Hatalmas üzenőfal lesz Pécs!

A Posztolj verset az utcára! nevű kezdeményezés idén sokadik alkalommal szerveződött meg országszerte. A közösségi megmozdulás lényege, hogy bárki, bárhova kitehet pár szívéhez közel álló sort, hódolva ezzel az április 11-én tartandó Magyar Költészet Napjának, és egy hatalmas üzenőfallá varázsolva a várost. Hiszen Pécset már tavaly is ellepték a költemények.

Lámpaoszlopra, kirakatra, falra vagy akár a földre ragasztva – bárhova kerülhetnek versek április 11-én szombaton, a Magyar Költészet Napján, melyet több mint 50 éve József Attila születésnapján ünnepel a magyar közönség. A magyar líra előtt az elmúlt pár évben a művészek egy sajátos módon tisztelegnek, mégpedig úgy, hogy verseket ragasztgatnak az utcák bármely pontjára.

Vers 3

Az ötlet egyébként a budapesti Gittegylet csapattól származik, akik csupán néhány éve kezdték el ezt a rendhagyó ünneplést. Pécsett körülbelül 2-3 éve, a buszmegállókban kezdődött el ez a mozgalom, tavaly pedig már szinte ellepték a várost a versek. A pécsi Kazinczy Sarok kirakatában egyébként biztosan találunk majd verseket, ugyanis ez a helyiség arra hivatott, hogy izgalmas, kortárs verseket mutassanak be a pécsi nagyközönségnek

Mit kell tennünk?

Akár irodalomrajongók vagyunk akár nem, biztosan valamennyiünknek van néhány kedves, szívhez szóló sor a fejében. Nos, április 11-e többek között arról szól, hogy ezt a pár sort megosszuk a nagyközönséggel, ezzel megmutatva, hogy a verseket nem nyelte még el a történelem.

Csupán annyit kell tennünk, hogy akár egy, akár több verset, lehet ez régi, kortárs, saját vagy másé, szomorú, pajzán, hosszú, rövid, gyerek vagy felnőtt – kinyomtatjuk, és néhány, általunk tetsző helyre kiragasztjuk az utcára. Mivel a művelet gerilla, ezért figyeljünk arra, hogy ugyan bárhová lehet posztolni, nem mindenhova szabad! Ezért mielőtt egy látványos helyre ragasztanánk, érdeklődjünk utána, hogy a tulajdonos engedi-e a műveletünket.

Letter with pen and glasses 1

Miután posztoltuk kedvenc sorainkat, mindenképpen lőjünk róla egy fotót, és vagy Instagramra vagy Facebookra töltsük fel, és lássuk el a #gittversposzt hashtaggel. A pesti Gittegylet a tavalyi versekből is készített egy képösszeállítást, tegyünk róla, hogy az idei még nagyobb legyen!

Az eseményhez ITT csatlakozhatunk, melynek egyébként már 14 ezer résztvevője van a közösségi oldal szerint, a tavalyi képgalériát pedig ITT tekinthetjük meg, melyek között számos pécsi poszt is van!