Rendőrség: “Nem vonjuk vissza a filmeket”

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szerint semmi gond nincs a nemrég napvilágot látott prevenciós kisfilmjeikkel. A nők elleni erőszak megelőzése érdekében forgatott klipek célja ugyanis az volt, hogy a pécsi nők figyelmesebbek és óvatosabbak legyenek. Bár több nőjogi szervezet, sőt  egyes civilek is a videók visszavonását követelik, a rendőrség kitart álláspontja mellet, miszerint az üzenetet nem lehet félreérteni. 

Múlt hétvégén  a PécsMa.hu-n is bemutattuk azt a kisfilmet és a hozzá tartozó rövid spotokat, amelyekkel a rendőrség a fiatal lányok figyelmét próbálja felhívni az éjszakai szórakozás közbeni elővigyázatosságra. A videók hatalmas felháborodást váltottak ki, a közösségi oldalakon egymást érik a kommentek és rengeteg internetes hírportál hozott le kritikus hangvételű cikket a témában.

lányok, buli, erőszak

A civilek online aláírásgyűjtésbe kezdtek, és a NaNe (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület is tiltakozik.

– A filmek több tévképzetet is közvetítenek, az egyik ilyen például a kihívó öltözködéssel kapcsolatos – magyarázta Horváth Éva, a NaNe munkatársa. – Az az üzenet olvasható ki ugyanis belőlük, mintha összefüggés lenne az áldozat ruházata és a szexuális erőszak valószínűsége között, pedig ezt semmilyen vizsgálat és kutatás nem bizonyítja. Továbbá a videók azt sugallják, hogy a nők nagyobb biztonságban lennének, ha bulizás helyett otthon maradnának, holott a nők elleni erőszakos bűncselekmények – ideértve a szexuális erőszakot is – jelentős részét az áldozat otthonában, illetve magánlakásokban, munkahelyeken, oktatási intézmények területén követik el.

Horváth Éva hozzátette, más nőjogi civil szervezetekkel összefogva tiltakozó levelet küldtek a rendőrségnek, amelyben többek között követelik, hogy a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vonja vissza a kampányfilmeket, és álljanak el a középiskolai vetítések tervétől is.

A teljes levelet ITT olvashatják.

A NaNe ezzel az áldozathibáztatást parodizáló angol nyelvű videóval állítja párhuzamba a pécsi filmet: 

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=8hC0Ng_ajpY” width=”670″]
erőszak, selfie, rendőrség
Részlet a kisfilmből

Mindezekkel egyetért dr. Meskó Norbert evolúciós pszichológus, a PTE Illyés Gyula Karának főiskolai docense. A szakember szerint értékelhető a jó szándék, ám nagyon rossz a kivitelezés. A kisfilm negatív felhangú, ugyanis azt sugallja, hogy a nők maguk idézik elő az erőszakot, és ezért szerinte leginkább a „Tehetsz róla, tehetsz ellene!” szlogen hibáztatható.

– A viktimológia, vagyis az áldozattá válás lélektana egyértelműen kimondja, hogy az erőszak témakörében az elkövető a felelős és sosem az áldozat. Az pedig, hogy az áldozatot veszi górcső alá a kisfilm, a felelősség kérdésének elmaszatolása – mondja dr. Meskó Norbert, majd hozzáteszi, rendkívül téves út az áldozattá vált nőkre hárítani a felelősséget.

Dr. Fenyvesi Csaba pécsi egyetemi docens, büntetőeljárás-jogász szintén hasonlóképpen vélekedik, ám ő egy fontos momentumra is rávilágított.

– A film véleményem szerint azt hangsúlyozza, hogy egy védtelen sértett nagyobb eséllyel kerül bajba, mint a nem védtelen, az, aki nem ittas, nem kábítószeres, és nem egyedül mászkál hajnalban. A ruházat semmiképp, az ittasság, a drog, elesettség, a kiszolgáltatottság és a magány viszont provokáló tényezők, kriminálpszichológiai tapasztalataink is ezt mutatják – mondta a docens, aki szintén nem tartja jónak a rendőrség videóját, amiért szerinte elsősorban az abban elhangzó szlogen a hibás.

erőszak kampányfilm

[note note_color=”#c8d4e0″]

A témával kapcsolatban kerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot is. Elmondásuk szerint a „Selfie” című bűnmegelőzési kisfilm elsősorban vitaindító célzattal készült, nem információ-közvetítési szándékkal, azt pedig még véletlenül sem szeretnék, hogy az áldozatok önmagukat hibáztassák. A film alapvetően áldozatvédelmi koncepció alapján készült, az elkövetőket semmilyen körülmény nem mentheti fel.

A bűnmegelőzési kampány célja az volt, hogy a pécsi nők figyelmesebbek és óvatosabbak legyenek, az üzenet pedig szerintük nem félreérthető, így a filmeket nem vonják vissza.

