Csak itt, csak most: az Óz jelmezei

Az amerikai gyerekek kedvenc meséjével várja a közönséget szombat este a Pécsi Nemzeti Színház. Az Óz, a nagy varázsló az óceán túloldalán olyan alapmesének számít, mint nálunk Benedek Elek történetei. Az új bemutató díszletét és jelmezeit Szlávik István tervezte, aki megengedte az Abszolút Nőnek, hogy a szombati bemutató előtt bepillantson a kulisszák mögé.

hirdetés

Dorka – Szvetnyik Kata

Dorka ruhájával nem volt nehéz dolga a tervezőnek, mivel a kansasi kislány külseje annyira beleégett a köztudatba, hogy szinte bűn lenne megváltoztatni. A kék kockás, kantáros ruha, a fehér blúz és az elengedhetetlen bíbor színű cipellő kötelező elemek. Utóbbit egyébként úgy csináltatták Szvetnyik Kata lábára, mivel a boltok polcain nem volt a méretében rubin-piros varázscipellő.

Gyáva Oroszlán – Józsa Richárd

Az oroszlánjelmez duplán készült el. Balra látható az eredeti, jobbra a végleges változat. Az első megoldással az volt a baj, hogy a színész fulladt a bundából hulló szőröktől. Az, amiben most játszik, sokkal rövidebb szálú anyagból van, így a tökéletes alakításnak már semmi sem állhat az útjába. A gyáva oroszlán egyébként attól válik igazán gyámolatlanná, hogy bojtos farkát szinte végig a keze között tartja, mint egy imádkozó sáska.

 Bádogember – Götz Attila

A képeken nem a teljes jelmez látható, a bádogborítás még hiányzik a szereplőről. A több méternyi csövet gumi eresztékek és szíjak segítségével erősítik majd a színész testére, a fejét pedig egy bádogtölcsér díszíti. A tervezésnél két fontos szempontot is figyelembe kellett venni: a karakter mozgását nem akadályozhatta a bádogpáncél, az utolsó jelenetben pedig Götz Attilának egy perc alatt kell visszaalakulnia amerikai farmerré, vagyis “gyorsöltözős” jelmezre volt szükség.

 

Madárijesztő – Ottlik Ádám

A napraforgók védelmezőjének jelmezén épp ottjártunkkor végezték az utolsó simításokat. A nadrágra és a kabátra is került még egy-egy csomónyi szalmaszál az igazán madárijesztős külső érdekében.

 Nyugati Boszorkány – Füsti Molnár Éva

Az Óz, a nagy varázslóban a legtöbb színész két-három, esetleg négy szerepben is feltűnik a színpadon. Füsti Molnár Éva a valóságban, Kansasben játszódó jelenetekben Amál vénkisasszonyt játssza, ő egyébként később, a mesében Nyugati (gonosz) Boszorkánnyá változik. Szlávik István épp ezért jelzésértékűen mindkét karakternél fekete ruhát tervezett, a banya jelmezét pedig pont úgy álmodta meg, ahogy a gyerekek elképzelnek egy gonosz boszorkányt: fekete köpenyben és csúcsos kalapban.

 

Virágom, virágom…

Az Óz, nagy a varázsló tömegjelenetei közül talán az a leglátványosabb (a jelmezek szempontjából), amikor Dorka a Mumpicok földjére érkezik. A képzeletbeli világ lakói – még a polgármester is -, mind-mind virágos ruhában vannak. A gyerekszereplők maskarája – szerintünk – különösen szépre sikerült.

A szőrme jelmezek átka

Totó kutya értelemszerűen bundában jelenik meg az összes jelenetben, így Matola Dávidnak esélye sincs megszabadulni a meleg jelmeztől, de az oroszlánbőr alatt rejtőző Józsa Richárdnak sincs egyszerű dolga. Helyzetük megkönnyítésére azonban létezik néhány trükk. A jelmeztervezők tüllbetétekkel, vagy övlyukasztóval teszik szellőssé a meleg bundákat. Feltehetően ez alkalommal is ilyen eszközökhöz folyamodnak majd.

 

[frame]

Amit nem tudtunk megmutatni…

A jelmezek közül az Északi (jó) Boszorkány ruháját nem sikerült elcsípnünk a próba alatt, de ahogy Szlávik István elmesélte, Stubendek Katalin épp úgy fog kinézni, mint egy életnagyságú Barbie baba. Igazi hercegnős, csillámos pint ruhája, szőke, göndör parókája és koronája lesz.

– Úgy gondolom, a gyermekek fejében már kialakult egy kép a jó illetve a rossz boszorkányokról és véleményem szerint ezt hiba lenne felülírni a művészi szabadság miatt. A közönség akkor tudja magát igazán beleélni a történetbe, ha ezeknek az előzetes elvárásoknak eleget teszünk.

Lipics Zsolt karakterét, magát Óz varázslót, szintén nem tudtuk lencsevégre kapni, de a tervező elmondása szerint őt hosszú, fényes kabátja és ősz haja teszi majd igazán mágikussá.[/frame]

 

 

  • vackor

    Megnézzük .