Veszélyesek lehetnek a fogyitabletták

Habár manapság egyre inkább felértékelődik a sport és a mozgás jelentősége, illetve divatja van az egészséges életmódnak és táplálkozásnak, a fogyókúrás készítmények még mindig igen kelendőek. A Magyarországon kapható több mint 6500 étrend-kiegészítő legalább tíz százaléka fogyókúrás szer. Ezek a termékek különböző módon próbálnak hatni a testtömegcsökkenésre, hatásuk azonban klinikai vizsgálatokkal a legtöbb esetben nem alátámasztott.

hirdetés

A Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet szakembere, Vági Zsolt segítségével összegyűjtöttük a legveszélyesebb készítményeket.

[note note_color=”#e0fc88″]

Így “fogyasztanak” a különféle hatóanyagok 

  • koffein, EGCG, jód: energiafelhasználás fokozása
  • króm: Szénhidrát-metabolizmus módosítása
  • guarmag, útifûmag-héj, korpa: teltségérzet növelése
  • L-karnitin, hidroxi-citromsav: zsíranyagcsere módosítása
  • kitozán: zsírfelszívódás gátlása
  • gyermekláncfû, aranyvessző: vizeletkiválasztás fokozása
  • papain, bromelain: emésztésjavítás [/note]

fogyókúra, tabletta

Vízhajtás

Lényege, hogy teákkal és gyógyszerekkel fokozzák a vese működését vagy csökkentik annak vízvisszatartó képességét, ezáltal a testből folyadék távozik. Vagyis tulajdonképpen nem fogyókúráról van szó, hiszen tényleges testzsírcsökkenést nem eredményez a kúra, csupán a mérleg mutat szebb számot – magyarázza Vági Zsolt.

Hatásuk rövidtávú, ráadásul veszélyesek. Súlyos só-víz háztartási zavarokat okozhatnak, túlzottan leterhelik a vesét, emellett a sejtek kálium/nátrium egyensúlya is felborulhat, ami ingerületvezetési zavarokat okozhat, akár szívritmuszavart is. Ráadásul a különböző hatóanyagokat együtt alkalmazva nem ismert kölcsönhatások jöhetnek létre.

Hashajtás

A hashajtásnak többféle módja van, ihatunk hashajtó teákat, gyógynövénykészítményeket, ehetünk gyümölcskoncentrátumokat, de gyógyszerek vagy rostok fogyasztásával is elérhetjük a kívánt hatást. A módszert talán nem kell hosszasan magyarázni, lényege a székletürítés gyakoriságának növelése, minek eredményeként az elfogyasztott ételeknek nincs elég ideje felszívódni.

– Mindegyik módszernek súlyos következményei lehetnek. Az erőteljes hashajtás során a szervezet nagy mennyiségű folyadékot és ásványi anyagot veszít, ami a vízhajtáshoz hasonlóan ionháztartási és sav-bázis egyensúlyi zavarokhoz vezethet – figyelmeztet a szakember.

A hashajtók esetében nagyon nagy a hozzászokás esélye, hosszú ideig történő alkalmazása esetén már csak hashajtó segítségével lesz megfelelő székletürítés.

fogyás, karcsúsodás

Zsírmegkötés 

Az úgynevezett orlistat nevű hatóanyag a periférián hat, csökkentve a zsírfelszívódást a zsírbontó enzimek gátlásával. Ezáltal a táplálékkal elfogyasztott zsír nagy része emésztetlenül távozik a széklettel. Ez a megoldás hosszútávon szintén nem célravezető, a zsírban oldódó vitaminok felszívódási zavaraival, hasmenéssel, zsírszéklettel, hasi fájdalmakkal járhat. A vény nélkül kapható tablettánál több esetben írtak le erős hasi fájdalmat, emelkedett hasnyálmirigy-enzim szintet az első használatot követően.

[note note_color=”#dfc3d3″]

Fontos tehát megjegyezni, hogy ha mindenképpen szeretnénk valamilyen fogyasztószerrel gyorsítani a karcsúsodási folyamatot, akkor jelezzük azt a háziorvosunknak. Szakember segítségével és receptre írt készítményekkel kivédhetünk rengeteg káros következményt – javasolja a táplálkozás szakértő.

Tény emellett, hogy a fogyasztó gyógyszerek alkalmazása csupán tüneti megközelítés, vagyis nem kezeli a tényleges problémát. A készítmények szedésének befejeztével nagyon nagy annak a valószínűsége, hogy az illető visszaszedi a kúra alatt leadott kilókat.[/note]