Az ország élvonalában a pécsi étterem

„Aromás illat száll fel, amikor leemelik a fedőt: a sonka lágy ízű, a töltelék krémes, a tepertő roppanós. Nagyon jó fogás.” Sokan bármit megtennének a gasztrovilág legszigorúbb ételkritikusaiból álló Gault & Millau szakembereinek ilyen véleményéért. A pécsi Susogó borvendéglő majdhogynem egy Michelin-csillaggal egyenértékű, 15 pontot érdemelt ki. 

hirdetés

A független szakmai kritikusokból álló Gault & Millau 1965-ben alakult meg, a két francia élelmiszer-kritikus után elnevezett gasztro-útmutató 2012 óta van jelen Magyarországon. A rendszerről bővebben itt írtunk!

Gault & Millau pontrendszere rendkívül szigorúan bírálja el az éttermeket, szigorúbban, mint a Michelin-szisztéma. Az értékelésről bővebben itt! Az éttermeket titokban meglátogató étteremkritikusok a következő szempontokat veszik figyelembe: mennyire minőségi és friss alapanyagokból dolgoznak, mennyire kreatívak az ételek és mennyire harmonizálnak az ízek, milyen a levesek és mártások minősége, mennyire precíz az elkészítés, és mindez ár-érték arányban hogyan állja meg a helyét. A tesztelőknél 10 pont alá egy jó étterem sem mehet, a maximum pontszám 20. A minősítés jelzése a pontokon túl a felfelé mutató hüvelykujj (11-12 pont) és a szakácssapka (13 ponttól).

14362706_889416631191658_3094919830895334639_o

14570818_1395658507133551_1766654697245034060_o
Borjúhátszín, édesburgonya, gyöngyhagyma, cékla

A pécsi étterem 15 pontot és két séfsapkát érdemelt ki a titkos látogatások során. A Gault & Millau pontozás ilyen magas szintjén ugyanis egy-egy értékelés már 4, akár 5 külön látogatás alapján összegződik. Tavaly 14 pontot és egy séfsapkát érdemelt ki a hely. Ez mindenképpen arra utal, hogy nem adnak lejjebb a minőségből a pécsi gasztroguruk. Az, hogy ez a pontszám nagyon közel van a 15-16 pontos, egy Michelin-csillaggal egyenértékű „álomhatárhoz”, külön dicsőség az étteremnek és persze a városnak is.

– Nem készültünk a kritikusok látogatására, mint mindig, dolgos hétköznapokkal vártuk a vendégeinket. Nálunk a változás rutinszerű, séfünk, Dudás Péter Krisztián minden második héten teljesen új étlappal rukkol elő, emellett aktívan gyakorol a Magyar Gasztronómiai Egyesület által szervezett Czifray szakácsversenyre – meséli Palkó Gábor étteremvezető.

14882357_1402943516405050_6819682963449319850_o
Füstölt pisztráng, céklák (majonézes tatárként, marináltan, szilvás krémként, illetve sóban gőzölten)

13316788_1274769575889112_8856438445295498287_o

– Egy reklám nélküli kis butikétterem vagyunk, eldugva fent a hegyen, a törzsvendégek aránya jelentős, az először látogatókkal pedig egyébként is próbálunk kicsit kiemeltebben foglalkozni – avat be Palkó Gábor.

– Milyen érzéssel tölti el önöket a pontszám?

Meglepetés, boldogság, egy kis büszkeség, félelem és kötelességtudat.

Ahogy az étteremvezető elmeséli, az étterem egyik következő állomása az első Michelin-csillag lehet, ám sajnos a Michelin még nem jár vidékre itthon. – Így is örülünk, hogy egyre hangsúlyosabb fejezet jut nekünk a “Main Cities of Europe” kiadásban, és jó eséllyel ez a 15 pont máshol már csillagot érne. Ha az urak egyszer kapnak pár szolgálati Renault-t, hát jöjjenek! – zárja Palkó Gábor.