Így boroznak a pécsi nők

Lesz bor, és mámor is.

Cipő a sarokba rúgva, táska a székre akasztva és egy pohár behűtött bor a kézbe. Néha egy zűrös, fárasztó nap után nem vágyunk másra, csak egy pihentető fürdőre egy finom nedűt ízlelgetve. Ha Carrie Bredshaw megteheti, neked miért ne szabadna? Mi nők szeretjük a jó borokat, sőt talán sokan nem gondolnák, értünk is hozzájuk!

Nők a bor bűvkörében

Az egyik legkedveltebb ital készítését sokan művészetként, az egyik legtartalmasabb teremtő szenvedélyként definiálják. A szőlővel való foglalatosságot alapvetően a férfias szakmák között emlegetik, de egyre jelentősebb számban képviseltetik magukat már borásznők is. 2013-ban például Magyarországon elsőként egy hölgy vehette át „Az év bortermelője” címet. Sok borász úgy tartja, hogy a nőknek nagyon kifinomult az ízlése és a szaglása, ezért igen jó érzékkel nyúlnak a borokhoz. Továbbá mivel a háztartásokban túlnyomó részt az asszonyok főznek, ők járatosabbak a gasztronómiában, ennek köszönhetően az ételekhez történő borválasztásban az ítélőképességük reálisabbnak mondható.

borkóstolás

A finomságok titokzatos rendje

Az ízek és aromák élvezete Pécsett 1998-ban életre hívta a Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendjét, mely a város társadalmi és üzleti életéből gyűjti egybe azokat a lányokat, asszonyokat, családanyákat és háziasszonyokat, akik szívesen hódolnak a kulináris élvezeteknek.

– Stabilan 27 aktív és közel 50 tiszteletbeli tagja van a rendnek, de minden évben avatunk új jelentkezőket. Egyre többen érdeklődnek a borkultúra iránt, egyre fontosabbnak tartják a hölgyek is, hogy kulturáltan tudjanak a borokkal foglalkozni, és igényesen választani – mondja Háberné Fekete Ibolya, a rend nagyasszonya. A pécsi szervezet tagja az Európai Bor – és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének, amelynek országai minden évben kongresszust rendeznek az ízek szerelmeseinek.

Közös élmény

A Guardian néhány évvel ezelőtti, 1300 borfogyasztó nőt vizsgáló kutatásának eredménye szerint a nők azért preferálják a bort más alkoholos italokkal szemben, mert finom illetve egészségesebb alternatívának gondolják a többi alkoholnál. Nem a bortermelői sikerlista, hanem személyes ajánlás alapján, a társasághoz és alkalomhoz igazítva választják az adott palackot. Fontos kérdés, hogy milyen célból választunk bort – emeli ki Háberné Fekete Ibolya. Nem mindegy, hogy kellemes baráti összejövetelen, egy vacsora főételéhez vagy egy esti borozgatáshoz bontjuk meg az adott üveget. Ilyenkor a hőségben egy kellemes, hideg, könnyű fehér bor vagy rosé lehet jó választás, míg télen kicsit a testesebb, nehezebb borokat vesszük elő.

Képzés nőknek

A Nemzetközi Borakadémia képzései között kifejezetten nőknek szóló kurzusokat is találhatunk, ahol a borkészítés és borkóstolás mikéntjébe vezetik be az érdeklődőket. Nem kell messzire mennie a baranyai asszonyoknak sem, ha elmélyednének a témában, a pécsi borrend is szívesen fogadja az érdeklődőket.

–Tudunk segíteni azoknak a hölgyeknek, akik szeretnének jobban megismerkedni a bor és gasztronómia világával. Tartunk előadásokat, ahol ismert borászok vezetik be a hölgyeket a borfogyasztás rejtelmeibe, hogy milyen szabályok mentén válogassunk – mondja az alapító tag. A hölgyek között sokan kezdő háziasszonyként kezdték, közülük többen – sok tanfolyam és továbbképzés után-  elismert borszakértők lettek. Szívesen adják át tudásukat, tapasztalataikat mindenkinek, aki nyitott a gasztronómia és a borok harmonikus összehangolására. A társaság jó lehetőség és inspiráló közeg, hogy mi is magabiztosabban nyúljunk a megfelelő borok után.

borkóstolás

Hogyan lehet bekerülni a tagok közé?

– Két rendbeli hölgy ajánlására van szükség, aki alátámasztja, hogy a jelölt komolyan gondolja a csatlakozást. Ezt követően együtt döntünk, hogy szeretnék- e az adott hölgyet maguk közé fogadni – árulja el a nagyasszony.

 

hirdetés
Hirdetés