Hölgyek figyelem! Így lehetünk sikeres vállalkozók!

Vállalkozásba kezdenél Pécsett? Vagy csak egyszerűen érdekel, hogy miként lehet Pécsett helyt állni női cégvezetőként? Ezeket a témákat járják körül a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán március 24-én kedden, ahova három sikeres női vállalkozót is meghívtak, hogy elárulják a siker titkát.

A PTE Közgazdaságtudományi karán a Simonyi BEDC elnevezésű szervezet (Business and Economy Development Center) azért jött létre, hogy a hallgatók vállalkozói attitűdjét fejlessze. Ha nem is lesz mindegyik hallgatóból vállalkozó, a Simonyi BEDC szemléletformálást és gyakorlatorientált képzést támogat eseményeivel, hogy a hallgatók ne csak a tankönyvből tanulják a vállalkozásvezetést. A szervezetnek vannak különböző programsorozatai, ezek egyike a Simonyi Brainstorm, vagyis Simonyi “ötletbörze”. Ahogy a neve is mutatja, kötetlenebb, beszélgetős programokat takar a kezdeményezés. A programok nem teljesen szakmai témájúak, inkább az elméleti tudást felhasználva a tapasztalatokon keresztül láthatnak bele a hallgatók a vállalkozói valóságba.

Vállalkozó

– Értelemszerűen van egy kis szakmai vonal a Brainstorm-beszélgetésekben, de inkább inspiratív és ösztönző jellegű kerekasztal-beszélgetések ezek – mondja Putzer Petra, a Simonyi BEDC tagja, az esemény egyik szervezője. Hozzáteszi, hogy ez az  eseménysorozat először idén márciusban nyitott a pécsi közönség számára is, most először nem csak a KTK hallgatói vehetnek részt rajta.

Fókuszban a nők és a vállalkozások

Az első idei Simonyi Brainstorm-esemény a Fókuszban a Nő címet viseli, amely elsősorban a hölgy hallgatókat buzdítja vállalkozói gyakorlatra, önfejlesztésre és a bennük rejtő kérdések megválaszolására. Ebben három vendég, Bánkuti Szabina ékszertervező, Kresz Erika cégvezető, az év vállalkozója és Märcz Évi cukrász, az év fiatal vállalkozója fog segédkezni, és minden kérdésre válaszolni.

bánkuti szabina4
Bánkuti Szabina a 3D nyomtatás technológiával készít ékszereket

Putzer Petra elmondja, oktatóként azt látják, hogy a hallgatók nagyon a multinacionális vállalatokra fókuszálnak, vagyis abban gondolkodnak, hogy az egyetemről kikerülve egy multinál fognak majd elhelyezkedni, sokszor eszükbe sem jut, hogy helyi, saját vállalkozást indítsanak. Ennek a tendenciának az apropóján arról is szó lesz, hogy miért érdemes saját vállalkozásba fogni, és hogy mi erről a pécsiek, illetve a meghívott vendégek véleménye.

– Beszélni fogunk a tipikus sztereotípiákról, a sikeres vállalkozásvezetésről, a női cégvezetés nehézségeiről és előnyeiről, de ami még fontosabb, előtérbe fog kerülni a női illetve férfi vállalatvezetők összehasonlítása – mondja Petra. Hozzáteszi, az is fontos, hogy miért és hogyan lehet boldogulni Pécsen vállalkozóként – erre is lehetőség szerint a vendégek fognak majd válaszolni.

Vállalkozó 7

A beszélgetés március 24-én, kedden 18.00-kor lesz a PTE KTK Mediterrán kávézójában (Pécs, Rákóczi út 80; Közgáz-udvar). A beszélgetésen bárki részt vehet és kérdezhet, megoszthatja gondolatait. A belépés ingyenes, de az esemény szervezői azt kérik, hogy ha tudjuk hogy érkezni fogunk, akkor a Facebook-eseményen jelöljük vissza látogatásunk. Ezt ITT tehetjük meg.

Putzer Petra elmondja, hogy ezen az eseményen kívül lesznek még programok a Simonyi Brainstorm keretein belül, a következő előreláthatóan április végén lesz, a téma pedig a zene, koncertek és fesztiválok kérdésköre lesz.