Béna smink és méhnyakrák – mi a közös bennük?

Rúzsozd ki magad, majd maszatold el és készíts egy szelfit – szól a felhívás a Kend a rúzst! kampányban, melynek lényege a figyelemfelkeltés és a prevenció. Az ominózus, nőket érintő megbetegedés jelentős hányada ugyanis megelőzhető lenne, ha idejében felismernénk. Ez a méhnyakrák!

hirdetés

A kampány azt követően kezdődött el, hogy pár hónappal ezelőtt egy neves brit egyesület közölte adatait, miszerint a 25-29 éves nők körében a méhnyakrákos megbetegedések száma 59 százalékkal megugrott. További adatok szerint a méhnyakrák a 2. leggyakoribb rosszindulatú daganat a 45 éven aluli nők körében. Nem meglepő, hogy újabb figyelemfelkeltő kampány indult a megelőzés jegyében!

smearforsmear-hero

A #SmearForSmear (vagyis maszattal a szűrésért) egy figyelemfelkeltő angol kezdeményezés, amelyet Magyarországon többek között a Mályvavirág Alapítvány népszerűsít. A mozgalom lényege, hogy bárki, aki érintve érzi magát, esetleg családi, ismerősi körében van méhnyakrákos beteg, pirossal szépen kikent száját elmaszatolja, majd így készít egy önarcképet. Ezután a fotót feltölti Instagramra vagy Facebookra, illetve a #smearforsmear hashtaggel látja el.

A kép alá ajánlott a következő szöveget csatolni, hogy érthető és tiszta legyen mások számára is a fotó jelentése. Ezt a néhány sort akár be is másolhatjuk a posztba, sőt kiegészítésként másokat is “kihívhatunk”, hogy ő is csatlakozzon a mozgalomhoz.

[quote]

A méhnyakrákszűrés életet menthet. Voltál az elmúlt egy évben? Kend a rúzst! Merj kenni, merj tenni! #SmearForSmear #malyvavirag[/quote]

Az Instagramon egyébként számtalan #SmearForSmear hashteges képet találtunk:

Rúzsok

A kampány során nem kell pénzt utalni, adakozni vagy regisztrálni, az akció célja „csupán” a figyelemfelkeltés, ugyanis a rémisztő statisztikai adatok ellenére a méhnyakrákos megbetegedés nagy része megelőzhető lenne, ha idejében diagnosztizálnák.

Pécsett egyébként az elmúlt hónapokban is lehetőség nyílt ingyenes rákszűrésre, és csaknem kétezer 25 és 65 év közti nő kapott behívólevelet, hogy végezze el a rákszűrő vizsgálatot. Arról is számot adtunk, hogy tavaly októberben a hetedik osztályos lánydiákok 81 százaléka kapta meg a HPV elleni védőoltást. A közel 900 iskolásból csaknem 700 kamasz lány szülője gondolta úgy, hogy él az ingyenes vakcina lehetőségével. Pécsett továbbra is opció lesz az ingyenes oltás, a szülők pedig év elején nyilatkozhatnak arról, hogy kérik-e lányuknak az injekciót, vagy sem.

terhesség, orvosnál

A kampányhoz tehát bárki csatlakozhat, kötöttségek nélkül, csupán egy képet kell posztolnia prevenció gyanánt! Bővebb információt egyébként a Mályvavirág Alapítvány holnapján kaphatunk a mozgalomról.