Főzz és adományozz egyben!

A gasztronómiai élmények egyre „divatosabbak” és immár végre a rászorulók támogatására is egyre többen gondolnak, így szerte Európában egyre nagyobb teret hódít a adományozással egybekötött magánvacsora. Hogy ez miből is áll? Elmondjuk!

Süssünk-főzzünk a rászorulókért

Alapvetően egy adománygyűjtő vacsora abból áll, hogy a házigazda – legyen ez szervezet, munkahely vagy akár magánszemély – vendégül látja ismerőseit, barátait, családját vagy kollégáit. Szervezhet lakáséttermi vacsorát, teadélutánt, otthoni reggelit vagy csak egy egyszerű sütemény vásárt is, ez teljes egészében a szervező döntése. Majd, étkezés közben annyit tesznek a vendégek, hogy becsületkasszás rendszerben pénzt gyűjtenek falatozás közben. Ezt az összeget később közössen adományozzák tovább rászorulóknak, alapítványoknak.

Adomány 6
Emma Watson és Robert Pattinson rendszeresen vesznek részt adomány esteken

Az adományestek egyre népszerűbbek, világszerte már hírességek is űzik, hisz nem csak gasztronómiai élmény áthívni a barátokat és valami kreatívat főzni, hanem jótékonyság is. Főleg az októberben pörögnek be az estek, hiszen ebben a hónapban tartják az Élelmezés Világnapját. A mozgalom pár éve már nálunk is bontogatja szárnyait, és lassan Pécsre is eljut.

[box title=”Hogyan vágjunk bele?” box_color=”#2977cc”]
  • Először is, gondoljuk át, milyen eseményt lenne kedvünk szervezni, mi az, amibe szívesen bevonnánk családunkat, baráti körünket, kollégáinkat.
  • Döntsük el, hogy milyen jellegű legyen az adomány est, lehet otthoni reggeli, ebéd, vacsora, lakásétterem, kávézás vagy akár pop-up (vagyis ideiglenesen “felbukkanó”) cukrászda is.
  • Szervezzük meg az eseményt, ha tudunk hetekkel előre tervezzünk. Az anyag költségeket írjuk össze, majd becsületkasszás rendszerben gyűjtsük az adományokat. Figyeljünk arra, hogy az anyagköltség számunkra térüljön meg.
  • Ezeknek az összejöveteleknek semmiféle kötöttsége nincs, bája éppen abban rejlik, hogy az evés és az esemény formája a mi kreatív képzeletünkre van bízva.[/box]

Adomány 12

Kinek adományozhatunk?

Az adományesteket bárki szervezheti, és bárkinek adományozhat. Magyarországon számtalan alapítvány és egyesület van, amelyek a rászorulókat támogatják. De külön, szervezett formában is lehet adományozni: a Magyar Élelmiszerbank Egyesület „Együnk Egymásért” programjához csatlakozó magánszemélyek azzal járulnak hozzá a rászorulók megsegítéséhez, hogy az adományvacsora végén az Élelmiszerbankot támogatják. A program során befolyt pénzt az egyesület arra fordítja, hogy a téli időszakban minél több rászorulót ellássanak élelmiszerrel. Ezt az akciót harmadik éve rendezik meg országszerte. Idén országos szinten több mint 80 helyszín és esemény csatlakozott a programhoz, hogy felhívja a lakosság figyelmét az éhezés elleni küzdelemre, és megmutassa, hogy összefogással is lehet másokon segíteni.

Aki csatlakozna az „Együnk Egymásért” mozgalomhoz, az ITT olvashat utána a programnak, és jelentkezhet adománygyűjtő vacsora megszervezésére.

Halloween adomány 6

[note note_color=”#eb983d”]

A Halloween egy tökéletes alkalom az adományozásra? a borzongás estéjére rendkívül kreatív vacsoraötletekkel állhatunk elő családunknak, barátainknak. Érdemes megragadni a lehetőséget, és buzdítani a pécsieket a mozgalom tovább bővítésére. [/note]