Húsvét van? Gyerünk a szabadba!

Lehet nagyobb kirándulásokat tenni jövőre is...

Húsvét alkalmával sok család megreked a tojáskereső játéknál, amikor Baranyában számos olyan programon vehetnénk részt, ami során egyszerre a természetben lehetünk, családunkkal tölthetjük a hétvégét és még az ünnepről is megemlékezünk! Adunk néhány tippet arra, hogy hova ruccanjunk ki a hosszú hétvégén húsvét alkalmával, hogy feledhetetlen legyen az ünnep.

hirdetés

A programokat Bozóky Anitával, a Pécsi Egyházmegye turisztikai főmunkatársával, és Komlós Attilával, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság marketing és kommunikációs menedzserével állítottuk össze.

Ha békére és zöldre vágyunk

A Mecsek-oldalra felkúszó Tettye városrészben található egy gyönyörűen felújított arborétum, a Pintér-kert. A kertben álló Pintér-villa a XIX. században épült. A számos védett növényfajnak otthont adó nevezetességet egyébként közel egy éve rekonstruálták. Az arborétumban található illatkert élénk színű és erős illatot árasztó növényei igazán romantikussá teszik a hangulatot, de vannak sétányok, pihenők és kilátópontok is. Húsvét alkalmával fantasztikus választás, ha kicsit ki szeretnénk mozdulni a házból.

pintérkert3

Irány a hegy, és be a barlangba!

A Tettyei Mésztufa-barlang egyedülálló geológiai képződmény, az üregrendszer a mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufában alakult ki. A járatokat az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében, kisebbfajta labirintusrendszert létrehozva. Egykor ezek a föld alatti üregek lakóhelyként is funkcionáltak. Az 1900-as évek elején igazi turista-attrakció volt az akkor “pokol kapujaként” emlegetett Tettye-barlang, belsejében egy félelmetes sárkánnyal. A misztikus üregrendszer minden egész és fél órában induló, élményt adó túravezetéssel látogatható. A barlangban találkozhatunk sárkánnyal, láthatunk tettye- és barlangtörténeti animációt, valamint egy igazi barlanglakást is megnézhetünk.

Bővebb információért kattintsunk IDE.

Tettye mésztufabarlang

Több száz denevér egy barlangban

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-barlang. A barlang jelentős denevérpihenő, kis- és nagy patkósdenevérek százai figyelhetők meg itt. A barlang kiépített főága gyalogosan, utcai ruhában kényelmesen végigjárható. A mellékágakat a nagyközönség nem, csak kutatók látogathatják. Különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferde torony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés. A sziklákhoz, cseppkőalakzatokhoz gyakran kapcsolódnak legendák, hiedelmek, melyeket a túrán a vezető elmesél. Ilyen például a magasban található „Lebegő-kő”, amely megmozdul, ha egy hűtlen túrázó halad el alatta. A húsvéti programok közé bátran illesszünk be egy barlang látogatást.

Abaliget

Mit is jelent a húsvét?

Rosner Zsolt máriagyűdi plébános szertartás-magyarázataival élhetik át a Húsvéti Szent Három Napot azok, akik jelentkeznek a húsvéti lelkigyakorlatra. A pécsi püspöki olajszentelési szentmise, a szertartások, a sötét-zsolozsmák és az étkezések közben bőven jut idő a sétára, a csendre, a lelki-fizikai feltöltődésre, az imádságra és a hálaadásra Máriagyűdön. Jelentkezési határidő március 23-a hétfő este, bővebb információért pedig kattintsunk IDE.

Ha túrázni van kedvünk!

Ha túrázni van kedvünk akkor irány a Mecsek! A Kisújbánya, Püspökszentlászló útvonalon egy 10 km-es, körtúrát tehetünk, melynek pontos állomásai Kisújbánya, Cigány-hegyi kilátó, Diós-kút, Püspökszentlászló, Kistóti-völgy, Pusztabánya és Kisújbánya. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet közepén, a festői szépségű kisújbányai medencében található útvonal, történelmi hangulatot árasztó gyönyörű természeti környezet.

Túra 8

Baranya legszebb zarándok útvonalait ITT nézhetjük meg!