Öt dolog, amivel csökkentheted az ökológiai lábnyomod!

Ötven évvel ezelőtt egy ember ökológiai lábnyoma még csak 0,88 hektár volt. Napjainkra elérte a 2,2 hektárt, miközben számítások szerint a Földön minden emberre 1,8 hektár terület jutna. Nyilvánvaló tehát, hogy több erőforrást használunk és több hulladékot termelünk, mint azt a fenntartható fejlődés elve szerint tehetnénk. Magyarország egy lakosának ökológiai lábnyoma például 3,7 hektár. 

hirdetés

Természetesen nem várható el és nem is életszerű, hogy úgy éljük a hétköznapjainkat, ahogy nagyszüleink vagy dédszüleink tették. A világ minden területen hatalmasat változott az elmúlt évtizedekben, ezt a rohamos fejlődést pedig lehetetlen megállítani, vagy visszájára fordítani. Ugyanakkor vannak dolgok, amiket nap mint nap megtehetünk azért, hogy megóvjuk a Földet.

[note note_color=”#e2f4a4″]

Mi fán terem az ökológiai lábnyom?

Minden egyes ember és társadalom elfoglal bizonyos teret bolygónk felszínéből azáltal, hogy itt termeli meg az élete fenntartásához szükséges javakat (élelmiszerek, energia, szórakozás stb.), illetve itt dolgoztatja fel a természettel azokat a hulladékokat, amelyeket kibocsát. Ennek a térnek a nagyságát méri az ökológiai lábnyom, ami mindig pillanatnyi, dinamikusan változó szám.[/note]

1. Hagyd a garázsban az autót!

Minimalizáljuk és ésszerűsítsük az autózást, és ha tehetjük, akkor járjunk gyalog vagy biciklivel. Így csaknem nulla lesz az ökológiai lábnyomunk – legalábbis, ami a közlekedést illeti. Egyébként már azzal is sokat teszünk, ha buszra szállunk, a tömegközlekedés használatával ugyanis hetven százalékkal kevesebb kárt teszünk környezetünkben.

Az egyre népszerűbb közösségi közlekedés szintén a fenntartható fejlődés támogatója. Logikus, hiszen így egyszerre többen utaznak egy autóban, és nem külön-külön tankolnak, illetve szennyezik a levegőt több száz kilométeren át.

bicikli

2. Csökkentsd a húsfogyasztást!

Nem kell vegetáriánusnak lenni ahhoz, hogy megóvjuk a Földet, ám a “húst hússal eszünk” életmód hatalmas ökológiai lábnyomot eredményez, nem mellesleg egészségtelen is. Míg egy vérbeli húsevő 0,9 hektárt vesz igénybe bolygónk területéből, addig egy helyi élelmiszereket fogyasztó vegán 0,3 hektárt – és ez ugyebár csak az étkezésre vonatkozik.

3. Csomagolt helyett legyen friss!

Bele sem gondolunk, de már azzal is sokat tehetünk környezetünk megóvásáért, ha a csirkemellet kimérve vesszük meg a húspultból. Az előre csomagolt termékek jobban megterhelik a környezetet, hiszen a papírtálcát vagy dobozt is elő kell állítani valahogy.

A helyben megtermelt, szezonális alapanyagok előnyben részesítésével szintén kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után. A szállításhoz ugyanis jóval kevesebb energiaforrásra van szükség, szemben például az olasz görögdinnyével.

4. Annyit vásárolj, amennyit felhasználsz! 

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint Magyarországon egy család évente átlagosan 100 kilogramm élelmiszert dob ki, másként fogalmazva háztartásonként az összes megvásárolt élelmiszer 10 százaléka kerül a szemétbe. Ez hihetetlen mértékű pazarlás, hiszen rengeteg energiába kerül megtermelni, előállítani ezeket a termékeket, ám ha nem fogyasztjuk el, hanem a kukában landolnak, akkor mindez felesleges volt, sőt hulladékoldalról többletmunkát jelent a feldolgozás. Egyetlen dolgot tehetünk: megtervezzük a vásárlást, és inkább kevesebbet veszünk, mint többet.

hulladék

5. Turkálj, turkálj, turkálj

Ha nem is minden nap, de viszonylag gyakran vásárolunk ruhaneműt magunknak, vagy a családtagjainknak. A használt ruhák újrafelhasználása pedig – környezetvédelmi szempontból – az egyik legjobb megoldás. Ha a két végletet hasonlítjuk össze, akkor azt mondhatjuk, hogy annak, aki minden holmiját másodkézből szerzi be 0,2 míg annak, aki mindent újonnan vásárol meg 0,7 hektár az ökológiai lábnyoma. Beszédes számok.

Pécsen egyébként gyakran szerveznek garázsvásárokat és ruhabörzéket, ahol mások megunt, kinőtt, vagy nem használt ruháiból válogathatunk jutányos áron.

A régi ruhák átalakítás, átszabása szintén megoldást jelenthet a Föld megóvása érdekében. Szerencsére a DIY módszerek egyre divatosabbak, ami hosszú távon jótékony lehet a jövő lakosságára nézve.

[box title=”Mit tehetünk még? ” box_color=”#fde3b4″ title_color=”#000000″]

A Környezetvédelmi Világnap alkalmából az Ökováros-Ökorégió Alapítvány figyelemfelhívó installációval készült a pécsieknek. Június 5-7. között egyik napról a másikra látványos fasor “nő ki a földből” a Városháza előtt a Széchenyi téren. A járókelők végigsétálhatnak a zöld ösvényen, nézelődhetnek, és játékosan kiszámolhatják, mekkora nyomot hagynak életmódjukkal bolygónkon, illetve további tippeket olvashatnak a környezetszennyezés csökkentéséhez.

A nyitó ünnepségen, június 5-én 14 órakor különleges produkcióval készül közösen városvezetés, pécsi cégek, a civilek és 125 pécsi kisiskolás gyerek. E jeles napon élőképpel üzennek a gyerekek és Páva Zsolt polgármester a pécsieknek.[/box]