Használt játékot karácsonyra – Miért ne?

Hét-nyolc ezer forint. Hozzávetőlegesen ennyibe kerül manapság egy gyerekjáték. Ha szemfülesek vagyunk, előfordulhat, hogy olcsóbban megússzuk, de az igazán jó minőségű, logikai, fejlesztő játékok még többe kerülnek. De vajon gondoltunk-e már arra, hogy körbenézzünk egy használt játék üzletben?

hirdetés

Játékok másodkézből

A gyerekének – lehetőségeihez képest – mindenki szeretne mindent megadni. A legszebbet, a legjobbat, a legújabbat. Ezzel nincs is semmi gond, de be kell látni, az ember hajlamos néha átesni a ló túloldalára. Akinek nem anyagi kérdés, sokszor végig sem gondolja, mennyi pénzt költ el ajándékokra a szeretet ünnepén.

Az egyik nagyáruház katalógusából
Az egyik nagyáruház katalógusából

Kivételek azért mindig akadnak: Katalin és férje, István például ilyenek. Két gyermekük van és tudatosan figyelnek arra, hogy az olyan játékokat, amikből nem szükséges feltétlenül újat vásárolni, inkább a használt árukat kínáló üzletekből szerezzék be.

használt játék4
Építőjátékok a használt kereskedésben

– A legók, babaházak, társasjátékok, kisautók vagy a Barbie-babák olyan játékok, amik nem feltétlenül használódnak el néhány év alatt. Van néhány bejáratott boltunk, ahol ismerjük a tulajdonosokat, eladókat, bennük megbízunk, náluk ellenőrizni tudjuk a  játék állapotát, de az internetről is szoktunk néha rendelni – mondja Katalin.

A használt játékoknak a legtöbb esetben már nincs meg az eredeti csomagolása, ezért Katalin mindig kitalál valami ötletes megoldást, amitől mutatósan néz ki az ajándék a fa alatt.

– Alapvetően megtehetnénk, hogy újonnan megvegyük a drágább játékokat, de azért nekünk is jól esik, ha 15.000 forint helyett mondjuk 9000-ért kapunk meg egy babaházat. Arról nem is beszélve, hogy ha arról van szó, ugyanazon az áron akár két játékot is tudunk venni a gyerekeinknek – mondja István.

használt játék3
Pónik tömkelegéből választhatunk

Gazdag a kínálat

Katalinék kíváncsivá tették az Abszolút Nő szerkesztőségét, ezért ellátogattunk egy belvárosi használt kereskedésbe és meglestük a kínálatot. Csak ámultunk és bámultunk.

Mint megtudtuk, a dolog egészen egyszerűen működik: az ember beviszi hozzájuk a játékot, amit az üzletben alaposan megvizsgálnak: a puzzle- öket például kirakják, megszámolják, a társasjátékok minőségét ellenőrzik, majd ha megfelelő és szükség van rá, akkor vagy bizományba, vagy készpénzért megveszik a tulajdonostól. Ezután képeznek egy új árat a játéknak és kirakják a polcra.

– Mindig tájékozódom az adott termék piaci értékéről, megnézek több katalógust is, és ezután a játék állapotához mérten találom ki az új árat. De ha a vásárló több dolgot is vesz, alkudozni is lehet – mondja Edina, az üzlet tulajdonosa.

Az üzletben szinte minden népszerű és menő játék fellelhető. A Playmobil háztól a mini pónikon keresztül, az ici-pici barátokon át, egészen a társasokig.

használt játék6
A használt kereskedésben rengeteg játék van: Playmobilból nincs hiány

Jótékonykodhatunk is

A játék bizományikon és a használt kereskedéseken túl többek között a Szemem Fénye Alapítvány pécsi Charity Shopjában is találunk használt játékokat.

– A Dórai Ház, Magyarország első gyermekhospice háza adományokból és pályázati forrásokból tartja fenn magát. Szerencsére rengeteg külföldről érkező tárgyadomány is érkezik hozzánk, ám nem tudjuk az összeset hasznosítani a házban. Az ilyen feleslegessé vált, de még jó állapotú tárgyak és játékok kerülnek Charity Shopjainkba. A befolyó bevétel szintén a hospice ház működtetésére szolgál – mondja Nácsa János, az alapítvány sajtóreferense.

charity játék5
Játékok a Charity Shop-ban

Nem kell félni a baciktól

A használt játékokkal kapcsolatban a higiénia kérdése szinte mindenkiben felmerül.

