Biciklizel? Na, de hogyan?

Szerencsére Pécsen is egyre többen pattannak biciklire, ami önmagában nagyon jó hír, ugyanakkor sokan vannak, akik bár két keréken járnak-kelnek, nincsenek tisztában a közlekedés alapvető szabályaival. Ők egyrészt veszélybe sodornak másokat, másrészt miattuk a példásan közlekedő bicajosokat is negatív bírálatok érik. Átnéztük, mire kell odafigyelni, ha a kerékpárt választanánk közlekedési eszköz gyanánt. 

hirdetés

A több mint 20 éve működő Pavlik Kerékpárüzlet és Szervizben jártunk, ahol Pavlik Rebeka hívta fel a figyelmet az öt legfontosabb dologra, ami kiemelten fontos, ha biciklizni támadna kedvük.

1. Szaküzletben vásároljunk!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy hipermarketben vagy sportboltban szerzik be a biciklijüket. Ezek a kerékpárok ritkán vannak megfelelően összerakva, gyakori vendégei a szervizeknek. Ezzel szemben a professzionális kereskedésekben választhatunk a gyakran már kötelező elemekkel felszerelt trekking, vagy a profibb cross trekking változat közül – ha városi használtban gondolkodunk.

2. Figyeljünk a váltóra!

Több árfekvéssel találkozhatunk, ám Pécsre a szintkülönbségekre való tekintettel a szakértő a legalább 7 sebességes, de inkább 24-es váltót javasolja. Nem érdemes ezen spórolnunk, mivel az olcsóbb szerkezetek hamar megadják magukat és balesetveszélyes helyzeteket teremthetnek.

bicikli, kerékpár

3. Könnyedén!

Ha lehet, figyeljünk arra, hogy könnyű, mélyépítésű alumíniumvázas bringát válasszunk. Hogy miért? A tekerés legyen élmény és ne napi kín, míg eljutunk az irodába.

4. Üléskérdés

A legtöbb jó minőségű kerékpáron már kényelmes nyereg található, de érdemes körülnézni a szaküzletekben, mivel komfortosabb zselés nyergen ücsörögni bringázás közben.

Sokat tekersz Pécsen? Mutasd meg merre! 

5. Legyünk bátrabbak! 

Ne haladjunk túlságosan lehúzódva, mert ha az út szélén kapunk defektet, az komoly sérülésekkel járhat.

Rebeka elmondása szerint biciklivásárlásnál mindenképpen válasszunk körültekintően, hiszen akár 20 évre is szólhat a befektetésünk, emellett helyezzünk hangsúlyt a létfontosságú tartozékok beszerzésére is. A sisak nélkülözhetetlen, – bár sajnos a KRESZ nem írja elő, – megkímélhet minket számos sérüléstől, ráadásul a bicajhoz passzoló színekben is kapható. A csengő használata nagyon is indokolt (és kötelező is), hiszen a gyalogosok ritkán figyelnek fel a járdán közlekedő kétkerekű forgalomra.

[note note_color=”#c9ffad”]

Ha már megvan a járművünk, vegyünk át pár sarkalatos pontot is!

1. Piros lámpa esetén ne „változzunk” át gyalogossá, és hajtsunk be az átkelők közé a zebrán! Itt csak tolni szabad a kerékpárt.

2. Nőknél ritkábban fordul elő a kerékpáros gyorshajtás, de legyünk tisztában azzal, hogy lakott területen 40 km/óra, lakott területen kívül, viselve a fejvédő sisakot 50 km/óra sebességgel haladhatunk. Viszont ilyen tempónál nem engedélyezett a gyerekülés használata.

3. Az talán a legtöbbünknek egyértelmű, hogy kerékpárt más járművel vontatni tilos, viszont sokan nincsenek tisztában azzal, hogy biciklivel nem szabad kutyát sétáltatni, sem bármennyire is hangulatos!

4. Ez ugyan nem lefektetett szabály, de a zenehallgatás sem javasolt tekerés közben, mivel csökkenti a reakcióidőnket

5. Érdemes bizonyos időközönként megnézetnünk a kerékpárunk műszaki állapotát és ellenőrizni a kötelező felszerelések meglétét.  [/note] [note note_color=”#ffbcd7″]

Ne feledd a kötelező kerékpár-tartozékokat!

1. Az első keréken legalább két darab borostyán sárga küllőprizma, illetve reflexcsík

2. Fehér fényű első lámpa vagy villogó, fehér színű első fényvisszaverő

3. Csengő

4. Láthatósági mellény vagy fényvisszaverő ruha (lakott területen kívül és rossz látási viszonyok mellett kötelező, de városon belül is ajánlott)

5. Két egymástól független fék

6. Piros fényű hátsólámpa vagy villogó, piros színű hátsó fényvisszaverő.  [/note]

+ 1 tipp:

Kiegészítők? Igen!

A kerékpár mellett divatos kellékekre is szert tehetünk egy szaküzletben. A vázra akasztható textil virágtól a nyereghuzatig, a szemrevaló és biciklire akasztható sporttáskától a legmenőbb, – lófarokkal is viselhető – bukósisakig, mindenféle megtalálható a pécsi kínálatban!

bicikli

bicikli 2