Igazi hungarikum a szaloncukor

Édességhungarikum a szalonczukkedli. A szaloncukrot, azaz a szalonczukkedlit a 19. század elején kezdték gyártani Magyarországon és a mai napig hazánkban készülnek az ünnepi édességek.

hirdetés

Az országban már csak pár cukrászdában készítik kézzel a szalonczukkedlit, azaz a szaloncukrot. Ahol viszont elbíbelődnek vele, ott bizony száz éves eszközökkel, még mindig kézzel rojtozzák a csomagolópapírt és csavarják a sztaniolt az édesség köré.

– A díszítést egy rojtozó gép, az úgynevezett riccelő vagy ricselő végzi. A kézzel hajtott szerkezet az 1910-es évekből való és pusztán a papír végét vagdossa be. Ettől lesz rojtos a csomagolás – kezdi a díszítésnél Gábor Sándor, cukrász.

No, de ne szaladjunk ennyire előre. Mivel a csomagolás egy nem mindennapi édességet rejt: igazi magyar találmány, a szaloncukor tölti meg a díszcsomagot.

739585

Honnan a név?

– Az 1800-as években már állítottak fenyőfát a főúri házakban. Az akkori épületek legnagyobb helyisége a szalon volt, így a fenyő is oda került – folytatja a történetet a cukrász.

Innen már nem nehéz kitalálni, honnan ered a szaloncukor neve. A bevont, kézzel készült édesség bizony a szalonokról kapta a nevét, mivel legtöbbször azokat díszítette.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=iPI-psoslsQ&feature=youtu.be” width=”670″]

És hogy miért van csokival bevonva?

A szaloncukor úgynevezett teste, ami vízből és cukorból készül, egy nap alatt hűl ki annyira, hogy formázni lehessen. A mázat pedig praktikából öntötték rá, az ugyanis meggátolta, hogy a cukor megkeményedjen és így tárolni is könnyebb volt. Régen nem csak bon-bon formák készültek a cukorbombából, volt csillag, szív vagy akár tégla alakú szaloncukor is.

A szaloncukor tehát praktikáját és ízét tekintve igazi hungarikum, hagyományosan magyar édesipari termék. Házilag is el lehet készíteni, de ha a világon bárhol ilyen édesség díszeleg a fán, akkor arra speciális magyar hagyományként tekinthetünk.

 • Scarlet

  Nem is az, hogy teli kéne zabálni magunkat, mindent lehet, csak mértékkel.
  És ez itt a lényeg.
  A hülye magyarnak nem kell teli zabálni magát csak a mértéket betartani.
  Tehát még egyszer mondom a hangsúly a mértéken van.

 • Auster

  A rossz táplálkozás, az alkoholizmus illetve a szív- és emésztőszervi eredetű elhalálozások magas száma: ezek az igazi hungarikumok. Hajrá hülye magyarok, igyátok-zabáljátok magatokat a tepsibe az ünnepek alatt is!