Belestünk az adventi árusok pulcsija alá

Akik gyakran túráznak, esetleg téli sportokat űznek, azoknak általában nem kell elmagyarázni, mit és hogyan hordjanak a ruha alatt. Ám, aki csak szimplán fázik, miközben a karácsonyi vásárban issza a forralt bort, annak íme néhány jó tanács. Hogy kitől? Többek között a pécsi adventi vásár árusaitól. 

hirdetés

Többet árt, mint használ

Sokan még mindig pamut pólót és leggingset hordanak a nadrág, illetve kabát alatt aláöltöztet gyanánt. Ez a megoldás azonban teljesen rossz. A pamutszál ugyanis felszívja és magában tartja a vizet, így megakadályozza a verejték elpárolgását és hűti a testet, ezért könnyen megfázhatunk benne.

hideg tél

Akkor mit vegyünk fel?

A megfelelő technológiájú aláöltözeteket úgy tervezték meg, hogy a nedvességet elvezessék az anyag külső felületére, hogy onnan könnyen elpárologhasson. Így a test száraz marad, ráadásul kényelmesebb és melegebben is tart – olvasható a Mormota túrabolt honlapján. 

Poliészter: Ez a leggyakrabban használt szintetikus anyag, mely kiválóan vezeti el a nedvességet, köszönhetően a fonál szerkezetének, plusz megkönnyíti az elpárolgást is. Röviden: jól vezeti a vizet és gyorsan szárad.

A poliészternek nem természetes tulajdonsága a szagmentesség, ezért szüksége van anti-mikrobiális kezelésre, ami előbb-utóbb elhasználódik. Esetleg ezüst-impregnálásra, mint az X-static, ami végleges és hatásos megoldás a szagokkal szemben.

Polipropilén: Ez a szintetikus szövet a poliésztertől eltérően működik. A polipropilén víztaszító anyag, ami egyáltalán nem szívja magába a nedvességet, tehát gyorsan szárad, mert eleve távol tartja a nedvességet a bőrtől. Hátránya, hogy egy napi használat után mosást igényel és nem olyan kényelmes a melegben, mint a poliészter – olvasható az üzlet honlapján.

Merinó gyapjú: A merinó egy kellemes (és nagyon drága) anyag, számos tekintetben. A merinó birka gyapja nagyon finom, nem jár viszkető érzéssel, amit a közönséges, durva gyapjú okoz, így kényelmesebb viselet közvetlenül a bőr felett is. Továbbá van egy olyan barátságos tulajdonsága, hogy a forróságban hűsen, a hidegben pedig melegen tart.

Hibridek

Sok vállalat a merinó és a szintetikus anyagok keverékét használja. Az elképzelés az, hogy a merinó a bőrhöz közelebb helyezkedik el, így komfortos és szagmentes, míg a külseje, mondjuk a poliészter, el- és kivezeti a nedvességet, vagyis pillanatok alatt megszárad. Elméletben ez a megoldás a legjobb tulajdonságokat egyesíti. A honlap szerint azonban meglehetősen nehéz ilyet találni.

téli ruha

M-es vagy L-es?

Az aláöltözetnek nem túl szorosan, de közvetlenül illeszkednie kell a bőrhöz. Minél közelebb van a testfelülethez, annál melegebben és szárazabban tartja azt. A lazább fazonú darabok is megfelelőek lehetnek, de csak akkor, ha nem túl megerőltető tevékenységet folytatunk bennük. Próba közben célszerű egy keveset mozogni a kiválasztott darabokban, így valamelyest a kényelmi szempontokat lehet tesztelni.

A zokni alá

Egyáltalán nem felesleges pénzkidobás beruházni valamilyen téli talpbetétre. Sokféle anyagút és vastagságút lehet kapni az üzletekben, pár száz forintért. A legjobbak azok a thermo betétek, melyeknek alja alufóliával van bevonva, így megakadályozza, hogy a talaj menti fagy átjárja a lábunkat. Sőt, ha Szibériába készülünk, akár fűthető fajtát is vásárolhatunk magunknak.

[note note_color=”#2588ac” text_color=”#f1eaea”]Street Fashion adventi vásár módra

Bár a téli hidegben nem a divat az elsődleges szempont, azért vannak, akik még ilyenkor is odafigyelnek az esztétikus megjelenésre. Mivel az adventi vásár már hetek óta tart, az árusok pedig kitartóan állják a kemény fagyokat, kíváncsiak lettünk, hogy védekeznek a mínuszok ellen. Előre szólunk, vicceltünk![/note] [youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=IkdC8eau25U” width=”650″]

 

  • .

    Mennyire ráértek… 🙂

  • VETKŐZZVETKŐZZ!

    “Nagyon fontos és releváns téma” 🙂