Ki tudja, honnan származik az a tárgy, ki és hogyan játszott vele ezelőtt stb.? A felvetés jogos, de a megoldás nem lehetetlen. Megkérdeztük Gazdag Zoltánt, a PTE-TTK egyetemi adjunktusát, ő milyen módszereket ajánl a játékok tisztítására.

– Műanyag játékok esetében egy százalékos hipó oldatot javaslok. Pl.: Öt liter vízbe öntsünk fél deci hipót, majd áztassuk benne a tárgyat tíz percig. Fontos tudni, az oldat csak fertőtlenít, de nem tisztít, az áztatás után ezért mindenképpen szükséges mosószeres vízzel átmosni a játékot. Továbbá hatékony még az alkoholos áttörlés (legalább 50%-os alkoholtartalmú oldattal), vagy a kifőzés is. Fa játékoknál ez utóbbi az ajánlott.

Plüssállat esetében egy kicsivel nehezebb dolgunk van. Ugyanis a fertőtlenítőszerek nagy része – így a hipó illetve a flóraszept is – nem csak fertőtlenítenek, hanem fehérítenek is. Ha mégis ezt a módszert választjuk, akkor öt liter vízbe tegyünk egy deci hipót és áztassuk egy óráig az állatkákat, ha pedig flóraszeptet használunk, akkor egy evőkanál szert tegyünk 1 liter vízhez, majd 30 percig hagyjuk állni benne a játékokat. Végül, a hagyományos mosószeres, 90 °C hőmérsékletű mosást se felejtsük el – tanácsolja Gazdag Zoltán.

charity játék3
A Charity Shop kínálatából…
[box title=”Csak ésszel” box_color=”#f18a4b” title_color=”#201818″]A témával kapcsolatban megkérdeztük Lettner Gabriellát, a Pécsi Zöld Kör elnökét, aki amellett, hogy környezettudatosan él, többszörös anyuka is.

– Az első és legfontosabb gondolatom az, hogy ne féljünk a használt játékoktól! Én magam is több alkalommal vásároltam már a gyerekeimnek például társast vagy kirakót ilyen üzletekben. Az éppen aktuális divatjátékokból például kifejezetten pazarlás újat venni, hiszen a gyerekek általában hamar megunják őket, és a polc vagy láda alján végzik egy-két hónapon belül. A plüssjátékokkal hasonlóképpen vagyok, néhány darab még oké, főleg ha a kisgyerek szívesen ölelgeti szeretgeti ezeket, de nem kell belőle két szemeteszsáknyi.

Szoktassuk rá a gyerkőcöket, hogy az apró, műanyag kedvenceket inkább cserélgessék egymás között, vagy a játékbörzéken, ahelyett, hogy mindig újabb és újabb darabért siránkoznának a szüleiknek.

Gabriella hozzáteszi, a jó minőségű, tartós játékokból természetesen megéri újat venni, hiszen ezek több generáción keresztül elkísérik a családot. Ha pedig már tényleg senkinek nem kell egy játék, gondoljunk a rászorulókra. [/box]

  • Értetlen

    Jézusom!!Ezen kiakadtam!!Jó tanács idézem
    “Plüssállat esetében egy kicsivel nehezebb dolgunk van. Ugyanis a fertőtlenítőszerek nagy része – így a hipó illetve a flóraszept is – nem csak fertőtlenítenek, hanem fehérítenek is. Ha mégis ezt a módszert választjuk, akkor öt liter vízbe tegyünk egy deci hipót és áztassuk egy óráig az állatkákat, ha pedig flóraszeptet használunk, akkor egy evőkanál szert tegyünk 1 liter vízhez, majd 30 percig hagyjuk állni benne a játékokat. Végül, a hagyományos mosószeres, 90 °C hőmérsékletű mosást se felejtsük el – tanácsolja Gazdag Zoltán.”
    90 fokon plüss állatot kimosni??Ez az ember látott már 90 fokon kimosott holmit??Teljesen jó cikk kezdő anyuka sporolni akar és még fertőtleníteni is!!Vesz egy használt plüsit egy vagyonért, küzd vele fél,napot és dobhatja a szemétbe!!Nagyot spórolt!!