Így blogolj, ha blogolnál!

Képet vagy szöveget? Rövidet vagy hosszút? Egyáltalán hogyan álljunk neki? A blogírást csak elkezdeni nehéz, aztán megy minden magától. Néhány jótanács, tipp és ötlet kezdőknek! 

Első lépések

Természetesen mielőtt nekiállunk a blog létrehozásának, nem árt kitalálni, pontosan miről is szeretnénk bejegyzéseket közzétenni. Gondoljuk végig, milyen tudással, tapasztalattal, személyes élményekkel rendelkezünk, amik mások számára érdekesek, izgalmasak, különlegesek lehetnek. Az eredetiség központi kérdés az oldal jövőjét tekintve, a 2000-es évek eleje óta ugyanis a blogolás tömegjelenséggé vált, többek között az egyszerűen kezelhető blogszoftvereknek köszönhetően.

számítógép, nő, internet

[note note_color=”#ff9e66″]

Íme néhány szolgáltató, ahol érdemes blogot létrehozni:

  • Blog.hu
  • Blogger.hu
  • Blogger.com
  • Medium.com – angol nyelvű

Mindig olvassuk el alaposan a felhasználási feltételeket! [/note]

Használjuk a közösségi oldalakat

Ha kezdő bálozóként indulunk neki a blogírásnak, akkor természetesen az ingyenes szolgáltatók felületeit érdemes használni, de létezik ennél is egyszerűbb lehetőség: ez pedig a Facebook.

– Az úgynevezett “leeső időben” (amikor a pénztárnál vagy a buszmegállókban várakozunk) az emberek általában a Facebookjukat nyomogatják a telefonjukon, plusz viszonylag alacsony összeg fejében lehetőség van fizetett hirdetések elhelyezésére, ha valaki nagyobb tömegekhez szeretne szólni – mondja Szabó János, a Qualysoft SME ügyvezetője.

A Demény, a kötsög elnevezésű Facebook-oldal például egy vizsla életének mindennapjait mutatja be, vicces fotókkal és kommentekkel. Az eb blogját több mint 35 000 ember kedveli, egy-egy képes posztot több ezren lájkolnak, vagy osztanak meg. A kutya gazdája azóta könyvet is írt Deményről.

blog, számítógép, írás, internet

Blog fotókból 

Nem kell feltétlenül írói vénával rendelkeznünk ahhoz, hogy blogot vezessünk – hangsúlyozza a szakember. Egyre elterjedtebbek a képes blogok – az Instagram például direkt erre a célra létrehozott platform -, amelyeken saját külön bejáratú fotógyűjteményt hozhatunk létre.

A bejegyzések

A frissülés gyakorisága a blog tematikájától függ. Egy webnapló esetében naponta 1-2 is belefér, rövid posztokkal, egy szakmai blogon heti szinten is elegendő ennyi, de kőbe vésett szabályok nincsenek.

Ha elkezdünk internetes naplót vezetni, akkor ne egyetlen poszttal induljunk neki, mert ha valaki netán rátéved a blogra, akkor az üres oldal láttán valószínűleg soha nem tér vissza. Szóval érdemes 10-15 bejegyzést megírni, és azokat egyszerre feltölteni az oldalra – tanácsolja Szabó János.

A posztot az úgynevezett fordított piramis elve alapján célszerű írni, vagyis a szöveg elejére kerüljön a lényeg, a legfontosabb információ, hiszen a netes bejegyzések esetében az olvasók ritkán jutnak el az utolsó bekezdésekig. Aranyszabály a bejegyzések hosszára sem vonatkozik, de a szakemberek az 1600-2000 szavas (nem karakteres) bejegyzések mellett teszik le a voksukat.

számítógép, internet, web, munka

Milyen nézettséget “kell” produkálni?

Nem lehet alapigazságokat kimondani e tekintetben sem – állítja a szakember. Szuper, ha egy blogot több százan, esetleg ezren követnek, de néhány állandó olvasóval is elégedettek lehetünk, főleg a rétegtémák, vagy -műfajok esetében.

Ha még többet szeretnél megtudni a blogírás mikéntjéről kattints IDE