A rendőrség válaszaiból egyébként nem derül ki, hogy ki volt a forgatókönyv szellemi atyja, a közlésükből pedig arra lehet következtetni, hogy semmilyen szakmai szerveztetettel nem egyeztettek a forgatás előtt.[/note] [note note_color=”#f88f5e”]

Alább a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányág válaszai szó szerint közölve: 

1. Egészen pontosan ki a célközönsége ennek a filmnek, és mi a konkrét üzenete? Milyen következtetéseket kellene levonnia a fiataloknak a spotokból?  

– A „Selfie” című bűnmegelőzési kisfilm elsősorban diákok számára az iskolai oktatáson vitaindító célzattal készült, melynek megtekintését követően a témáról, a megelőzés és az egyéni, illetve a társadalmi felelősségvállalás fontosságáról beszélgetnek, véleményt cserélnek. A három prevenciós spot mondanivalója ugyancsak a figyelemfelhívás, az elgondolkodtatás, mely ha megvalósul, a bűnmegelőzés terén már sikert értünk el.

2. Mi volt a koncepció a film forgatókönyvét illetőleg? Ki/Kik volt az ötletgazda?  

– A prevenciós kisfilm és a három spot a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság által kezdeményezett – és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott –  „A biztonságosabb Pécsért” elnevezésű bűnmegelőzési projekt részeként jött létre. A program négy elemből állt: „Az „Új Leonardo” program a fokozott közterületi jelenlétre épült, a „Kortárssegítő program” célja a hasonló korúak bevonása a bűnmegelőzési tevékenységbe, ezen kívül a közösségi rendőrök képzésére is hangsúlyt fektettek és kiemelten kezelték „A pécsi nők védelméért” elnevezésű kampányt, amelynek keretén belül készült a prevenciós kisfilm és a három spot.

3. Milyen egyeztetés előzte meg a filmeket? Bevontak-e érintett nőket, kikérték-e nőjogi szervezetek, pszichológusok véleményét?  

– A főkapitányság a kisfilm és a három spot forgatásával a pécsi székhelyű Forrás Gyermek és Ifjúságvédő Alapítványt bízta meg, akik prevenciós filmjeikkel az elmúlt években több neves díjat nyertek. A spotok közismert médiaszereplők segítségével készültek prevenciós üzenetek megfogalmazásával. Dévényi Ildikó, Lipics Zsolt és Stubendek Katalin ismert pécsi színművészek, valamint Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista, „Pécs arca” a főkapitányság felkérését örömmel fogadták, szívesen és meggyőződéssel lettek szószólói a nők elleni erőszaknak azért, hogy Pécsett kevesebb legyen az ilyen jellegű atrocitás.

4. Nem érzik úgy, hogy a filmmel félrevezető információkat közvetítenek?  

– A főkapitányság által kezdeményezett bűnmegelőzési projekt egyik kiemelt eleme a nők védekezési lehetőségeit kívánta fókuszba állítani, és felhívni a figyelmet az egyén felelősségére is. A kisfilm célja nem az információ közvetítés, hanem a megelőzésről, illetve a társadalmi felelősségről történő figyelemfelhívás, elgondolkodtatás.

5. Van tudomásuk arról, hogy az áldozatokban milyen káros lelki folyamatokat indít el, ha hibáztatják önmagukat?  

– Még véletlenül sem az volt a szándék, hogy aki a tragédiát elszenvedi, az önmagát hibáztassa.

6. Nem érzik úgy, hogy ezzel a videóval csökkentik az elkövetők felelősségéét? Ha nem, miért nem?

– Nem. A film alapvetően áldozatvédelmi koncepció alapján készült. Az elkövetők felelősségét semmi sem menti. A rendőrség ezidáig is mindent megtett a tettesek elfogása érdekében.

7. Elképzelhetőnek tartják, hogy ezzel az üzenettel azt érik el, hogy kevesebb feljelentés érkezik majd a hasonló esetek kapcsán?

– A bűnmegelőzési kampány célja az volt, hogy a pécsi nők figyelmesebbek és óvatosabbak legyenek, illetve az aktívabb állampolgári bejelentésekkel a rendőrség gyorsabban és hatékonyabban tudjon intézkedést kezdeményezni az erőszakos cselekmények megszakítása és felderítése érdekében.

8. Gondolkodtak azon, hogy a média felháborodás miatt visszavonják a filmeket?

 Nem. Tekintettel arra, hogy a spotokban megfogalmazott üzenetek egyértelműek és félreérthetetlenül tartalmazzák az alábbiakat:

Spot 1: „Az emberek, ha nem ismernek, az öltözködésed és a viselkedésed alapján ítélnek meg és bánnak veled. Felelős vagy önmagadért! Tehetsz róla, tehetsz ellene!”

Spot 2: „Szülőként soha nem tudnám feldolgozni, ha baj történne gyermekemmel. Előzd meg, ami megelőzhető! Tehetsz róla, tehetsz ellene!”

Spot 3 „Észrevetted, hogy szórakozni senki sem indul egyedül, de aki áldozattá válik, mindig magára marad? Vigyázzatok egymásra! Tehetsz róla, tehetsz ellene!”

A fenti szöveghű környezetből kiragadott részlet, illetve annak eltorzított formája, alkalmas a közvélemény megtévesztésére, félrevezetésére.

Tisztelettel   Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság [/note]

Hirdetés