Georallye: rejtélyes utakon

Feladványszerű térképek, játékos feladatok és éjszakai futamok – ezek mind-mind a Georallye alkotóelemei. Ez az autóssport nem a sárról, a szanaszét tört járgányokról és a száguldozásról szól. A szórakozáson és a csapatmunkán van a hangsúly.

hirdetés
Uránia Mozi

A Geoláda fogalma talán már nem ismeretlen a pécsiek körében. A GPS koordináták megadásával történő kincskeresést több ezren űzik hazánkban. A Georallye szó jelentése azonban talán csak kevesek számára ismert.

Annak ellenére így van ez, hogy a városban 1987 óta rendeznek futamokat. A Pécsi Georallye Autósport Egyesület hétvégén szervezi a 70. versenyt.

Kaponyi Krisztinát 15 évvel ezelőtt „fertőzte” meg ez a sport. Középiskolás korában édesapjával és testvérével együtt alkottak egy csapatot. A lány utasként kezdte, de ma már navigátorként ül édesapja mellett.

-Nagyon izgalmasak a versenyek, és jó látni, hogy a feladatoknak köszönhetően a felnőttekből is előbújik a gyerek. Mindenki izgatott, és próbálja megfejteni a rejtvényeket. Nagyon jó csapatépítő sport, hiszen egyedül a sofőr nem tudná megnyerni a futamot. Szüksége van egy navigátorra és legalább egy utasra, aki segít a feladatok megoldásában.

 

Krisztintán kívül azonban még számtalan embert megmozgat ez a sport. Manapság 80 és 150 fő között mozog a résztvevők száma. Természetesen a legtöbben Pécsről és vonzáskörzetéből érkeznek, de jöttek már 1000 km-t autózva Fehéroroszországból, Romániából és Lengyelországból is – mondja Sebestyén György szervező.

[frame]Költségek

A versenyzők maguk fedezik a költségeiket: szállás, ellátás, üzemanyag. A versenyre a kiírásnak megfelelően nevezési hozzájárulást vagy adományt kér az egyesület. Egy verseny kb. 50-150 km távú, így összességében az egy csapatra jutó költség kb. 10-12.000 Ft.[/frame]

Ezeken a versenyeken nem az autók, hanem elsősorban a navigátorok teljesítménye a döntő. Lényege: a közlekedési szabályokat betartva, pontosan azon az útvonalon kell végighaladni, amit a rendezők előre elterveztek.

Mindez nagyon könnyűnek hangzik, de valójában nem az.  A csapat egy perccel az indulás előtt kapja meg az itinert, amiben ráadásul az útvonal logikai furfangokkal telítve, rejtvényszerűen van megadva.

A tavalyi verseny itinereit ide kattintva nézheted meg: http://www.georallye.hu/files/itiner_archivum/?rPath=./&rOpenDIR=2012

-Általában az etapok első fél órája komoly fejtöréssel telik, megpróbáljuk megfejteni a feladványt, hogy egyáltalán el tudjunk indulni valamelyik irányba – meséli Krisztina.

Minden autó a saját elképzelése szerint halad végig azon az úton, amit jónak gondol. Az útvonal mentén természetes vagy kihelyezett önkontrollokat, illetve egyéb feladathelyeket kell keresni. Például egy út menti kereszt évszámát kell leolvasni, templomot, a település címerét kell beazonosítani, vagy csak egy telefonszámot kell megkeresni. Ezek segítik a versenyzőket: ha megtalálják őket, a helyes úton járnak.

[frame]Igazi csapatsport

Sokan családostól érkeznek. Az utasok feladatait a hátul ülő gyerekek végzik, akik életkoruktól függetlenül teljes jogú csapatjátékosok: ha elalszanak az éjszakai etapon, és nem vezetik a menetlevelet, bizony, nem az élmezőnyben fog végezni a család.

A versenyeken barátságok születnek és házasság is köttetett már – mondja a szervező.[/frame]

Közben menetlevelet is kell vezetni, ezen kell írni a helyes önkontroll sorrendet, illetve a feladatok megoldásait.

Az etapokat adott időre kell teljesíteni, a rossz megoldásokért pedig büntetőpontokat adnak a rendezők. A végeredmény ezek összesítése után alakul ki.

A versenynek ügyességi része is van: rajzolt pályákkal, bójákkal, kapukkal és stopperrel.