Frei kávézó: szakemberrel teszteltünk!

Hétfőn reggel nyílt meg a Frei kávézó a Király utcában. Lapunk munkatársai és egy profi barista is letesztelte az új helyet.  Mindenhova benéztünk, sokféle kávét kóstoltunk, a tapasztalatainkat pedig most megosztjuk.

hirdetés

Szeptemberben röppent fel a hír, miszerint Frei Tamás Pécsen akarja bővíteni országos hálózatát, december elsején pedig már meg is nyitott a pécsi üzlet, ahol a cég szerint az ültetvényeken kézzel leszedett kávékat is ihatunk. Belekóstoltunk a kínálatba, és tüzetesebben megvizsgáltuk magát a kávézót is.

[box title=”1. tesztelő – Fülöp-szigeteki kókuszos csoki” box_color=”#f09575″]

Belépve a kávézóba olyan, mintha egy másik világba csöppennénk. Nagyon hangulatos, különleges, keleties atmoszféra lengi körül. Inkább több kétszemélyes asztal várja a vendégeket, egy nagyobb – akár csak 4-5 fős – társaság már nehezen tud egy asztalnál helyet foglalni. Ha valaki esetleg laptopot is letenne, akkor az teljesen elfoglalja a körasztalt.  A kávézó wifi-jét nem tudtam fogni, de térerő sem nagyon volt. A pultosok viszont barátságosak, a kiszolgálás zökkenőmentes volt.

Koffeinérzékeny vagyok, de számomra is volt kínálat. Én a Fülöp-szigeteki kókuszos csokit kértem, ami a máshol kapható forró csokikhoz képest nekem kevésnek tűnt.  Olyan 1-1,5 dl lehetett az italom, ami bizony nem túl sok. Ennek ellenére nagyon finom volt, tele kókuszdarabkákkal.[/box]

frei kávézó4

[box title=”2. tesztelő – Costa Rica-i kókusz macchiato” box_color=”#8cd0e8″]

Bár nem volt zene, a látvány kárpótolt. Finom minták és kivetítővel megoldott képek a falon. Különlegessége a helynek, hogy az Elektra belle epoque nevű kétkaros arany színű kávégéppel készítik a finomságokat, amelyről a szakértők is azt mondják, hogy ez az egyik legjobb a piacon. Plusz pont, hogy a pultban álló hölgyek között volt profi is, így bármilyen kérdést tettünk fel, állta a sarat. Az általam rendelt Costa Rica-i kókusz macchiato nagyon finom volt, bár nem kaptam mellé vizet vagy szódát, amit nagyon hiányoltam.

Nem tetszett viszont, hogy nagyon kicsi asztalok vannak, bár a hely viszonylag tágas, így azonban nincs kihasználva tér. Egy asztalnál maximum hárman férhetünk el, ott is szűkösen. A wi-fi sem működött, és térerő sem volt, így a mobilnetem sem működött. [/box]

Fre kávék
Bal felső sarokban a csoki, jobb oldalon a macchiato, bal alsó sarokban pedig a ristretto látható
[box title=”3. tesztelő – Ristretto cappuccino” box_color=”#f9c267″]

Ár értékarányban jó a kávé, a cappuccino habja – Ristretto cappuccinót kértem – megfelel az általam elfogadhatónak. Hiányzott, hogy nem adnak kísérő vizet vagy szódát. Az Indokínát idéző hangulat nekem furcsa, a kicsi kerek asztalok arra ösztönöznek, hogy gyorsan igyam meg az italom és álljak tovább, nem érzem, hogy vendégmarasztaló lenne.

Nagyobb társasággal nem jönnék, a kevés asztal és szék miatt esélytelen leülni, még egy négyfős társasággal is. Fogas, kabáttartó, esernyőtartó nincs, még a nagyon szűkre szabott mellékhelyiségben sem lehet felakasztani a kabátot vagy táskát. A wi-fi nagyon gyenge, viszont a személyzet kedves és felkészült.

[/box]

frei kávézó7

[box title=”4. tesztelő: Makk Károly pécsi barista, az olaszpresszo.hu blog szerkesztője – Ristretto 100% arabica kávé” box_color=”#79f193″]

Nekem kellemes “csalódás” volt a Frei kávézó. A fények kicsit sötétek voltak, és sajnos kevés hely volt leülni, szívesen fogadtam volna, ha el lehetett volna szeparálódni. Komoly hiba, hogy nem volt az épületben fogas. Kávés eszközökkel viszont igen jól felszereltek, irigylésre méltó eszközpark, az biztos. A barista hölgy nagyon kedvesen elbeszélgetett velem a kávé készítése közben. Rutinos, ügyes volt, öröm látni az ilyet. Tisztaságra nem volt panaszom. Az Elektra gép látványos, nagy dög, csillog-villog mindene, nem tudnék belekötni.

A ristretto tulajdonképpen finom volt, bár én otthon máshogy készítem. Az arányok jól el voltak találva, igazán érdekes ízélmény. Nem minden nap választanám ezt, így örülök, hogy kipróbáltam. Az általam eddig próbált pécsi kávézók átlagánál mindenképpen jobb. A tejes italoknál viszont érdemes lenne megkérdezni, melyik kávéból készítsék. Egy kis pohár víznek is örültem volna a kávé mellett. A cappuccinós csészéket pedig jobban meg kellene tölteni tejhabbal.[/box]