erő helyett kitartás, önfegyelem és harmónia. Három pécsi hölgy bebizonyítja, hogy a harcművészet nem a verekedésről szól. Ismerjék meg őket!

hirdetés
Uránia Mozi

hirdetés
Uránia Mozi

Kiss-Hegedűs Krisztina  – Nanzan Aikido – két danos, fekete öves harcművész

– Miért éppen ezt a harcművészeti formát választottad a számos lehetőség közül?
– A választás sokszor esetleges, a véletlen műve. Azt hiszem, ennél sokkal fontosabb, hogy mi tartja ott az embert az adott harcművészetnél, az adott dojóban. Engem a Nanzan Aikido természetessége, a mozgásformák ésszerűsége és egyben szépsége, a harmóniára törekvés és persze a közösség fogott meg: hiszen nemcsak “edzésre” járunk, hanem edzőtársak közé is, és nagyon fontos, hogy köztük is jól érezze magát az ember.

– A nőket és a harcművészetet, illetve a küzdősportokat leginkább az önvédelem kapcsán szokta együtt emlegetni a köznyelv. De hogyan kapcsolódhat össze még a nőiség és aikido?
– Igen, tőlem is szokták kérdezni, hogy azért járok-e, hogy meg tudjam magam védeni. Nem azért. Azért járok, mert szeretem csinálni. Az aikidót a nők harcművészetének is szokták nevezni, mert – ha jól csinálja az ember – nem kell hozzá erő, hiszen a támadás energiáját használjuk fel. Így nőként nem vagyunk hátrányban a fizikai adottságaink miatt. Mindemellett a hétköznapi életben, a családban is elsősorban a nőktől várják a harmónia megteremtését. Ez pedig színtiszta aikido, úgyhogy egyáltalán nem “életidegen”, hogy egy nő ki tud teljesedni ebben a harcművészetben.

– Van egy kisfiad, és hamarosan megszületik a tesó is. A gyerekek kapnak valamit abból, amit adott neked adott az aikido? Gondolok itt életszemléletre, világlátásra, kitartásra, gyakorlatilag bármire.
– A kistesó is fiú lesz, néhány héten belül várjuk. Kétéves kisfiam csak profitál abból, hogy aikidózom. Sosem voltam türelmetlen fajta, de az edzések nagyszerűen fejlesztik az önfegyelmet is. A gyerekekkel való bánásmódban pedig szerintem még hangsúlyosabban jelenik meg az aikido alapgondolata: a befogadás és az összhang létrehozása a lényeg, nem pedig az, hogy “erőből” győzzünk.

kis hegedűs krisztina1

————————————————————————————————————————

Katrenier Hanga –  Shaolin és Wutang kung-fu – két éve űzi a sportágat

– Miért ezt a harcművészeti formát választottad?
– Igazából mindig is szerettem volna valami ilyesmit csinálni, de a karate, judo és társaik nagyon “szögletesek” voltak nekem, ezért ezek semmiképp nem jöhettek szóba. Aztán keresgéltem és végül rátaláltam a kung-fura, ami nagyon megtetszett.

– Mi az, amit a hétköznapi életben adni tud neked ez a harcművészet?
– Amíg nem kung-fuztam, nem voltam túl szorgalmas és sosem voltam a legjobb semmiben, aztán amikor elkezdtem edzésekre járni, akkor érezhetően kitartóbb lettem és sok tantárgyból sokkal jobban teljesítettem mint azelőtt, a lustaságomnak pedig nyoma sincs.

– Előfordul, hogy valaki furcsán néz rád, amikor elmondod, hogy kung-fuzol?
– Általában furcsállják az emberek. Először a mély döbbenet ül ki az arcukra, aztán a legtöbbjük elmosolyodik és kérdezősködni kezd, hogy miért éppen a kung-fu, miért nem a balett, és persze vannak néhányan, akik nem akarnak hinni nekem, de hát van ilyen, engem nem zavar.

hanga kungfu5

————————————————————————————————————————

Szmolka Nikoletta – Brazil Jiu Jitsu– 2013 óta tagja a pécsi csapatnak, azóta folyamatosan versenyzik 

– A versenyeredmények mellett mit tud még adni neked ez a harcművészet?
– Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy BJJ Pécs csapatának gyermek csoportjánál segédkezhetem mint segédedző. Sok gyermeket hoznak le hozzánk azzal, hogy nincs önbizalmuk valamilyen okból kifolyólag. A jiu jitsu hatása pedig szembetűnő, látszik a fejlődés, hogy egyre több önbizalmuk lesz, elfogadják magukat és legfőképp egymást. Nekem személy szerint ez a sport teljesen megváltoztatta az életemet és csakis pozitív irányba.

– Ért bármiféle hátrány vagy előny nőiségedből kifolyólag? Előfordul, hogy megkülönböztetett bánásmódban részesülsz? -Hallottam már olyan mondatokat férfiak szájából, mikor lejöttek az első edzésükre és velem kerültek szembe, hogy “most komolyan egy nővel kell küzdenem”? De én pont az ilyen szituációkat szeretem, mert ekkor be tudom nekik bizonyítani, hogy hiába erősebbek mint én, mégis feladásra tudom kényszeríteni őket. Persze ez nagyon ritka és utána ők is belátják, hogy ez a sport tényleg nem csak az erőről szól. Amúgy az edzésprogramot ugyanúgy csinálom végig, mint a férfiak.

– Ha majd gyermeked lesz, szeretnéd, hogy ő is űzze ezt a sportágat?
– Természetesen örülnék neki, de mivel az én családomban én vagyok az első, aki küzdősportot űz, így ha neki más lesz a választása, akkor szülőként az lesz a feladatom, hogy támogassam őt és mellette álljak, hiszen az ő élete nem az enyém. Épp úgy, ahogy az én szüleim. Bár ők sem repdestek az örömtől, hogy az egy szem lányuk ezt a sportot választotta, de végül elfogadták, mellettem állnak és támogatnak.

niki jiu-jitsu

 

 

 

Hirdetés