Öt balatoni borterasz: nehogy eltekerj mellettük!

A Balatont körbebiciklizni nagy buli. Mondjuk nem jövő héten, mert akkor pont szakadni fog az eső, de szárazabbnak ígérkező napokon érdemes beiktatni egy jó kis tekerést. Több mint 200 kilométerbe sok minden belefér. Igen, akad bőven látnivaló a tó körül, de mi most főként a borkóstolásra gondoltunk!

hirdetés

Összegyűjtöttünk 5 olyan pincészetet, borkertet, amit biztosan nem szabad kihagyni, ha a környéken bicajozunk. 

[box title=”Jásdi borterasz” box_color=”#d5ff91″ title_color=”#000000″]

A 2012-ben nyitott vendéglátóegység főként borkóstolásra rendezkedett be, de a finom nedűk mellé ételekkel is szolgálnak a betérő vendégeknek. Konyhájukra a házias ízvilág jellemző. Borkóstolás-pincelátogatás esetén házi kenyeret, oliva olajat kínálnak a borok mellé, de készítenek hidegtálat serrano és mangalica sonkából, házi (kecske, juh, tehén) sajtokból és idény zöldségekből, házi kenyérrel. Nagyobb csoportoknak pedig előre egyeztetett alapanyagokból készítenek három fogásos menüt.

Érdemes mindenképpen beiktatni egy kóstolást a borteraszon, mert úgy hírlik, a Balatonfüred-Csopaki borvidék Balatonra néző panorámáját semmi sem múlhatja felül.

Cím: 8229, Csopak, Arany János utca 2.

[/box]
Forrás: Facebook
Csak ennyit mondanánk….(Forrás: Facebook)
[box title=”Pállfy borterasz” box_color=”#dfd6c8″ title_color=”#000000″]

A Pálffy pincészet esetében a szőlőművelés és borkészítés apáról fiúra száll, vagyis évszázados családi generációkon alapul. Tizenhat hektáros szőlőterületeik a Káli-medencében, Köveskálon a vulkánikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin Kishegy, Cserekút, Kisgyepű és Csákvölgy dűlőiben fekszenek. A pincészetben Olaszrizling, Szürkebarát, Tramini, Furmint, Juhfark, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir és Syrah szőlőkből készítik a bort, melyekkel nem mellesleg sorra aratja a sikereket a különböző szakmai megmérettetéseken.

Borteraszuk, mely egy felújított parasztház verandáján lett kialakítva, egész évben várja a vendégeket. Hat és tíz tételes borkóstolóból lehet választani, az italok mellé pedig hidegtálakat, disznóságokat, és finom lilahagymás zsíros kenyeret lehet falatozni.

Cím: 8274, Köveskál, Fő út 40.[/box]

Pálffy borterasz
Gyönyörű…(Forrás: Facebook)
[box title=”Kishableány Terasz” box_color=”#d3cde2″ title_color=”#060606″]

Ez a hely, stílusát tekintve egy kissé kilóg a sorból, de nem baj, kell a változatosság. A Kishableány amellett, hogy minőségi nedűket kínáló borozó, igazi street food paradicsom is egyben. A Kádár-korszakból itt maradt épület, a Badacsony híres őskövülete idén tavasszal végre teljesen új köntösbe öltözött. Átalakulását Laposa Bence és Bezerics Dániel borászoknak köszönheti. A helyiek és az ide látogató turisták pedig megcsókolhatják a lábuk nyomát a végeredmény miatt.

Cím: 8261 Badacsonytomaj, Park utca 26.[/box]

Kishableány borozó

[box title=”Folly Arborétum és Borászat” box_color=”#c7e7dd” title_color=”#000000″]

A badacsonyörsi Folly arborétum ciprus- és cédrusgyűjteményének köszönhetően nemzetközileg is magasan jegyzett, de az ország – egyik – legegyedülállóbb arborétuma nemcsak erről híres. Egy családi vállalkozásnak köszönhetően 1878 óta tartósan jelen van itt a szőlő. Follyék a badacsonyi történelmi borvidék hagyományaihoz híven főként fehérborokkal foglalkoznak, azok közül is a környékre jellemző fajtákat – szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling – részesítik előnyben. A kor követelményeinek megfelelően élnek a tisztaság és üdeség megőrzését szolgáló eszközökkel, de ha úgy kívánja a bor, fahordókban seprőn tartva érlelik a nedűt.

Az Ábrahámhegyről nyíló kilátás mellett lehetetlen szó nélkül elmenni. Ki ne hagyjuk!

Cím: 8257, Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.[/box]

Folly pincészet
Borozni egy arborétumban, micsoda ötlet! (Forrás: Facebook)
[box title=”Kislaki Borkert” box_color=”#f9ed93″ title_color=”#000000″]

Légli Géza borkertjét szintén érdemes útba ejteni. Patikatiszta stílusú kézműves borai, a klasszikus champagne-i eljárással készült pezsgői, a nyárkedvenc, csavarzár alá rendezett reduktív borai, és vörös tételei mellett sonkával, kolbásszal, különféle olajokkal, pástétomokkal, házi sajtokkal és kenyerekkel kínálja meg vendégeit.

Ha úgy alakul, a Kislaki Borkert mellet akár aludhatunk is egy-két éjszakát. Ráadásul nem is akármilyen helyen. Légliék ugyanis felújítottak két épületet az egykori jánoshegyi lakóházak közül, melyek gyönyörű kilátással vannak a somogyi dombokra és  az északi part egyik legszebb és legváltozatosabb szakaszára.

Augusztus 31.ig pénteken és szombaton tartanak nyitva, úgyhogy ha kóstolni szeretnénk ne késlekedjünk.

Cím: 8691, Balatonboglár-Szőlőskislak, Fő utca 44.[/box]

Kislaki
Innen nem látszik, de csodás a panoráma (Forrás: Facebook)

További szuper pincészetek ITT.