Butul a nyelvtanunk?

A kommunikáció és a nyelv változik. Ezzel valószínűleg minden nyelvművelő egyetért, azzal viszont már kevésbé, hogy ez a változás jó vagy rossz. Leginkább egyik sem, de azért megpróbáltunk utánajárni, hogy az internet megjelenése óta hogyan alakult át a nyelvünk.

hirdetés

Talán az információ már fontosabb, mint egy gondolat. Talán kevesebbet beszélgetünk egymással. Talán még a nyelvtanunk is torzult – ahány ember annyi vélekedés. Még a nyelvtörténészek és a nyelvészek sem értenek egyet, jóllehet vannak megragadható tények, amiket kár vitatni. Megpróbáltuk összeszedni, vannak-e ilyen megállapítások.

Mindig ilyen keveset beszéltünk?

Dr. Fancsaly Éva, a PTE Nyelvtudományi Tanszék egyetemi docense szerint a nyelv állandóan, generációnként változik. A fiatalabbak máshogy beszélnek, mint az idősebbek, de ez természetes folyamat. Az biztos viszont, hogy kevesebbet társalgunk egymással, amióta egyre többet netezünk.

– A kommunikáció áttolódott a személyesség helyett a gépi kommunikációra. Többször érintkezünk ismerőseinkkel, de nem személyes a kontaktus, s a többszöri „találkozás” inkább információ-átadás, felszínesebb a hír-átadás. Régebbi időkben ritkábban volt találkozás, de az hosszabb ideig tartott, most pedig sok-sok rövid életjel van – mondja a nyelvész.

Chatting

Nem tudunk szövegeket olvasni

Hiányzik már a hosszabb ideig tartó kommunikáció és olvasás, csak rövid híreket közlünk egymással akár szóban, akár írásban, ezért egy idő után ehhez hozzászokhatunk. A hosszabb beszélgetések és szövegek nehézséget okoznak. Van, hogy egy terjengősebb cikket is megununk idő előtt. A nyelvész hozzáteszi, hogy remélhetően az e-book megjelenésével ez a folyamat kissé visszafordítható, hiszen csak az létezik számunkra, ami elérhető elektronikusan.

Ráadásul az sms megjelenésével – mivel karakterszám után fizetett az ember – az udvariassági formulák elmaradtak, nem szólítottuk meg az illetőt, a hosszabb szavak felett pedig a rövidítések vették át az uralmat. Ez is változik némileg, hiszen az iPhone tulajdonosok egymás között már ingyen sms-ezhetnek és több szintén ingyenes üzenetküldő alkalmazás tölthető le okostelefonra.

Tehát rosszabb a nyelvtanunk?

Dr. Fancsaly Éva nyelvész elmondja, hogy szerinte nem torzult a nyelvtanunk, esetleg változik, de ez mind egy természetes folyamat a nyelvben. Formálódás és hullámzás mindig van, a fiatalabbak szókészlete mindig különbözik az idősebbekétől, a tanultaké a kevésbé tanultakétól. Az internet korában legfeljebb gyorsult ez a folyamat a gyors információátadásnak köszönhetően.

Olvas

Bezzeg a mi időnkben…

A szakember elmondja, hogy régebben a nyelv megújítása inkább presztízskérdés volt, most azonban inkább a fiatalság befolyása erősebb. A beszélt és az írott nyelv továbbá egyre közelebb kerül az internet korában, mint 50 évvel ezelőtt. Akkor e kettő között nagyobb volt a szakadék. Ez iskolázottságtól függetlenül így van, míg régen a tanult ember írott és beszélt nyelve nagyon különbözött.

A nyelv vizsgálata az internet megjelenése óta sokakat foglalkoztat, de nagy általánosságokat nehéz kimondani, mert minden nézőpont kérdése. Az biztos viszont, hogy nehezebb dolgunk lesz, ha a változás negatív oldalát vizslatjuk, ahelyett, hogy elfogadnánk az átalakulást.

[box title=”Mit tehetünk?” box_color=”#87f3a1″]

Tudatosan tehetünk a „káros” következmények ellen. A rövid szövegeket cseréljük le hosszabbakra, amikor csak tudjuk, és a már szinte közhelyszerű tanácsnak is tegyünk eleget: ne csak Facebookon kommunikáljunk barátainkkal. Egyszerűnek látszik, de mégsem az.[/box]