Mi szóltunk – fertőzésveszélyt rejt a szökőkutak vize!

Megdöbbentő kép fogadta egyik olvasónkat szerda késő délután a Jókai téren: a belvárosban található köztéri csobogó pont úgy nézett ki, mint az orfűi Aquapark gyerekmedencéje, tele volt homokozójátékokkal, a gyerekek bent pancsoltak, és/vagy vizes bugyiban szaladgáltak a téren – kaptuk az infókat. És bár már ezerszer megírtuk, hogy miért ne pancsoljon a gyerek a szökőkútban, most újra megtesszük. Önök nem unják még a témát?

hirdetés

Elhisszük, hogy itt a nyár, elviselhetetlen hőség és kánikula van, sőt, azt is, hogy a kicsi gyerekekkel ilyenkor elég nehéz bírni, de a pécsi köztéri szökőkutak és csobogók akkor sem arra valók, hogy az apróságok abban hűsöljenek.

Látványnak is elég bizarr a Jókai téren található két magas színvonalú étterem terasza előtti életkép, mert bár olvasónk amatőr fotóin nem látszik, állítólag több gyerkőc is pancsolt a medencévé avanzsált csobogóban.

csobogó, jókai tér3

A megdöbbentő látványnál azonban sokkal nagyobb probléma a lubickolás esetleges egészségügyi következménye. A szökőkutak vize ugyanis állati, például galambürülékkel, szeméttel, csikkekkel szennyeződhet, de különböző mikroorganizmusok is elszaporodhatnak benne. A baktériumok és vírusok betegségeket, főként hasmenést vagy bőrtüneteket okozhatnak.

– A legkönnyebben terjedő betegség az ótvar, ami egy gennykeltő baktérium okozta bőrfertőzés, főleg gyermekeken jellemző a megjelenése. A bőr legfelsőbb rétege alatt jön létre körülírtan egy-egy is gennygyülem, továbbá a kislányok elkaphatnak enyhébb hüvelyi fertőzéseket, de rosszabb esetben a galambok által terjesztett cryptococcust, sőt akár szalmonellát is benyelhetik. Összefoglalva a szökőkutakban való pancsolás egyáltalán nem veszélytelen – mondta dr. Várszegi Dalma pécsi bőr- és nemigyógyász, allergológus szakorvos.

[note note_color=”#fab1ae”]

Az ótvar szövődményeként megjelenhet nyirokér-gyulladás, ami egy vörös csík képében mutatkozik a bőrön, a környéki nyirokcsomók megnagyobbodása is jellemző, de kialakulhat néha orbánc is. A legsúlyosabb szövődmény vesegyulladás lehet, ezért a kiterjedt betegség alatt és lezajlását követő két hét múlva vizeletvizsgálatot érdemes végezni.[/note]

kánikula4

A doktornő hozzáteszi: mostanában egyébként is nagyon sokan betegek, gyakoriak a vírusos, hasmenéses fertőzések. Ezeket remekül átadják egymásnak a gyerekek a kevésbé fertőtlenített köztéri csobogókban.

[note note_color=”#c4ebee”]

A 25 fok feletti édesvizekben, így a szökőkutakban az úgynevezett Legionella baktérium is megtalálható. Ez a fertőzés heveny influenzaszerű tünetekkel járó lázat, valamint tüdőgyulladással járó betegséget is okozhat.[/note]

A szökőkutak fürdőzésre való alkalmatlanságát a Biokom ismételten megerősítette lapunknak.

– Pécsen a szökőkutak vizét fertőtlenítőszerrel és algásodásgátló szerrel tartják karban, egy szökőkútnak ugyanakkor nincs olyan vízkezelő berendezése, szűrőrendszere, külön gépháza, mint egy uszodának. Illetve fertőtlenítőszert sem használunk olyan nagy mennyiségben, mint egy medencében. Óhatatlanul megfürdenek benne a kutyák, macskák, madarak, és még ki tudja mik, ezért inni és fürdeni benne szigorúan tilos – hívja fel a figyelmet Lóczi Szidónia, a Biokom pr-menedzsere.

Vagyis, ha a gyerekekkel nem lehet már bírni és nincs más lehetőségünk, akkor engedjük tele a fürdőkádat hűvös vízzel és pancsoljanak ott az apróságok.