Csúcs receptek Pécsről!

Néha az ember úgy érzi, hogy az unalmas hétköznapi receptek után valami kreatívat készítene. A látványos és magas minőségű ételekhez nem csak az éttermekben tudunk hozzájutni, elkészíthetjük akár otthon, egy nagycsaládos összejövetel alkalmával is. Összeszedtük Pécs éttermi krémjének receptajánlatait!

[box title=”Epergazpacho az Enoteca&Bistro Corso jóvoltából” box_color=”#f45d48″]

Hozzávalók:

  • 6 bögre eper
  • 1,5 bögre héj nélküli kenyérkocka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ág kakukkfű levelei
  • 2,5 bögre kígyóuborka, felkockázva
  • 1,5 bögre piros kaliforniai paprika, felkockázva
  • 1 bögre zöld kaliforniai paprika, felkockázva
  • 6 evőkanál paradicsomlé
  • 3 evőkanál jó minőségű vörösborecet
  • kb. 1,5 evőkanál só
  • ízlés szerint Tabasco

Elkészítés:

A fentieket egy alkalmas edényben keverjük össze és légmentesen lefedve érleljük hűtőszekrényben 24 órán keresztül. Másnap turmixoljuk össze a keveréket, majd fél bögre extra szűz olívaolaj hozzáadása után újra alaposan keverjük össze. Szűrőn szűrjük át és tálaljuk hidegen, előhűtött tányérban. Díszítsük a hozzávalók, körülbelül fél centiméteres kockáival – paprikával vagy uborkával. Végül adjunk hozzá borsot és friss bazsalikomot. [/box]

leves 008
A receptet a szezonális eper ihlette
[box title=”Paleo lenmagos csirkemell – almás-fokhagymás, gőzölt kelkáposztával a Teleky és a ROOM Bistro ajánlásával ” box_color=”#c3748a”]
Hozzávalók:
  • 800 g csirkemell filé
  • 150 g lenmagliszt
  • 250 g lenmag
  • 500 g zsír
  • 4 db zöld alma
  • 50 g fokhagyma
  • 200 g kelkáposzta
  • 3 db tojás
  • só, bors

Elkészítés:

A csirkemellet fűszerezzük sóval, borssal. Forgassuk lenmaglisztbe, tojásba, majd a lenmagba. Süssük ki bő zsiradékban, rántott húshoz hasonlóan. A sütést végezhetjük kókuszzsírban, sertés-, liba- vagy kacsazsírban is. Vágjuk el a kelkáposztát úgy, hogy cikkeket kapjunk majd sózzuk, borsozzuk. Locsoljuk meg zsírral és az aprított fokhagymával megszórva helyezzük a tepsibe. Kicsit később dobáljuk rá még a megtisztított, felcikkezett almát, majd amikor megpárolódott a káposzta, 180 °C-on pirítsunk rá kicsit.[/box]
Csirke
[box title=”Sós mandulás financier karamell habbal és rebarbara kompóttal, a Jókai Bistro jóvoltából” box_color=”#ce5a31″]

Hozzávalók (piskóta):

  • 150 g őrölt sós, pörkölt mandula
  • 100 g liszt
  • 180 g vaj
  • 300 g kristálycukor
  • 300 g tojás fehérje
  • csipetnyi só

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat keverjük össze, a vajat barnítsuk meg, a tojásfehérjét egy csipet sóval enyhén keverjük fel. A vajat és a száraz anyagokat keverjük össze, forgassuk bele a fehérjét majd öntsük az egészet egy előkészített kapcsos tortaformába. 190 °C-ra előmelegített sütőben süssük körülbelül 15-20 percig.

Hozzávalók (karamellhab):

  • 100 g kristálycukor
  • 150 g tejszín
  • 1 db csillagánizs
  • 20 g vaj
  • 200 g tejszín
  • 100 g mascarpone

Elkészítés:

A kristálycukorból készítsünk sötét karamellt. 150 g tejszínt melegítsük fel a csillagánizzsal és még forrón szűrjük a karamellre. Vigyázzunk, mert erősen fel fog habozni. Amikor elkevertük a karamellt a tejszínnel, dobjuk bele a vajat is és azzal is keverjük simára, majd tegyük félre hűlni. Közben keverjük össze a mascarponét és a 200 g tejszínt, majd verjük fel habnak. Amikor kihűlt a karamell óvatosan forgassuk össze a tejszínhabbal.

Hozzávalók (rebarbara kompót):

  • 500 g rebarbara
  • 200 g kristálycukor
  • 1 rúd vanília

Elkészítés:

A rebarbarát hámozzuk meg és vágjuk 5 cm-es darabokra. A vaníliából, a 300 g vízből és a cukorból készítsünk szirupot, majd rakjuk bele a rebarbarát. Főzzük 4 percig, majd hagyjuk kihűlni.

Tálalás:

A financier-t vágjuk darabokra, majd nyomjunk halmokat a habból. A rebarbarát rendezzük el a tányéron és szórjuk meg a durvára vágott sós mandulával.[/box]

Süti
A financier-t tálaljuk kreatívan

Hirdetés