Háziállatért sír a gyerek?

Kutya, macska, teknős vagy hörcsög? Egy idő után minden szülőt választás elé állít a gyereke. A döntés azonban nem könnyű. Cikkünk ehhez nyújt egy kis segítséget. 

hirdetés

Kezdjük azzal, hogy szülőként jobban tesszük, ha inkább „magunknak” választunk háziállatot, hiszen azok gondozását egy kisgyerek úgysem tudja 100%-osan teljesíteni. Így az alompucolás, akvárium takarítás úgyis nagyrészt ránk marad majd. Felnőttként ezért gondoljuk végig, hogy melyik az az állatfaj, amelynek ellátásában a kicsik a legtöbbet tudnak segíteni, napirendjükbe a legkönnyebben beilleszthető a velük való foglalkozás.

Rágcsálók

Ki ne élt volna már át, vagy hallott volna olyan történetet, melyben egy hörcsög áldozattá vált, mert a gyerek túlzottan megdögönyözte? Éppen ezért, ha mégis valamilyen rágcsáló mellett döntenénk, nagyobb testű állatot szerezzünk be, így elkerülhetők a szeretgetésből adódó, halálos kimenetelű balesetek – tanácsolja Szűcs Lászlóné, az egyik pécsi állatkereskedés vezetője. Az állat egyébként a „macerálás” ellen elbújással vagy harapással védekezik – ez utóbbira leginkább a törpe hörcsög hajlamos.

A nagyobb testű rágcsálók mellett szól az is, hogy az állat természetes élettartama is egyenes arányban nő a testméretével. A csoportból legnépszerűbb házi kedvencek a deguk és a hörcsögök. Előbbiek nagyjából 6-8 évig élnek, utóbbiak törpe változatának társaságát mindössze 2-3 évig élvezhetjük, az aranyhörcsög élettartama 3-4 év lehet.

– Elsőként kézhez kell szoktatni az állatot. Kezdetben az ujjunkat mutassuk meg neki, kicsit később meg lehet simogatni, de semmiképpen nem akkor, amikor pihenni szeretne – tanácsolja Szűcs Lászlóné, aki hozzáteszi, hogy érdemes végiggondolni a beszerzést, mert szőrük miatt éppúgy allergiát okozhatnak, mint a kutyák vagy a macskák! Allergizál a takarmányozásra szánt szénafélék pollenje, illetve az almozáshoz használt faforgács is.

Bár a degu jelenleg „hiánycikk”, 1300 forintért lehetne beszerezni, a hörcsög 700 Ft körüli áron kapható. A magányos házi kedvenc könnyebben szokik az emberhez, de az állat szempontjából előnyösebb, ha több példányt szerzünk be. Ilyenkor is azonos nemű egyedeket – leginkább két nőstényt –, akik egymáshoz bújva vészelik át az időt, amíg a házigazdák távol vannak. Bár a deguk tartása egyszerűbb, betegségre hajlamosabbak, mint a hörcsögök.

A rágcsálóknak igen nagy a mozgásigényük. Hörcsögnek ezért érdemes futókereket, bújóalagutakat berakni a lakóhelyére. A degunak azonban, mivel a futókerékben letörhet a farka, sokkal inkább ajánlott a teraszos ketrec. Ehhez 14.000 forintért juthatunk hozzá. Egy teljesen berendezett hörcsögketrecet 9000 Ft körüli áron lehet beszerezni, de egy felszerelés nélküli kalitkát feleennyiért is vásárolhatunk. Hörcsögöt akár üvegterráriumban is tarthatunk, ez 3000 Ft-ért már kapható. Nagyon fontos, hogy minden esetben gondoskodni kell a bújóhelyekről!

Ha pedig kiengednénk őket, olyan helyre tegyük az állatot, ahol nincs sok rágnivaló, illetve nehezen tudnak elbújni – például mosdóba, WC-be. Ezen kövezett helyiségek azért is alkalmasabbak a rágcsálók futtatására, mert könnyebben takaríthatók, ha odapiszkít a kis kedvenc.

Terráriumlakók

Nagy Gábor, az ANK Baranyai Madárpóktartók Klubja és Baranyai Hüllőtartók Klubja titkára szerint nem jellemző, hogy kisgyermekes családok választanának maguknak egzotikus állatokat, de ha gyermek gondjaira bízzuk őket, 12 éves kortól ajánlhatók az ízeltlábúak vagy a hüllők. Szülői felügyeletet azonban mindenképpen igényel a gondozás. Ha kisgyermek mellett a szülők tartanak egzotikus élőlényeket, úgy kell elhelyezni azokat, hogy a gyermek önállóan ne tudjon hozzáférni. Emellett úgy kell nevelni a csemetéket, hogy tisztában legyenek az állat sérülékenységével, illetve, hogy némelyik faj emberre is veszélyes lehet.

