Borkóstolás női és férfi módra

Családi vagy baráti összejöveteleken is javunkra válhat, ha tudunk a jó borokról egyet s mást. A szervezett borkóstolásokról nem is beszélve. Sőt mi több, saját élményeinket is könnyen gyarapíthatjuk, ha szerzünk egy alapozó tudást a borkóstolásról, hisz a kortyolgatás így sokkal nagyobb élmény. Megvizsgáltuk, hogy a hölgyek és a férfiak preferenciái miben különböznek borok tekintetében, majd ezekhez mérve ajánlunk fenséges borokat.

hirdetés

Egyetemes szabályok

A kóstolás egy előkelő esemény, így tartoznak hozzá íratlan illemszabályok és egy alapvető útmutató. Ettől függetlenül akár totális laikusként is belevághatunk a profi kortyolgatásba, és gyakorolhatjuk tudásunk akár otthon, vagy baráti körben is.

Borkóstoló 1

– A legfontosabb, hogy a megfelelő pillanathoz mindig a megfelelő bort válasszuk ki. Ilyen tavaszi melegben sose nyissunk egy testes vörösbort, inkább egy könnyedebb fehéret, vagy rozét. Ételekhez is könnyedén tudjuk párosítani a borokat. Szárnyasokhoz, halakhoz inkább a fehér bor vagy rozé, nehezebb ételekhez, húsokhoz és a magyaros ételekhez, inkább a vörösbor dukál – avat be Filákovity Dusán borkereskedő, a Pannon Borbolt ügyvezetője.

[box title=”A kóstolás menete” box_color=”#b72020″]
  1. Látvány: A bor kitöltésekor először vizsgáljuk meg a bor színét. Fény felé tartva, vagy fehér háttér előtt látszik a bor színvilága a legkönnyebben. A rutinosabbak már ez alapján meg tudják különböztetni a szőlő-, bor- és az évjáratfajtákat.
  2. Illat: Pörgessük meg a bort, hogy megszellőzzön. Ilyenkor több oxigénhez jut a nedű, ami felszabadítja az aromákat. Apró, gyors levegővételekkel, vagyis szimatolással szagoljuk a bort. Az első benyomás a legfontosabb!
  3. Íz: A szánk különböző helyei más-más ízekre érzékenyek. Az édeset és a sósat a nyelvünk hegyén ízleljük, az oldalával a savanyút, a nyelvünk töve pedig a keserűre érzékeny. A bort körülbelül 15-30 másodpercig ízleljük, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az összes ízt érzékeljük.[/box]

Borkóstoló 3

A női borozó

– A hölgyeknél most nagy divat a rozé, könnyed textúrája és könnyű ihatósága miatt. Ám pont ezen egyszerűsége miatt nem feltétlenül ajánlanám, hiszen a rozé ezen tulajdonsága miatt a prémium és az alacsony kategória között jelentős a különbség – mondja Filákovity Dusán szakértő, aki a nők által kedvelt kategóriákból a legjobb kettőt ajánlja.

Rozé 2013 – Tüske Pince – Szekszárd
Ez a bor a hihetetlen intenzív illatával szinte kirobban a pohárból. A málna, eper és egyéb gyümölcsös illatok igen markánsak. Egy divatos, vagány, jól csúszó rozé bor, meg vagyok győződve, hogy minden nő imádni fogja. Árban is rendkívül vonzó.

Cabernet Franc 2011 – Eberhardt Pince – Mohács
Ez a mostanában kóstolt egyik legcsodálatosabb cabernet franc-unk. Kecses, nőies, simulékony textúráját és málnacukros karamelles zamatát imádják a hölgyek. Nagyon jól párosítható marha-, illetve sertéshúsokhoz, vagy behűtve önmagában is fogyaszthatjuk.

Borkóstoló 8

A férfi borozó

A férfiak, mint ahogy régen is, a testesebb vörösborokat és a savasabb fehérborokat kedvelik. Viszont nem hunyhatunk szemet afelett sem, hogy mi férfiak szeretünk fröccsözni is! A fröccsöt pedig jó borból kell inni. Jól behűtve szomjoltó, igazi frissítő ital. A két legideálisabb bort választottam ki – így a szakértő.

Borkóstoló 14

Zöldveltelini 2013 – Kvassay Levente – Villány
Ez a fehér bor a legjobb választás a fent említett fröccsözésre. Akár a kiskertbe vagy a teraszra kiülve a tavaszi melegben tökéletes. Intenzív savaival, citrusos, gyümölcsös illatával egy igazi frissítő! Arra figyeljük, hogy mindig 10 fok alatt igyuk, így akár szódával, vagy anélkül a melegben jobb, mint egy limonádé!

Cabernet Sauvignon 2011 – Lelovits Pince – Villány
Őszinte, komoly beltartalommal és testtel rendelkező vörösborról van szó. A fűszerek és a gyógynövényes íz ellenére a gyümölcsösség is megmarad – ettől nagyon szép ez a bor. Egyben nagyon testes, de mégis laza, elegáns és visszafogott. Egyik nagy kedvencünk mostanában.

Borkóstoló 13