Gyűjtés az autista gyermekeknek!

Néhány hónappal ezelőtt mutattuk be Abszolút Nő rovatunkban a decemberben megalakult Pécsi Autista Szülőcsoportot. A közösség hiánypótló kezdeményezés, ahová kifejezetten autista gyermeket nevelő családokat várnak. A társaság azzal a céllal jött létre, hogy a lelki támasz mellett a szülők információt és tapasztalatokat cseréljenek egymással. Anyagi fedezetük azonban nincs a közösségi programok szervezésére, így most egy selyemfestő kiállítással az ő javukra gyűjtenek. 

hirdetés

Az ötletgazda és alapító Kádárné Szántó Nikolett maga is egy autista kisfiú, Balázs édesanyja, nem véletlen tehát, hogy a hozzá hasonló szülőknek szeretné könnyebbé tenni az életét – elsősorban a kicsik fejlődése érdekében. A helyzet ugyanis nem túl rózsás Pécsen, mert noha sok esélyegyenlőségi kezdeményezés elérhető a városban, az autista emberek számára még így is kevés a lehetőség és az információáramlás sem kielégítő.

A szülőcsoport keretein belül Niki már több programot szervezett. Bende Kornéliával, a Dúdolda vezetőjével összeállítottak egy kizárólag autista gyermekeknek szóló zenés foglalkozást, tartottak már szakmai előadást, és hamarosan lesz egy újabb. Ám mivel a csoport nem rendelkezik bevételekkel, így ezek a programok személyes kapcsolatok révén, valamint a kölcsönös segítségen alapulva jöhettek csak létre. Hosszú távon viszont ez nem folytatható.

autista gyermek, beteg, fogyatékkal élő

– Egyelőre nem szándékozom belevágni egy alapítvány elindításába, ám szeretném, ha a csoportunk továbbra is segítséget tudna nyújtani a pécsi családoknak. Tervezek például egy kifejezetten és kizárólag autista gyerekeknek szóló bábelőadást, felvenném a kapcsolatot a Bóbita Bábszínházzal, illetve terveim között szerepel egy komplett előadássorozat indítása autista témában. Nyilvánvaló, hogy ezekhez szükség van némi anyagi forrásra – mondja a pécsi anyuka.

Ekkor jött az ötlet, hogy a baranyai selyemfestőkkel összefogva szervezzenek egy kiállítást, ahol a selyemfestés technikájával készült képeket és kendőket lehet majd megnézni, és licitálni rájuk. A befolyó összeget a szülőcsoport kapná meg programszervezési célokra.

A kiállítás pünkösd hétfőn (május 25-én) kezdődik és 29-ig tart. Helyszínként pedig a hosszúhetényi Hosszú Kávé elnevezésű kávézót szemelték ki – mondta el lapunknak Melegh Andrea, a kiállítás szervezője.

[note note_color=”#ffc166″]

A résztvevők, akik felajánlották alkotásaikat:

  • Baráti-Takács Adrienn
  • Borbás Andrea
  • Héjjas Magdaléna
  • Kádárné Szántó Nikolett
  • Melegh Andrea
  • Nagy Mária
  • Tombor Edit [/note]