Éld túl a kollégiumot!

Új helyre, a családtól távol költözni kétségtelenül nagy stressz, főleg akkor, ha valaki egyetemi diákéveit kezdi meg egy másik városban. Épp ezért összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amit érdemes megfogadniuk az újonc kollégistáknak. 

hirdetés
Uránia Mozi

Készíts költségvetést!

A kollégium vagy az albérlet költségei szerencsére előre láthatóak, így túl nagy meglepetés nem érheti a családot e tekintetben, ám mindenki tudja, hogy az önálló életnek a lakhatás csak az egyik talpköve. Épp ezért érdemes összeírni a havi szinten várható egyéb kiadásokat is.

költségvetés

Nyugi, nyugi

Eldönteni, hogy mit akarsz magaddal vinni új lakhelyedre nem éppen egyszerű feladat. De próbálj meg minimális stresszt csinálni belőle, hiszen nincs olyan dolog, amit egy egyetemi városban ne lehetne  beszerezni végszükség esetén. A legfontosabbak a ruhaneműn és a tanszereken kívül, hogy legyen legalább két törölköző, tisztálkodási szerek, ágynemű (és váltás ágynemű) vécépapír, zsebkendő, papucs a fürdőszoba jelenetekhez, és néhány tartósan elálló élelmiszer. De hasznos lehet egy-két tárolódoboz is, amikbe az apró kacatokat bedobálhatod, majd betolhatod az ágy alá vagy a szekrény aljába.

[note note_color=”#ffda66″]

Viki (26)

Emlékszem, a beköltözés napja kész rémálom volt, a családi autó úgy meg volt pakolva, mint egy sivatagi teve, a hátsó szélvédőn frankón semmit nem lehetett látni. Miután nagy nehezen elindultunk végre, úgy 60 km-re a házunktól anyukám felsikított, majd kitört belőle a zokogás és közölte, hogy otthon maradt a két heti élelem, amit előre megfőzött és lesütött nekem. Annyira kétségbeesett, hogy mit fogok most enni, hogy apukám vörösödő feje ellenére is vissza kellett fordulnunk. [/note]

szobatársak, vita, lányok

Fektessétek le a szabályokat!

Akár koleszban, akár albérletben tölti valaki az egyetemi éveit, mindig fontos mozzanat, hogy a leendő lakótársak tisztázzanak egymás között bizonyos alapvetéseket. Az egyik legfontosabb talán – mivel a kollégiumban egy nem túl nagy szobán kell osztozni – a takarítás kérdése. A tisztaságról alkotott elképzelések ugyanis csak ritkán szoktak találkozni két idegen ember esetében. De érdemes megállapodni néhány szabályban a barátok “fogadását”, illetve egymás cuccainkat használatát illetően is.

[note note_color=”#b7ff66″]

Evelin (24)

Én későn jöttem rá, mekkora hiba volt, hogy nem tisztáztuk rögtön az elején a szabályokat, mert később már mit sem ért a szavam. Olyan lakótárssal “áldott meg” a sors, aki rendszeresen megette a kajámat, kérdezés nélkül hordta az ékszereimet, ruháimat. Amikor nemtetszésemnek hangot adtam, mindig bocsánatot kért, de aztán ment minden a szokásos módon, folytatta a “csíntevéseket”. Rémálom volt arra gondolni, mikor például hosszabb ideig nem voltam a koliban, hogy most épp melyik zoknimat veszi fel…[/note]

Vegyél füldugót!

Aki a kamaszkorát családi házas övezetben töltötte, és éjszakánként a természet jelentette az egyetlen zajforrást, azt bizony érhetik meglepetések, ha kollégiumba költözik. Szóval két lehetőség van: vagy megtanulsz ordenáré zajban aludni, vagy veszel egy pár füldugót. Az előbbi egyébként hosszú távon kifizetődőbb. Tény viszont, hogy a füldugó nem csak éjszaka lehet hasznos, de vizsgaidőszakban is jól jöhet, ha lapul egy a fiókban.

alvás,

Semmit ne tárolj a közös konyhában!

A szobatársakban még csak-csak, de a folyosón lakó többi emberben már nem biztos, hogy meg lehet bízni, ezért a saját evőeszközöket és a nagyi Tupperware dobozait nem érdemes a közös konyhában tárolni, mert még lába kelhet, ha pedig előbb-utóbb mégis megkerül előfordulhat, hogy találsz benne egy kis meglepetést.

[note note_color=”#a8d2f0″]

Márti (25)

Másokkal való együttélésem traumatikusan visszatérő élménye a “lasagne ügy”. Lakótársam nemhogy rendszeresen hozzányúlt éléskamrámhoz és cuccaimhoz, egyszer az én tányéromban tálalta a vacsoráját, majd a felénél megunta és otthagyta. Annyira nem érdekelte utána a félbehagyott lasagne, hogy napokig nem takarította el. A történet vége egy szépen kifejlődött, öklömnyi penészgomba lett az ebédlőasztalon. Természetesen én törtem meg előbb, és eltakarítottam a csata nyomait. Az egész – tányérostul – a kukában végezte. [/note]