Így ne írj önéletrajzot!

Helyesírási hibák tömkelege, idétlen fényképek, vállalhatatlan email címek. Összeszedtük a legdurvább hibákat, amik még ma is szinte minden harmadik önéletrajzban előfordulnak.  

hirdetés
Uránia Mozi

Átláthatatlan önéletrajz 

Gyakran előforduló hiba, hogy a beküldött önéletrajz rosszul strukturált, átláthatatlan. Nem derül ki belőle, hogy a felsorolt munkakörökben a pályázó pontosan milyen feladatokat látott el, milyen felelősségei voltak. Nagy melléfogás, ha a jelentkező folyószövegben írja meg az önéletrajzát, ami egyáltalán nem előnyös, hiszen jó eséllyel senki nem fogja elolvasni, főleg nem a több oldalas változatokat.

Jellemző hiányosság továbbá, ha nincs feltüntetve a lakhely, születési dátum. Ez utóbbi azért is fontos, mert a legtöbb önéletrajz-nyilvántartó rendszer igényli a pontos azonosításhoz – figyelmeztet Bükkösdi Fanni, a Trenkwalder pécsi irodájának kirendeltség-vezetője.

– A jó önéletrajz világos, átlátható, kiemeli a pályázó erősségeit. Tartsuk szem előtt, hogy jelentkezési lapunknak kb. 15 másodperce van megfogni az értékelőt – így a szakember. Azokat a képességeket, tapasztalatokat helyezzük tehát fókuszba, amelyek az adott, megpályázott pozíció esetében relevánsak. Vagyis a generál önéletrajz nem jó megoldás, minden pozíció esetében érdemes átszerkeszteni.

önéletrajz

Borzasztó fényképek

Azt hinné az ember, hogy a 21. században már mindenki tisztában van azzal, hogy önéletrajzba nem való a tévé előtt, vagy a fürdőszobatükörben készült szelfi. Ám a munkaerő-közvetítő cégek tapasztalata szerint ez közel sincs így. Sajnos diplomával rendelkező álláskeresők sem mindig tudják, hogy az önéletrajzhoz nyak- vagy mellmagasságban elvágott arckép szükséges. Olyan fotót válasszunk, ami kellőképpen világos, komoly, de azért kicsit mosolygós.

Vállalhatatlan email címek

A cicuka66, jozso7 és társaik nem megfelelőek egy önéletrajzba. És ugye most is azt hisszük, hogy ilyen már nem fordul elő a legfrissebb jelentkezésekben. Pedig igen. Az egyetlen vállalható email cím egy állásra való jelentkezés esetén a teljes nevünk (bármilyen sorrendben) ponttal vagy alsó vonással elválasztva – mondja egy másik pécsi munkaerő-közvetítő cég munkatársa.

Gyakran a csatolt dokumentum neve is rossz, például:  “Apa_önéletrajz_jav”. Épp ezért jobb, ha nem ezzel a névvel mentjük el a gépre, mert akkor félő (sőt, szinte biztos) hogy így fogjuk elküldeni az önéletrajzunkat. A legjobb, ha saját nevünket adjuk címként a doc fájlnak, így nem hibázhatunk.

önéletrajz

Értelmezhetetlen emailek

Nem az önéletrajzban vétetett hiba, de bődületes baklövés, amikor valaki elküld egy emailt, annyi szöveggel, hogy “Jelentkeznék”, de hogy pontosan kicsoda, hová, milyen állásra és miért, az nincs benne a levélben. A pécsi munkaerő-közvetítő cégeknél ez is szinte mindennapos eset. Ennek enyhébb formája, amikor csupán azt felejti el beleírni a jelentkező a levélben, hogy mely pozícióra pályázna.

Ordító helyesírási hibák

Ha a CV tele van hibával, nehezen fogják elhinni rólunk, hogy egyébként nagyon precízek és igényesek vagyunk – így Bükkösdi Fanni – épp ezért nagyon fontos, hogy többször átnézzük a szöveget, mielőtt elküldjük. Ha pedig tudjuk magunkról, hogy nem vagyunk jó helyesírók, akkor inkább nézessük át egy ismerőssel, családtaggal a levelet.

állásinterjú

Motivációs levél vagy egy jó email? 

A motivációs levél jó eszköz arra, hogy kiemeljük illeszkedésünket a pozícióhoz, valamint segítségünkre lehet abban, hogy kedves, pozitív, optimista személy benyomását keltsük – így a Trenkwalder kirendeltség vezetője. Ám nagyobb valószínűséggel olvassák el, ha egyszerű, lényegre törő, rövid. Fontos, hogy kifejezetten a megpályázott állásra szóljon, sugallja, hogy képesek vagyunk elköteleződni, lelkesedni egy cég vagy egy tevékenység iránt.

Ha nem úgy kell felöltenünk az önéletrajzunkat valahová, hanem email címre várják a jelentkezéseket, a motivációs levél magában az emailben kaphat helyet. Fontos a megszólítás („Tisztelt Hölgyem/Uram”, nem pedig „Tisztelt Ügyintéző”), illetve elköszönéskor jelezzük, hogy szívesen rendelkezésre állunk egy személyes találkozóra.