Fotózz te is, hogy adakozhass

A pécsi fotózásból indult komoly, jótékony mozgalom odáig nőtte ki magát, hogy a Pécsbook közösség három lelkes lokálpatrióta vezetője a mai napon egy EKG készüléket adományozott a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Osztályának. Utánajártunk, honnan indult, és hova vezet a nemes tevékenység.

hirdetés

A Pécsbook amatőr fotósokból álló közösség tagjait a jobbnál jobb képek kötik össze. Imádják Pécset, és imádnak fotózni. Sasvári János, Kiss Csaba és Svastits Krisztián célja, hogy a város szépségeit, pozitív oldalát mutassák be. A facebookos oldalon szerveződő közösség és lokálpatrióta mozgalom célja, hogy buzdítsa az embereket pécsi témájú képek készítésére beküldésére, így pedig az adakozásra is.

– Az emberek hajlamosak Pécset könnyen leírni és negatívan látni. Mi szeretnénk megmutatni, hogy a városnak van egy csodálatos arca, érdemes idejönni és itt élni, de ami fontosabb, nem elmenni. Ezt pedig fényképekkel próbáljuk meg alátámasztani – mondja Sasvári János, a Pécsbook egyik tagja.

1404889_587848377937061_1204953947_o

Tavaly év végén jelent meg a Pécsbook 2014 Éjjel Nappal, mely a facebookos oldalukra beküldött legizgalmasabb felvételeket tartalmazta. Sasvári János elmondta lapunknak, hogy ebből a könyvből 2500 darab készült, melynek hasznát teljes egészében továbbították a Szívbeteg Gyermekekért Alapítványhoz amiből az alapítvány egy EKG készüléket tudott vásárolni. A hobbinak induló kreatív tevékenység így alakult komoly, adakozó segítséggé a pécsi koraszülötteknek.

Az ötlet dr. Masszi György, pécsi gyermekkardiológus fejéből pattant ki. A Pécsbook alapkoncepciója az volt, hogy egyrészt a fotósokat is népszerűsítse, másrészt bevétele jótékonyt célt szolgálhasson. Svastits Krisztián elmondta, hogy felülmúlta várakozásukat a Pécsbook népszerűsége, hiszen Ausztráliától kezdve Amerikáig kaptak pozitív visszajelzést az albumról.

IMG_8136

– A PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán évente 100 koraszülött születik, akik szinte mind kardiológiai vizsgálatra szorulnak. Egyrészt emberhiányban, másrészt gépek hiányában szenvedünk, így ez az “ajándék” hatalmas segítség a klinikának – mondta prof. dr. Ertl Tibor egyetemi tanár az ünnepélyes átadón.

[note note_color=”#d67a61″]

A jövőben lesz még lehetőség bekerülni a Pécsbookba, hiszen a következő kiadás december elején fog megjelenni a pécsi Fotoplus üzletben. De ami még ennél is fontosabb, a könyvet megvásárolva adakozni is tudunk. Érdemes figyelni a facebookos oldalt, melyen előzetesen meg fog jelenni a pályázati felhívás.[/note]