– Az egzotikus állatok igen kevés gondozást igényelnek. Egyes fajokkal néhány naponta, másokkal elegendő havonta egyszer foglalkozni. Fontos, hogy a legtöbb állat nem látja kárát a gondozó hosszabb-rövidebb távolléteinek, egyes állatokat akár egy hónapra is magukra hagyhatunk – mondja Nagy Gábor.

A terraristák gyakran tartanak különböző madárpókokat, különféle sáskákat, ezerlábúakat, csótányokat. Hüllőkből a leggyakoribbak a gekkók különböző változatai vagy más gyíkok, kígyók és teknősök is. A hobbi követői kétéltű fajokat is szívesen tartanak, például gőtéket, békákat, varangyokat.

– Ízeltlábúak esetén egy terrárium néhány ezer forintból berendezhető. Egy állat beszerzése kortól és fajtól függően néhány száz, esetleg néhány ezer forint. A legtöbb kifejlett nőstény madárpók 5–15.000 Ft körül van, amíg egy fiatal példány néhány száz forintot kóstál. Hüllők, kétéltűek esetén az olcsóbb fajok fiatal példányai 2–10.000 Ft áron megvásárolhatók, de egyes fajokért súlyos tízezreket is kiadhatunk. A hüllők terráriumának ára az adott faj méretétől és igényeitől függően 5–7000 Ft-tól 25–30.000 Ft-ig is terjedhet – ismerteti a tudnivalókat Nagy Gábor.

Törpenyúl

A házinyulak hobbiállat verziója egyre közkedveltebb a gyerekek (és a felnőttek) körében. Ám mielőtt rászánnánk magunkat a vásárlásra, gondoljuk át alaposan, hogy mennyi szabadideje van a családnak, és a gyerkőcnek. A törpenyuszival ugyanis nagyon sokat kell foglalkozni.

A tapsifüles tartása szintén meggondolandó az apró lakásokban, albérletekben. A nyuszinak ugyanis minimum 50 x 100 cm-es nagyságú ketrecet ajánlanak a szakemberek. Ennél kisebb helyre még akkor se tegyük, ha sokszor kiengedjük őket játszani. A ketrecbe tehetünk házikót, melybe a nyuszi vissza tud vonulni, ha pihenni szeretne, de tartsuk szem előtt hatalmas mozgásigényét, és ne zsúfoljuk túl a rendelkezésére álló teret! Alomnak pormentes fenyőforgács javasolt.

Egyes vélemények szerint a törpenyulak könnyen szobatisztaságra nevelhetőek. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ennek az ellenkezőjét is hallottunk már.) Ez azt jelenti, hogy a ketrecükön belül kijelölnek egy sarkot, és ott végzik el a dolgukat. A lakásban tett sétáknál azért szükség van a felügyeletre, nehogy házi kedvencünk kárt tegyen magában és a berendezésben. Bármit megrághat: elektromos vezetéket, mérgező szobanövényt, ezért sose hagyjuk egyedül garázdálkodni.

Örök dilemma: kutya, macska

A tartási körülményeket tekintve mindegy, hogy méregdrága fajtiszta kutyát vagy macskát szerzünk be, vagy keveréket, bár előbbiek jóval fogékonyabbak és hajlamosabbak a különböző betegségekre. A keverék fajták jóval ellenállóbbak. Orvosi szempontból a legjobban ellátott fajtákról van szó, de Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke felhívja a figyelmet, hogy kutya és macska is csak olyan családoknak ajánlott, ahol betartják és a gyerekekkel is betartatják a harmonikus kapcsolat kialakulásához szükséges alapelveket. Tisztázni kell, hogy az állat nem játékszer. Nem kiszolgálja az ember igényeit, hanem együtt él vele.

– Ne bízzuk egyedül a gyerekre az állat ellátását, mindenképpen ellenőrizzük és vegyünk részt benne. A szempontok, amelyeket figyelembe kell vennünk, a következők: van-e elég helyünk az állat elhelyezésére? Mennyi időt tudunk rászánni naponta? Tudjuk-e biztosítani a napi ellátást, etetést, sétáltatást? Nem zavarja-e a szomszédokat? Mennyire élénk, ugatós a kutya? – gondolkodtat el Farkas Tamás.