Ezt adják az adventi vásáron

Körülnéztünk a pécsi adventi vásár étel- és italkínálatában, valamint megkérdeztünk pár kereskedőt áraikról és arról, milyennek ítélik meg az idei kirakodást.

hirdetés

A kínálat

A Széchenyi téren idén (is) forralt borból van a legtöbb, így elsősorban ezt vettük szemügyre. Ami az ételeket illeti: lángos, tepertős kenyér, kürtőskalács, kenyérlángos a slágertermékek, de található még édesség is a bódékban. Az árak alapvetően nem térnek el egymástól lényegesen, viszont az tény, hogy egy nagyobb társaság jó pár ezrest otthagyhat akkor is, ha különösebben nem nagyivók és csak egy adag ennivalót vesznek.

grog

 

[box title=”Ízelítő az árakból” box_color=”#ff042d”]
 • A forralt bor decije – a legolcsóbb helyen – 150 Ft. Ha két pohárral veszünk, az máris 900 Ft.
 • Egy szelet rétes 400 Ft.
 • 10 dkg  grillezett csülök 400 Ft, vagyis egy méretesebb adag már ezer forint körül mozog, miközben a belvárosban ennyiért már komplett menüt vehetünk.
 • Sajtos tejfölös lángos: 500 Ft[/box]

Az árképzés

Megtudtuk, hogy a forralt bor kapcsán az alsó árhatár előre megszabott, méghozzá 150 Ft/dl. Az árusok ennél olcsóbban nem kínálhatják az italt. Ahol drágább a téli nedű, ott alapvetően az összetevők és a bor minősége határozzák meg az árat – állították a pavilonosok.

IMG_1586

– Különleges fűszereket és jó minőségű bort használok fel, így nem tudnám ennél olcsóbban árulni a forralt bort. Használok aszalt és friss gyümölcsöket egyaránt és egyáltalán nem adok hozzá vizet – mondta az egyik bódé üzemeltetője, Kovácsné Harmat Helga.

A lángososban dolgozó fiatalember nem tudott sokat hozzáfűzni a kalkulációhoz, azonban annyit elmondott, hogy minden egyes kitelepülésen ugyanezekkel az árakkal dolgoznak.

IMG_1588

Ezt egy másik bódé üzemeltetője is megerősítette: ők szintén egész évben jelen vannak különböző szabadtéri rendezvényeken és mindenhol ugyanazokkal az árakkal dolgoznak.

Az egész éves kitelepülés egyébként különösen az ételárusokra igaz. Azt sajnos nem sikerült megtudnunk tőlük, hogy pontosan mi határozza meg az árkalkulációjukat.

rétes

Így látják az árusok

Azt hittük, a kofák panaszkodni fognak a magas bérleti díjakra és arra fogják az elég borsos árképzését. Azonban az általunk megkérdezettek úgy vélik, más – akár nem is pécsi – kitelepülésekhez képest is teljesen elfogadható a helypénz mennyisége.

Az egyik árus szerint lehetne kicsivel több program is a téren, ami talán jobban vonzaná az embereket. Hiszen a kereskedők által kínált portéka önmagában kevés érdeklődőt hoz. Ilyen értelemben viszont magasnak találta a helypénzt, illetve kifogásolta annak ár-érték arányát.

libazsíros kenyér

A hidegben ácsorogni egész nap nem a legjobb, de nem is ez a legfőbb gondjuk a kereskedőknek. Kovácsné Harmat Helga például a dekoráción változtatna legszívesebben:

– Jó lenne, ha több fény volna az egész vásár területén, mert szerintem ez fontos eleme a karácsonyi hangulatnak és sokkal melegebb légkört teremtene – mondta, hozzátéve: – Persze nem várhatunk mindent a szervezőktől, nagyon fontos, hogy kedves kiszolgálással, jó minőségű kínálattal fogadjuk a vendégeket.

Azt, hogy a vásár mennyire forgalmas, még nem tudták megítélni, hiszen egyelőre egy hét telt el a megnyitó óta.

IMG_1593

Egy ötezres könnyen elmegy

Akárhogy is nézzük, ha mondjuk párban látogatjuk meg a vásárt, akkor előtte érdemes feltölteni a pénztárcánkat. Ha csak egy-egy pohárral iszunk a legolcsóbb forralt borból, akkor is 900 forintot hagyunk ott. Ehhez még hozzáadódik egy-egy adag ezer forint körüli étel, esetleg egy kis nasi, és már búcsút is inthettünk egy Széchenyi emblémás bankónak. Arról nem is beszélve, hogy családok esetén ez a szám jócskán megsokszorozódhat. Cserébe viszont kapunk egy adag karácsonyi hangulatot és jó esetben – ha szerencsénk van és a megfelelő bódénál horgonyoztunk le – finom ételeket és italokat.

 • xy

  Kürtőskalács egész pontosan, mert a kémény kürtőjéhez van köze, nem pedig a kürthöz.

 • haha

  Hát, ezeket a vásárokat nem a bérből és fizetésből élőknek találták ki. Valahogy úgy néz ki, hogy egy klikk megszervezi saját magának ezeket a “rendezvényeket”, azok meg tudják fizetni, a pórnép meg ne zavarja őket. Magyarország 2013!!!

 • vackor

  A gumicukor kg.-ja 6000Ft volt. Két nagyobbacska kígyóért 360Ft-ot hagytunk ott.

 • Advent

  Azt mondják a Balaton drága! A sajtos-tejfölös lángos ott is 500 Ft. Tegnap senki nem állt a kürtöskalácsosnál, 4 db előttem sült ki. Vettem egyet, bár ne tettem volna. A belseje nyers, az nem volt megsülve. Felét átadtam egy bolyongó embernek, Nagyon megörültem a sajtosnak pultnak! 1 kg 5950 Ft. Kinéztem egy darabot, lemérte és kezdte mondani háromezer…… Udvariasan köszöntem, és eljöttem.

 • vackor

  Hiányolom, hogy a kürtöskalácsoshoz nem látogatott el a szerző.
  Hosszú sorban ácsorognak az egyetlen árusnál. 700Ft-ért adja, ősszel még 600Ft volt egy adag kürtöskalács.