Dizájn bolt és közösségi tér nyílik a belvárosban

Az alkotói piacok mellett végre egy valódi dizájn bolttal és közösségi térrel gazdagodik Pécs. A belvárosi üzlethelyiségben a helyi alkotók, művészek munkáit lehet majd megvásárolni, mindemellett gyerekeknek és felnőtteknek szóló foglalkozásokkal is készülnek. A közösségi térként is funkcionáló hely december 20-án nyitja meg kapuit.

hirdetés

Az ötlet helyi művészektől jött. Steiner Lídia illusztrátor és Oláh Enikő, a Concrete recycled & handmade alkotója más pécsi művészekkel együtt jó ideje alkotnak egy csapatot. Közös műhelyt bérelnek, ahol önálló munkáik mellett gyakran kooperálnak is. Régóta érik a gondolat, hogy jó volna egy állandó színtéren összefogni Pécs kreatívjait és mindennek a megvalósításában társra találtak a Labor Szövetkezetben.

dizájn

– Sokszor tapasztaljuk, hogy egy-egy művész a fővárosban vagy külföldön népszerű, a szülővárosában mégis alig ismerik. A dizájn boltban az ő alkotásaik is elérhetőek lesznek, így nem kell feltétlenül Budapestig utaznunk, vagy külföldi honlapokról rendelnünk, ha valami egyedit szeretnénk vásárolni – így Steiner Lídia.

A bolt egyben közösségi- és alkotótér is lesz, ahol mind a gyerekeket, mind pedig a felnőtteket várják különféle műhelymunkákra.

– Több csapásvonal mentén gondolkodunk, szeretnénk például a gyerekeknek “főzősulit”, ami túl azon, hogy játékosan megtanítja a kicsiket az alapokra, egyfajta egészségtudatos filozófiát próbálna közvetíteni, emellett gyerekeknek és felnőtteknek is indítanánk termékfejlesztő műhelyeket. Utóbbiak jóval komplexebbek lesznek egy hagyományos kézműves foglalkozásnál – mesél a tervekről Oláh Enikő.

[note note_color=”#e5ef9f”]

A családosokra is gondoltak

A dizájn boltban és közösségi térben “gyereksarok” is lesz, így a betérő szülők nyugodtan nézelődhetnek, az apróságok pedig ez idő alatt nyugodtan eljátszhatnak a direkt számukra kialakított üzletrészben. [/note]

dizájn bolt, labor
Alakul a közösségi tér

Mindezt a Király utca végén, egy régóta üresen álló, régen étteremként működő helyiségben alakítják ki, picit kitolva a belváros sétaútvonalát a Zsolnay Kulturális Negyed felé. A szükséges felújítási munkálatokat pedig az alkotók egy része saját kezűleg végzi: falat bontottak, padlót fektettek, a tervek fokozatosan valósulnak meg. A hely egy minipiaccal nyitja meg a kapuit, amely december 20. és 23. között várja az érdeklődőket helyi művészek alkotásaival és foglalkozásokkal. Ez alkalomból pedig egy igen különleges bisztró is “beköltözik” a falak közé.