Egy hely, ahol a nők (is) diktálnak

Hátradőlhetünk hat óra után - Jó lenne, nem?

Bár javul a tendencia, Magyarországon még mindig nem általános, hogy a nagyvállalatok felsővezetői székeiben nők üljenek. A kétszázötven fő feletti munkaerőt foglalkoztató cégeknél ez az arány csupán 15,1 százalék, holott hatékonysági szempontból a számok is a vegyes összetételű vezetőséget igazolják. De beszéljenek helyettünk ők, a nők!

hirdetés

Egészen pontosan azoknál a cégeknél, ahol a vezetőségben nő is dolgozik, 25 százalékos a tőkemegtérülési mutató, ahol pedig csak férfiak vannak, ott mindössze 9 százalék ez az arány – derült ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből.

– Bizonyított tény, hogy a munkahelyi teljesítményt befolyásolja a nemek aránya, valamint minden olyan tényező, ami képességekben, gondolkodásmódban és viselkedésben sokszínűséget jelent, legyen az akár nemzetiség, etnikum vagy munkakultúra – mondja Fenyvesi Eszter, a Lafarge HR-vezetője.

Fenyvesi Eszter_5 (Large)
Fenyvesi Eszter HR-vezető

A királyegyházi cementgyár elkötelezett az üvegplafon-jelenség leküzdésével szemben. 2007 óta foglalkoznak tudatosan a nők vezető pozíciókban való foglalkoztatásával, céljuk pedig, hogy  2020-ra 35% legyen a női vezetők aránya csoportszinten. Jelenleg a felsővezetők 50%-a nő, középvezetői szinten 24%, a teljes dolgozói létszámot tekintve pedig 18% kerül ki a „gyengébbik” nem képviselői közül. Ezek nagyon jó arányszámok, mivel a cementipar tradicionálisan férfias területként van számon tartva.

– Az új munkatársak kiválasztásakor mindig keresünk mind női, mind férfi jelölteket, és ezt a szemléletmódot várjuk el a velünk dolgozó ügynökségektől is – hangsúlyozza Fenyvesi Eszter.

[note note_color=”#abcbe8″]

Név: Maria Madalina

Betöltött pozíció: pénzügyi vezető

Beosztottak száma: 3 nő, 4 férfi[/note]

Maria Madalina_4 (Large)

– Hogyan látja a magyar munkaerőpiacon kialakult helyzetet a nők szempontjából?
– Az ipari szektorban, amelyben dolgozom, Romániával összehasonlítva például azt tapasztaltam, hogy a női vezetők kevésbé vannak jelen felső- és középvezetői szinten egyaránt. Ugyanakkor, ha megnézem a Lafarge-csoport elmúlt évekbeli tevékenységét ezen a téren, azt kell mondanom, hogy látványos fejlődés ment végbe és ez rendkívül pozitív. A vállalati értékekben a sokszínűség és elfogadás népszerűsítése minden esetben gyümölcsöző.

– Miért tartaná fontosnak, hogy több női vezető legyen a munkaerőpiacon?
– A női vezetők empátiát tudnak belecsempészni a meglehetősen ridegnek mondható üzleti világba. Mindez kellemesebb légkört és hatékonyabb munkavégzést eredményezhet. Emellett a társadalmi felelősségvállalás témakörébe tartozó elemekre, mint a klímaváltozás, oktatás, sokszínűség is jóval érzékenyebbek a nők.

—————————————————————————————————————————

[note note_color=”#ffcaa8″]

Név: Zadravecz Zsófia

Betöltött pozíció: marketingkommunikációs vezető

Beosztottak száma: 1 nő, 1 férfi[/note]

Zadravecz Zsofia_7 (Large)

– Számtalanszor felmerülő kérdés: család vagy karrier. Tényleg választani kell?
– A női vezetők körében valóban elég gyakran előfordul kérdésként a családalapítás időpontja. Bár véleményem szerint ez egyfelől mindenkinek a magánügye, másfelől viszont a cég, vállalkozás jövőbeni sikerességének is igen fontos kérdése. Szerencsére ma már sok olyan megoldás áll rendelkezésre, amellyel a vállalati célok és a családalapítás is megférhet egymás mellett.

– Mennyire megy gördülékenyen a közös munka a férfiakkal?
– Mindig is arra törekedtem, hogy megértsem kollégáim munkáját, gondolkodásmódját. Ebben nemtől függetlenül nagyon fontos a vezetők integráló és döntéshozó szerepe. Eddigi feladataim során is arra törekedtem, hogy elősegítsem a nyílt kommunikációt és bátorítsam kollégáimat arra, hogy megosszák nézeteiket, véleményüket és ötleteiket.

—————————————————————————————————————————

[note note_color=”#e7f787″]

Név: Tamási Dorottya

Betöltött pozíció: laboratóriumvezető

Beosztottak száma: 8 férfi[/note]

Tamasi Dorottya_1 (Large)

– Hogyan látja, nehézséget jelenthet a párválasztásban a nők magas beosztása?
– Az én véleményem szerint határozottan igen! Nagyon sok férfi gondolja úgy, hogy a vezető beosztás egyenlő a domináns, irányító szereppel, és tartanak attól, hogy ez kihatással lesz az otthoni erőviszonyokra is. A magasabb jövedelem szintén nem szokott pozitívum lenni a párkapcsolatban, hiszen így a férfiak elveszítik klasszikus családfenntartói szerepüket, ami folyamatos feszültséget generálhat.

– Vajon a gyerekekre milyen hatással lehet az, ha az édesanyjuk is magas beosztásban dolgozik? 
– ​Úgy gondolom, ha a munka és a magánélet viszonylag egyensúlyban van,​ mindenképpen pozitív hatása lehet. A gyerek számára az édesanya és az édesapa egyenrangú példaképként szerepelhetnek. Segíthet többek között a felelősségtudat és a kitartás erősödésében, emellett a női-férfi egyenjogúság ezen gyerekek számára már teljesen természetessé válik, ami a mi nevelési kultúránkra nem volt jellemző.