Ezt nézd meg karácsonykor

Persze ott a Reszkessetek, betörők!, az Igazából szerelem, a Grincs és Az Élet csodaszép, amik megunhatatlan karácsonyi klasszikusok, azonban érdemes néha mást is nézni az ünnepek alatt. Összeállítottunk egy filmajánlót saját kedvenceikből, amelyek talán kevésbé közismertek, valamint meglestük, mit adnak majd a tévében, amire érdemes lesz odakapcsolni.

hirdetés

A mi kedvenceink

Nehéz volt válogatni, mert sok-sok karácsonyi filmkedvencünk van. Igyekeztünk ezek közül azokat kiválogatni, amelyeket még nem adott unásig egyik magyar tévécsatorna sem. Íme, egy kis ízelítő:

Karácsonyi történet (A Christmas Story, Bob Clark, 1983)

Ralphie és öccse tipikus amerikai kisvárosi gyerekek, akik boldog mindennapjaikat élik szüleik mellett és a kisiskolások szokásos problémáival szembesülnek: iskolai fogalmazás megírása, a nagy gyerekek kötözködése. Közben Ralphie legnagyobb vágya, hogy karácsonyra légpuskát kapjon, de nagyon úgy fest, ez nem fog összejönni, ugyanis sem szülei, sem tanítónője, de még a Mikulás sem támogatják ötletét. A kisfiú fantáziadús ábrándjaival tarkított film igazán kedves, családi mozi.

karácsonyi_történet

Fehér karácsony (White Christmas, Michael Curtiz, 1954)

Aki szereti a zenés filmeket, annak mindenképp ajánlatos megnéznie ezt a klasszikust, amit a mi Kertész Mihályunk (Michael Curtiz) rendezett – aki többek között a Casablancát is jegyzi. A háborúból visszatért Bob és Phil a show-biznisz felé kacsintgat, amihez két gyönyörű, fiatal hölgy társaságát veszik igénybe, akikkel Vermontban töltik a karácsonyt. A vendéglő tulaja azonban a két férfi volt tábornoka, aki anyagi gondokkal küzd, ezért egy jótékonysági estet próbálnak neki összehozni… Igazi giccses, éneklős, karácsonyi film.

Fehér karácsony (2)

Snoopy és a karácsony (A Charlie Brown Christmas, Bill Melendez,1965)

Ez az animációs rövidfilm méltatlanul veszett a feledés homályába, pedig rövidsége ellenére telis-tele van mindazzal a melegséggel, ami miatt a karácsonyi történeteket szeretni szoktuk. A melankolikus Charlie Brown nem érti a karácsony lényegét, ráadásul az ünnepi színdarab megrendezése mégsem tűnik számára testhezálló feladatnak. Jellegzetes “snoopys” poénokkal és kellemes karácsonyi zenével kísért kisfilm, amit érdemes leporolni.

Snoopy karácsonya

[box title=”Ezeket is ajánljuk” box_color=”#009013″]

Kiskarácsony mindenáron (Deck the Halls, John Whitesell, 2006)

Karácsonyi vakáció (Christmas Vacation, Jeremiah S. Chechik, 1989)

Kelekótya karácsony (Christmas with the Kranks, Joe Roth, 2004)

Szellemes karácsony (Scrooged, Richard Donner, 1988)[/box]

A tévé kínálatából

Megnéztük a magyar tévécsatornák ünnepi kínálatát is. Nem meglepő módon talán még a szokásosnál is jobban alulteljesítenek, legalábbis viszonylag kevés karácsony-tematikájú filmet találtunk, aminek nem igazán értjük az okát. Vagy csak mi szeretünk karácsonykor karácsonyi filmet nézni? Mindenesetre egyébként sem túl vonzó a program, többnyire gyenge vígjátékokkal és romantikus filmekkel próbálják a képernyő vonzani a nézőket. Ezeket a filmeket viszont érdemes lesz megnézni:

Egy varázslatos karácsony (The Christmas Miracle of Jonathan Toomey, Bill Clark, 2007)

Az angolok tudják, hogyan kell szomorú sorsú gyerekekről mesélni – elég Dickens regényeire gondolni. A történet főszereplője, Thomas édesapját gyászolja, miközben a családi házukat is elveszik a fejük fölül, ráadásul apukájától örökölt betlehemes készletét is elvesztette. Egy igazán mogorva, zord ezermester segítségével készítenek új figurákat, aminek során mindkettejük sorsát megismerhetjük…

varázslatos karácsony

Mr. Magorium meseboltja (Mr. Magorium’s Wonder Emporium, Zach Helm, 2007)

Mr. Magorium játékboltja eleven lényként viselkedik, így nem meglepő, hogy benne a játékok is életre kelnek – persze csak akkor, ha a vásárlók hisznek benne. Amikor az üzlettulajdonos egy fiatal hölgyre hagyja boltját, az üzlet ezt zokon veszi és elszürkül. De hogy fogja megoldani ezt a helyzetet egy kisfiú és a egy könyvelő?

mr magnorium

[box title=”Futnak még” box_color=”#dd0e0e”]

Csingiling (Tinker Bell, Bradley Raymond, 2008)

Karácsonyi fények (Christmas Cottage, Michael Campus, 2008)[/box]

  • Zsombor

    Már a csapból is ez a konzumerista, karácsonyi ömlengés jön. Akinek van esze, nem kapcsolja be a tévét ilyenkor. Én is inkább túrázok a Mecsekben.

  • !!!

    Ez kell a dolgozónak. Giccsparádé!