Harci gépeket csináltak a pécsi nőkből

Ez persze így nem igaz, viszont tény, hogy sok újat tanulhatott az a hölgyemény, aki szombat délután részt vett a Pécsimami által szervezett önvédelmi képzésen. Az ingyenes programra több száz – idős és fiatal – nő látogatott el. Az Abszolút Nő is. 

hirdetés

Ahogy korábban már megírtuk, a Szövetség a Pécsi Családokért Mozgalom tagjai (köztük a Pécsimami Közhasznú Egyesület) – a közelmúltban történt nőket érintő utcai támadások miatt – régóta azon morfondíroztak, mit tehetnek a civilek gyermekük és saját maguk megóvása érdekében.

Hosszas gondolkodás és néhány kevésbé használható ötlet után jutottak el az önvédelmi tanfolyam megszervezéséig.

Szóval így esett, hogy egy hűvös, már majdnem téli szombat délutánon kis híján megtelt nőkkel az ANK színházterme. Fiatal lányok barátnőkkel, vagy egyedül, anyák a lányaikkal és egészen idős hölgyek is feltűntek a tömegben. Szerencsére, hiszen a cél az volt, hogy a szebbik nem képviselői közül mindenkit elérjen a felhívás.

A képzés egy csaknem két órás elméleti oktatással indult, ahol Obendorf Roland – rendőr törzszászlós és taktikai közelharc oktató – először tisztázta, mit is jelent a nők bántalmazása, illetve többször kiemelte, nem csupán a fizikai erőszak tartozik ebbe a kategóriába.

A szemléltetés végett többféle helyzetgyakorlatot mutatott be a színpadon, így ábrázolva a helyes viselkedést egy “sima” rablás és egy erőszakos szándékú támadás (pl. nemi erőszak) esetében.

önvédelem

Eloszlatott számos tévhitet a témakörrel kapcsolatban, többek között azt, hogy csak a csinos és kihívó nőket erőszakolják meg este az utcán, vagy azt, hogy csak a pszichopaták válnak megátalkodott támadóvá.

Kifejezetten a fiatal résztvevőkre próbált hatni a Gina elnevezésű partidrogról szóló kitérőjével, akiket egyben arra is emlékeztetett, hogy soha, de soha ne hagyják ott egymást egy szórakozóhelyen, vagy buliban.

Roland szavai, a megdöbbentő adatok és történetek láthatóan nagy hatással voltak a kamasz lányokra.

Az elméleti rész leghasznosabb tanácsának mégis a gázspray helyes használatáról szóló etapot gondoljuk. Plusz pont, hogy az okítás nem csupán hangzatos kijelentésekből, hanem szemléltetésből is állt, ami így talán tényleg hasznos és új információ volt sok nőnek.

A támadások megelőzésére és felismerésére vonatkozó részben szintén elhangzott több olyan intelem, amiről a legtöbb nő általában elfelejtkezik a hétköznapjai során.

Azok a bizonyos kényes pontok

A valódi tanulás a képzés gyakorlati részében következett, ez úgyszintén kétórás volt, Obendorf Roland pedig a félreértések elkerülése végett többször hangsúlyozta: természetesen ez csupán ízelítő és nem életbiztosítás a jövőre nézve.

A taktikai közelharc oktató – a nők nagy örömére – elhozta a csapat néhány tagját is. Ők egy-egy fogás bemutatása után segítettek begyakorolni a látott mozdulatsorokat.

Nekik ezúton is köszönjük, hogy hagyták magukat számtalanszor térden, lágyékon rúgni, illetve, hogy férfiasan tűrték ütlegeléseinket.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=hCpdjiX15-o” width=”660″]

 

[box title=”Összegzés”]Bevallom, igen szkeptikusan álltam hozzá a szombati programhoz. Na, ennek biztosan megint nagyobb lesz a füstje, mint a lángja – gondoltam. Ám végeredményben azt mondhatom, csalódtam, méghozzá pozitívan.

Nyilván senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy négy órás képzés során harci gépeket csinálnak a pécsi nőkből (id. Obendorf Roland), de néhány alapismeretet mindeképpen megtanultunk és elindult valami a fejekben. Ez utóbbit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a jövő januárban induló (immáron fizetős) tíz órás önvédelmi tanfolyamra már közel százan feliratkoztak.

Azért biztos, ami biztos, megkérdeztünk néhány résztvevő hölgyet is:

Violetta

“Nekem sajnos személyes tapasztalatom is van a családon belüli bántalmazás terén. Az utcán szerencsére még nem ért atrocitás. Azt gondolom, hasznos volt ez a délután. Nekem elsősorban a gyakorlati része tetszett, főleg azért, mert mutattak néhány olyan gyenge pontot az emberi testen, amik talán segíthetnek a védekezésben.”

Bettina (10) és anyukája, Beáta

“Az önvédelmi képzés első felében eléggé ránk ijesztettek. Láttam a kislányom arcán, hogy megrémült a hallottaktól, de ez talán nem is olyan nagy baj. Főleg, ha azt veszem, hogy talán most látott néhány olyan fogást, ami segíthet neki a jövőben. Majdnem biztos, hogy a későbbiekben be fogom íratni egy önvédelmi tanfolyamra.”[/box]

 • kutyaütő_67

  “Kifejezetten a fiatal résztvevőkre próbált hatni a Gina elnevezésű partidrogról szóló kitérőjével, akiket egyben arra is emlékeztetett, hogy soha, de soha ne hagyják ott egymást egy szórakozóhelyen, vagy buliban.”

  Célszerű lehet olcsón beszerezni olyan poharat vagy szívószálat, ami ezekre a sz*rokra érzékeny… Vagy csak egy sima lakmuszpapírt, amit erre találtak ki, lásd http://biztonsagtechnika.vatera.hu/egyeb/randi_drog_teszt_1835962964.html Persze semmi sem pótolja a józan eszet és az odafigyelést!!

 • na hbravó

  most őszintén! ha nem lehet másba belekötni, akkor mondjuk a címbe….
  mi lenne, ha csak szépen elolvasná a cikket, megosztaná, ajánlaná, nem kell mindenhez, mindig, minden hülyeséget hozzászólni…borzalom

 • !!!

  Az ötlet dícséretes, de a cikk címe már előre elbagatellizál mindent.

 • The Rens’ Kft

  Gina vagy egyéb partidrog…?
  Önvédelem – nem csak nőknek!

  NE LÉGY ÁLDOZAT!

  http://bolthely.hu/therens/id/00002_Randi-drog_teszt

 • Angelika

  “Harci gépeket csináltak a pécsi nőkből”??? Ha majd újabb nőket vernek, erőszakolnak vagy gyilkolnak meg, akkor a PécsMa stábja vajon vállalni fogja a felelősséget, azért, hogy az ilyen komolytalan, bulváros firkálmányokkal elhülyéskedte a témát?

 • kicsilány

  Eléggé elkeserítő, hogy ebből is üzletet akarnak csinálni egyesek. Az ANK-ból kifelé letámadott minket 4-5 srác és a kezünkbe nyomott egy Wing Tsun Kung Fu-s szóróanyagot. Most mit kell itt ellen kampányba kezdeni? Szánalom…