Edzés: magányosan vagy társaságban?

Van, aki kizárólag a négy fal között, magányosan szeret sportolni, míg mások a konditerembe is csak csoportosan járnak. Szőke Zita személyi edző, és néhány olvasó segítségével összegyűjtöttünk pár érvet a különféle sportolási szokások mellett és ellen. Olvasd el, ha tanácstalan volnál a választást illetően!

hirdetés

Csapatban könnyebb

Móni (24): Csoportosan szeretek edzeni, mert akkor ösztönözzük egymást. Régebben kosaraztam és a versenyhelyzetekben mindig sokkal jobban felpörgettem magam. Ráadásul az edzések fix időpontja miatt állandó rutinná vált a sport. Egyedül előfordulhat, hogy hirtelen gondolsz egyet, befejezed tíz perc után és akkor nincs eredmény.

Gabi (29): A csoportos sportolás mellett szól, hogy nem egyedül szenvedsz. Ez igaz arra az esetre is, ha már éppen kezded feladni, de a többiek még bírják, szóval összekapod magad. Másrészt, szerintem az oktató is többet tud kihozni egy csoportos órából, mind a hangulatra, mind pedig az ösztönzésre vonatkozóan.

[frame]Mit mond Szőke Zita?

A csoportos edzés előnyei:

A közösségben való sportolás több szempontból motiváló. A többiek teljesítménye felfelé húzza a kedveszegett versenyzőket, az előre megvásárolt bérlet pedig anyagi szempontból lehet ösztönző.

A fitnesztermekben tartott órák általában jó hangulatú, zenés edzések, amik segítik a kikapcsolódást, ráadásul új barátokra is szert tehetünk tornázás közben. A gyakorlatsorokat változatosan állítják össze az oktatók, de ha a minimális monotóniától is irtóznánk, akkor egy héten több, különböző típusú órára is járhatunk.

Nem utolsósorban pedig sérülés esetén mindig van valaki, aki segít.

Hátrányai:

Nem egyénre szabott, nem igazodik a saját ritmusunkhoz, edzettségi szintünkhöz, épp ezért kevésbé eredményes. Fix időpontban van, amit igen könnyű lekésni, a népszerűbb órákon pedig az esetleges tömeggel is számolnunk kell.[/frame]

Magányos farkasok

Dóri (31): Inkább egyedül járok sportolni, mert a társaság eltereli a figyelmem és hajlamos vagyok végigdumálni az edzést. Viszont fontos, hogy olyan helyen eddzek, ahol vannak mások is, mert az inspirál.

Mesi (28): Egyedül szeretek edzeni, mert nem bírom a közös csajos izzadást. Nem az motivál, hogy mellettem minél több hajgumis izzadó toppos csaj bámulja egymást, hanem az, hogy megcsináljam a kiszabott penzumot.

Erika (25): Az a jó az egyedül tornázásban, hogy olyan zenét hallgatok közben, ami nekem tetszik. Az egyik kedvenc ilyen dalom Halott Pénz Feneked a gyengéd c. száma, mindig ezzel kezdem az edzést. És amikor elfáradtam, akkor biztos, hogy szabad a zuhanyzó és nem kell várnom senkire.

[frame]Mit mond Szőke Zita?

A magányos edzés kétféleképpen is elképzelhető: vagy a négy fal között, egymagunk tornázunk, vagy egy személyi edző segítségével hajtjuk végre a gyakorlatokat.

A személyi edzés előnyei:

Személyi edzőhöz járni, különösen egy kezdőnek, jó befektetés lehet az elején. A céljainknak megfelelő leghatékonyabb gyakorlatokat végezhetjük, ebből következően gyorsabban elérhetjük a kívánt eredményt. A személyi edző megtanítja a pontos kivitelezést, és folyamatos kontroll alatt tart, így elkerülhetjük a sérüléseket. Emellett megfelelő motivációs szintet ad.

A személyi edzés azok számára is alkalmas, akiknek valamilyen egészségügyi problémájuk van. De fontos, hogy az edzések megkezdése előtt mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal.

Hátrányai:

Mindössze egy van: drága

 

Otthoni edzés előnyei:

Kétségtelenül ez a legkényelmesebb módja a sportolásnak, hiszen nem kell kimozdulni a lakásból, csak bedobunk egy DVD-t, és már égethetjük is a kalóriákat. A tömeg pedig kizárva!

Hátrányai:

Nincs motivációnk, így mindig találhatunk kifogást, hogy adott pillanatban miért NEM állunk neki tornázni. Ilyenkor aztán egy könnyed mozdulattal visszagurítjuk az ágy alá a súlyzót vagy elfordítjuk tekintetünket a ránk váró sporteszközökről. Az otthoni edzés azért is rizikós, mert a sérülést jóval nehezebb elkerülni, mint csoportosan vagy személyi edzővel… Ha pedig nem is ér minket baleset, akkor is elképzelhető, hogy egy-egy gyakorlatot rosszul csinálunk, így hatástalan lesz.[/frame]

 

Csoportosan vagy magányosan sportolsz szívesebben?

Eredmények

Loading ... Loading ...