Egy bányászé a környék legszebb kertje

Száznyolcvan liter almalé, harminc liter lecsó, huszonöt liter ketchup, és negyven zacskó zöldbab. Mindez csak töredéke annak a rengeteg alapanyagnak, amit Morvay József saját termesztésű zöldségeiből és gyümölcseiből készített télre. A pécsi nyugdíjas bányász autodidakta módon, elsősorban könyvekből tanulta meg a kertészkedés csínját-bínját, és most az övé lett a környék egyik legszebb konyhakertje.

hirdetés

Morvay József igazi hobbikertészként kezdte, eredetileg gépészként dolgozott a kővágószőlősi bányában. A konyhakert már ez idő alatt is megvolt, ám csak nyugdíjazása óta tud napi szinten foglalkozni a veteményessel.

legszebb konyhakert7

A pécsi férfi könyvekből a szomszédoktól és a Pécsi Kertbarátok Nyugdíjas Klubja segítségével sajátította el a kertészkedés különféle módszereit, technikáit. Ez elég jól sikerült, hiszen jelenleg a paradicsomtól a káposztán át egészen a padlizsánig, illetve a szőlőn át a gyümölcsösig minden megtalálható a csaknem 1400 négyzetméteres területén.

– Nemcsak töveket ültetek egy-egy fajta zöldségből vagy gyümölcsből, hanem egész ágyásaim vannak, így a kert összképe igazán rendezett, és áttekinthető. A környékbeli kertekhez képest az enyém elég nagynak számít, és a piacon található termékek közül minden megterem itt. Piacra szinte alig kell járnunk.

legszebb konyhakert4

A pécsieket azonban sajnos ki kell ábrándítanunk. A nyugalmazott bányász nem értékesíti egyik helyi vásárban sem terményeit, kizárólag a család ellátására tartja fent a veteményest. Idén például 30 liter lecsót, és 25 liter ketchupot tett el, illetve két hatalmas fagyasztóláda van tele a leszedett zöldségekkel, gyümölcsökkel. Sőt, saját készítésű szőlőmagőrleményt és csaknem kétszáz liter almalevet tárolt el a famíliának – ez utóbbi az egyik legfinomabb, amit valaha ittunk.

legszebb konyhakert8
József közel kétszáz liter almalevet préseltetett télre

Morvay József a klub biztatására nevezett a Legszebb Konyhakertek területi versenyére, ahol összesen ötven nevező közül válogatták ki a legjobbakat. A városi elismerést Pécs országgyűlési képviselője, Csizi Péter adta át a díjazottaknak a minap és zártkert kategóriában József kővágószőlősi konyhakertje bizonyult a legszebbnek, így továbbjutott az országos döntőbe.

[box title=”A kategóriák legjobbjai” box_color=”#f9f471″ title_color=”#220707″]

Mini  – 50 m2-ig: Illés Ingrid

Balkon – erkélyen kialakított: Kovács Nikoletta

Zártkert – vegyes: Morvay József

Közösségi – csoportok, szervezetek: Napüdvözlet Egészségmegőrző és Életmód Egyesület[/box]

konyhakert8

[note note_color=”#8ece88″]

Mi ez a verseny?

A Legszebb Konyhakertek Programot a karcagi polgármester asszony indította néhány évvel ezelőtt, és már több település és város is csatlakozott a kezdeményezéshez A program célja, hogy elismerje azok munkáját, akiknek a konyhakert – a zöldséges- és gyümölcsöskert – művelése mindennapi teendőik közé tartozik. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy ezek az emberek végre kellő megbecsülést kapjanak, és az önellátó, környezetbarát gazdálkodást felvállaló életmódjukat, szemléletüket, példájukat minél többen kövessék.[/note]