HPV: már az előjáték során fertőzhet

A méhnyakrák a világon a második leggyakoribb, nőknél előforduló rosszindulatú daganat. A nyilvántartott esetek száma megközelíti a másfél milliót. Magyarországon, évente körülbelül 1200 új méhnyakrákos beteget fedeznek fel. Egyharmaduk belehal a betegségbe.

hirdetés

Mi az a HPV?

A humán papillómavírus (HPV) az egyik leggyakoribb, szexuális úton terjedő fertőzés. A vírusnak több típusa ismert, melyek az influenzához hasonlóan különböző súlyosságú betegséget okozhatnak.

A HPV jóindulatú, könnyen kezelhető formája a felelős például a nemi szervek területén kialakuló szemölcsökért. Ám ugyanennek a vírusnak egy másik típusa méhnyak-, szeméremtest- vagy hüvelyrákot okozhat.

Már az előjáték során fertőz

A HPV jelenléte nemcsak a gyengébbik nemet érinti. A férfiak és a nők egyaránt lehetnek hordozók és átadók. A vírus leggyakrabban szexuális úton terjed, a hám mikrosérülésein keresztül bejutva, akár már az előjáték során fertőzhet.

– A fiatal korosztály a legveszélyeztetettebb, mivel náluk a legnagyobb a szexuális aktivitás. De fontos tényező a fertőzött személy szexuális partnereinek száma, a partnerek fertőzöttsége, a szexuális élet kezdetének időpontja, az óvszerhasználat mellőzése, valamint az érintettek immunrendszerének állapota is – mondja Dr. Bózsa Szabolcs, nőgyógyász.

 

Védekezés, kezelés

A HPV igen alattomos betegség, ugyanis sem tünetet, sem különösebb panaszt nem okoz. Ám a nőgyógyászati szűrővizsgálat során a vírus kimutatható. Épp ezért, a betegség elleni védekezés leghatékonyabb formája a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat – mondja a szakember.

A rákmegelőző állapot, – vagyis a méhnyak nyálkahártyájának kóros, – de még nem tumoros elváltozása egy rövid beavatkozással eltávolítható, de a már kialakult daganat csak akkor műthető, ha időben felfedezik – teszi hozzá a nőgyógyász.

Előrehaladott állapotban előfordulhat, hogy a rák a méhnyakon túlnő, ráterjed a környező szövetekre, és áttéteket képez a nyirokcsomókban, ritkán a távoli szervekben. Ilyen esetben sugárkezelés és/vagy kemoterápia jöhet szóba.

Nem járunk rákszűrésre

A gyógyulási arányok sokkal jobb képet is mutathatnának, ám Magyarországon a mai napig igen alacsony a részvételi arány a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokon: míg a 25-50 éves korosztályban közel 70%-os a részvétel, az 54 év felettieknél két évnél is több idő telhet el két szűrés között– mondja a Dr. Bózsa Szabolcs.

Biztos védelem

Magára a HPV vírusra nincs kezelési módszer, ugyanakkor a fertőzés ellen védekezhetünk oltással, így felkészíthető az immunrendszer a vírus felismerésére és közömbösítésére.

-Két gyártó által forgalmazott védőoltás érhető el a gyógyszertárakban. Az egyik két nagykockázatú HPV típus ellen, a másik az említett két típus mellett további két alacsony kockázatú, szemölcsképző HPV ellen ad védettséget – mondja az orvos.

A védőoltás receptköteles. Ám vásárlás előtt érdemes konzultálni a gyermekorvossal, a háziorvossal, vagy a nőgyógyásszal.

– Pécsett a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán HPV Centrum működik, ahol előjegyzést követően a pácienseket komplex tájékoztatásban, kivizsgálásban részesítjük és terápiás javaslatot teszünk a számukra. Ezen kívül a Bőr- és Nemibeteg-Gondozó Intézetben is adnak felvilágosítást az oltással kapcsolatban – teszi hozzá Dr. Bózsa Szabolcs

A védőoltás sorozat három egymást követő, meghatározott időpontban beadott oltásból áll. Egy injekció közel 30.000 forintba kerül, de mindkét forgalomban lévő védőoltás-típust jelenleg kedvezményesen, patikától függően körülbelül 16.000 forintért meg lehet vásárolni. A védettség tehát nem olcsó, de mivel a három oltást nem szükséges egyszerre kiváltani, így kisebb anyagi terhet jelent a családok számára.

Ingyen is oltanak

Magyarországon a közeljövőben nem várható, hogy a HPV elleni védőoltást a kötelező oltások közé helyezzék. Ugyanakkor körülbelül 200 településen, önkormányzati támogatással, a 12-14 éves lányok számára díjmentesen, vagy kedvezményesen elérhető a HPV elleni oltás. Huszonkét településen pedig a fiúk oltása is támogatásban részesül.

Pécsett jelenleg nincs ilyen akció, de Bányai Elek, a polgármesteri kabinetiroda egészségügyi tanácsadója megkeresésünkre elmondta, jelenleg kidolgozás alatt van egy egészségügyi program, melyben a város vizsgálja az ingyenes védőoltás bevezetésének lehetőségét is.