Akupunktúrát is tanulhatunk Pécsen

A gyógyszerek szedése és az orvosi kezelések mellett egyre többen hívják segítségül a különféle alternatív gyógymódokat. Kimutatások szerint a magyar emberek 60%-a érdeklődik a nyugati orvoslástól jelentősen eltérő, úgynevezett komplementer medicinák, többek között a hagyományos kínai orvoslás iránt. A szakemberek képzésébe hamarosan a pécsi Egészségtudományi Kar is bekapcsolódik. 

Ma Magyarországon az ÁNTSZ által elfogadott kétféle képzési lehetőség létezik a különféle komplementer medicinák tanulására. Az orvosok számára posztgraduális továbbképzésekre van mód, akik pedig nem rendelkeznek szakorvosi vizsgával, azok az Egészségügyi Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság égisze alatt sajátíthatják el a természetgyógyászat érintett szakterületeit. Ám utóbbi intézményben csupán rövid tanfolyamok elvégzésére van mód, ráadásul az itt szerzett “jogosítványokat” sokszor maga a szakma is megkérdőjelezi.

Az alternatív gyógymódokat természetesen egyéb tanfolyamokon és magánegyetemeken, főiskolákon is oktatják, ám ezek végkép nem tartoznak az államilag ellenőrzött rendszer alá, így az itt végzettek szaktudása is rendkívül heterogén  – mondja Betlehem József, a PTE Egészségtudományi karának dékánja.

akkupunktúra

Nem véletlen tehát, hogy Pécsen hamarosan egyetemi szinten oktathatják majd a komplementer medicinák csoportjába tartozó hagyományos kínai orvoslást az egészségügyi dolgozóknak és hallgatóknak.

– Nyitnunk kell, ez jól látszik, hiszen manapság felmérések bizonyítják, hogy a magyar embereknek is egyre nagyobb igényük van az alternatív gyógymódokra, tehát szükség van a szakemberekre. Ám nagyon fontos, hogy a nyugati orvoslás alapjaival is rendelkezzenek azok, akik kikerülnek a rendszerből  – hangsúlyozza a kar dékánja.

[note note_color=”#b3e18f” text_color=”#133300″]

Mi az a hagyományos kínai orvoslás?

A hagyományos kínai orvoslás komplex gyógyítási módszer, amelynek megvan a maga önálló diagnosztikai és terápiás része is. Ide tartozik az akupunktúra, az akupresszúra, a fitoterápia (gyógynövényekkel gyógyító módszer), Tai Chi és Chi Gong mozgásformák, illetve egy speciális terápia, a Tui Na.[/note]

Mindezt a nemrég megalapított Konfuciusz Intézet teszi majd lehetővé. Az intézet létrejöttének folyamatáról és hátteréről idén januárban beszámoltunk. Röviden arról van szó, hogy a Hebei United University és a PTE Egészségtudományi Kara közösen létrehoz egy olyan intézetet, ahol egyfelől a kínai kultúra és nyelv terjesztése illetve megismertetése zajlik majd, másfelől és legelsősorban pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy a a hagyományos kínai orvoslást elsajátítsák az érdeklődők.

Tai Chi
Tai Chi-zni is tanulhatunk majd az ETK-n

– Ez egy több lépcsős folyamat. Eleinte vendégoktatók hívására, esetleg kutatások elindítására lesz lehetőségünk a Konfuciusz Intézet keretein belül, majd képzési programokat fogunk összeállítani, továbbá a hallgatótoborzás is elengedhetetlen feladat. Ám az egész rendszer kialakításához, ahhoz, hogy ténylegesen alap illetve mesterképzés indulhasson a kínai orvoslás témájában 3-5 év legalább szükséges – magyarázza Betlehem József, az ETK dékánja.

A dolog hosszútávú előnye pedig az lehet, hogy az intézet segítségével talán rendeződhetne a komplementer medicinák jogi szabályozása, főként az ellenőrzés része. Manapság ugyanis rengeteg kuruzslóval, mondhatni “álszakemberrel” találkozni a piacon.

 

 

Hirdetés