Aranyszabályok bevásárláshoz

Mindig egy vagyont költesz az élelmiszerboltban, mégis üres a spejz? Beugrasz egy kenyérért, de teli kosárral jössz ki, hiszen olyan jó akciókba futottál? Egy kis odafigyeléssel elkerülheted ezeket a helyzeteket, amivel pénzt, időt és bosszúságot spórolsz magadnak. Mutatunk pár jó tanácsot az okos bevásárláshoz.

hirdetés

1. Írj listát!

Érdemes időt fordítani az előkészületekre: nézz körül otthon, mi mindenre van szükséged a konyhában, a fürdőben, a lakás egyéb részein. Írj fel mindent – de csak olyasmit, ami tényleg kell -, hogy aztán célirányosan indulj útnak a szupermarketben. Akik “mániákus túlvásárlók”, minden esetben vigyenek listát, akkor is, ha csak három tétel szerepel rajta. Azonban a listát nemcsak megírni kell, hanem használni is! Vagyis ne azért írd meg, hogy aztán ott lapuljon a zsebedben, hanem vedd is elő és tartsd magad szigorúan az ott leírtakhoz.

2. Legyen limit!

Ez a pont kapcsolódik a listához, ugyanis, ha végiggondolod, mikre van szükséged, nagyjából ki tudod kalkulálni azt is, mennyit fogsz költeni. Mindegy, mekkora az aktuális limit, 3 vagy 30 ezer forint, a lényeg, hogy ehhez próbáld tartani magad. Amikor belépsz a boltba, tudatosítanod kell magadban, mekkorára rúg a költségvetési határ, amit kiszabtál magadnak.

vásárlás

3. Időzítés: jókor, jó helyen, megfelelő hangulatban

Itt több szempontot is érdemes figyelembe venni. Először is, próbálj a lehetőségekhez képest olyan időpontot választani, amikor neked a legmegfelelőbb: vagyis amikor nem csak 10 perced van, de nem is tudsz órákig bóklászni és lehetőséget adni magadnak az elcsábulásra.

Ha utálod a nagy tömeget, a sorban állást és a tétovázó vásárlókat, akkor próbálj olyankor időt szakítani egy-egy nagyobb lélegzetvételű bevásárláshoz, amikor feltehetően nem lesznek ezren az adott üzletben. Így például a szombat délutánt azonnal el is felejtheted, helyette jobban jársz a vasárnap reggellel, olyankor a többség otthon lustálkodik.

Azt hiszed, mindegy, milyen hangulatban mész vásárolni? Hát nem az, ugyanis az aktuális lelkiállapot is befolyásolja, mit teszel a kosaradba. Nem érdemes shoppingolni, ha éhes, fáradt, szomorú, feldúlt vagy épp magányos vagy. Hiszen aki éhes, az mindenfélét megkíván, így könnyen túlköltekezhet. Szomorúan pedig hajlamosak vagyunk telepakolni a szatyrunkat búfelejtő nassikkal, ami a pénztárcánkat vékonyítja, viszont derekunkat vastagítja.

Vásárlás5

4. Egyedül jobb

Inkább ne a barátnőddel vagy kollégáddal kerekedj útra, ugyanis a bevásárlópartner rossz tanácsadó lehet. Nehezebben tudod magad a listádhoz tartani – amit ugye szépen összeírtál -, ha van veled valaki, mert esetleg megkívánod, amit ő levesz a polcról. Ráadásul a(z adott esetben tudattalan) vetélkedés is negatívan befolyásol: “Ha ő megteheti, akkor én is!” – gondolhatjuk. Ez nincs így, mindenki más büdzséből gazdálkodik, amihez igenis tartania kell magát – és ebben nincs szégyellnivaló.

5. Ne dőlj be az akcióknak!

Bármennyire is csábító egy-egy akciós termék – legyen az élelmiszer, ruhanemű, lakberendezési tárgy vagy bármi egyéb – sosem szabad csak azért levenni a polcról, mert olcsóbb, mint máskor. Gondold végig: nem véletlen, hogy az adott dolog alapból nem szerepelt a bevásárlólistádon, azaz máris tudhatod, hogy adott pillanatban egyáltalán nem hiánycikk az otthonodban.

vásárlás3

+1 “Biztos, hogy szükségem van rá?”

Ha elbizonytalanodsz, mindig tedd fel magadnak ezt a kérdést, amire a válasz az esetek többségében a “nem” lesz. Ételek esetén például érdemes figyelembe venni a főzési, étkezési szokásainkat, vagyis ha a családban egy ember szereti például a cseresznyét, akkor ne vigyél haza 3 kilót, csak mert akciós volt, mert úgyis a kukában landol a végén.

De szinte minden esetben segítség lehet, ha az alábbi kérdésekre megpróbálsz válaszolni: Hova fogom tenni? Milyen gyakran fogom használni? Megkönnyíti-e a mindennapjaimat vagy eddig is megvoltam nélküle? Belefér a havi költségvetésembe?