Így karácsonyoznak az ismert pécsi arcok

Ahány ház, annyi szokás – szokták mondani. Nos, így van ez a karácsonnyal is. Bár a keretek egyformák, az évek során minden család kialakít magának különféle hagyományokat és szokásokat. Az Abszolút Nő most három ismert pécsi ünnepi forgatókönyvébe lesett bele.

hirdetés

Vermes Tímea, operaénekesnő

– Hogyan zajlik nálatok a karácsonyi készülődés? 

– A családomnak és a közönségnek egyaránt igyekszem megfelelni az ünnepek alatt, nálunk ugyanis a karácsonyi időszak – nagy örömömre – munkával is telik. Szabad perceimben gyakorolok, hiszen minden hétre jut egy-két előadás vagy fellépés. December 28-án például a Kodály Központban lesz Vermes Tímes & barátai opera-, operett- és musicalgála. Mindemellett készülök a szentestére és a családi összejövetelekre. A feldíszített karácsonyfát és az ajándékokat természetesen a Jézuska hozza, pont abban az időben, amikor három éves Anna lányunk a nagymamánál időzik. Épp úgy, ahogy az én gyerekkoromban.

– A karácsonyi ételekkel mi a helyzet, ki tevékenykedik a konyhában? 

– Természetesen én készítem el a karácsonyi ételek nagy részét, de a családom sokat segít, hiszen második nap mindig édesanyámnál eszünk, 24-én este pedig a nagynénémnél gyűlik össze a család. Tavaly kétszer is vacsoráztunk szenteste, mert a férjem (Bencze Attila, rendezvényszervező, riporter, műsorvezető – a szerk.) első feleségénél is ettünk egy keveset a gyerekekkel közösen. Mindig van pulyka és kacsa is, a méteres kalács és a bejgli pedig kihagyhatatlan karácsonyi édesség nálunk. Az aprósüteményekre is nagyon nagy hangsúlyt fektetek, ezért ezeket már jó előre megsütöm. Ennek csak az a hátulütője, hogy karácsonyig mind egy szálig elfogynak. Ez idén sem volt másként, így a napokban ismét nekiláttam az sütigyártásnak, kislányom közreműködésével, aki mostanában mindenből szereti kivenni a részét. A mézeskalács pedig központi projekt idén, mert a férjem nagylánya megtanítja nekem, hogyan kell gyönyörű vékonyan díszíteni a kalácsokat. Már nagyon várom, hogy együtt munkálkodjunk a konyhában!
Vermes Tímea
Idén már együtt sütnek-főznek Annával

– Mi alapján választjátok ki az ajándékokat a családtagoknak? 

– Én igazi meglepetésmániás, ajándékdugdosós nő vagyok, és fordítva is ezt várom el. Atival minden évben meglepjük egymást, és már karácsony előtt azt találgatjuk, vajon mire vágyik a másik. Annával eddig könnyű dolgunk volt, hiszen azt vettünk neki, amit mi gondoltunk, de idén a lányunk közölte, hogy ő bújócskázó nyuszit kér a Jézuskától. Mit volt mit tenni, írtunk neki egy levelet…

– Vannak karácsonyi veszekedések, viták?

– Természetesen! A karácsonyfa mérete és alakja állandó vitatéma. Férjem kicsi, karcsú fát szeretne, minden évben megpróbál rábeszélni egy ilyen típusra. Jómagam a magas, dundi fákat szeretem, így végül mindig ilyet veszünk, ezért általában hazáig bosszankodik az autóban. Faállításkor rendszerint elvonulok ajándékot csomagolni a másik szobába, majd mikor kész van, általában megjegyzem, hogy ferde, mire ő közli,hogy jövőre műfenyőt veszünk. Ezen mindig mosolygok egy jót, és arra gondolok: majd ha piros hó esik!

Vermes Tímea
Vermes Tímea és kislánya, Anna

 

Felcser Máté, a Punnany Massif egyik frontembere 

– Hogyan zajlik nálatok a karácsonyi készülődés? 

– Sajnos egyre kevésbé népes a családom. A gyermekkori rutin mára máshogy történik. A magánéletben mindig volt egy irány, ahova éppen udvaroltam, arra vetett a sors. Nővéremnek sok a gyermeke, így inkább hozzájuk alkalmazkodunk. Alapvetően vallásos család vagyunk, így karácsonykor elhangoztak bibliai idézetek. Ünnepi ételekből sosincs hiány, a hal viszont nem jellemző felénk. Ez egy kellemes együttlét, amikor van időnk egymásra figyelni.

– Mik azok a karácsonyi ételek, italok, amik az asztalra kerülnek nálatok? 

– Az ünnepi asztal mindig a nagyszüleim reszortja volt, de sajnos ők egyik ágon már nem élnek, a másik nagymamám pedig idén már nem tud főzni. A nagynéném ugyan vegetáriánus, de a szülei tradicionális, karácsonyi szokásait tartja és élteti tovább. A ünnepi asztalon nálunk mindig volt franciasaláta, húsos sütemények és rengeteg édesség, illetve bevett karácsonyi ételek, a speciális családi diópálinka pedig sosem hiányozhat.

– Mi alapján választod ki az ajándékokat a családtagoknak? 

– Változó, szeretek halmozni és természetesen jó férfi módjára az utolsó percekben érkezek meg a boltokba, a gyerekkori barátaimmal együtt. Igyekszem hasznos, illetve maradandó dolgokat venni. A mobiltelefontól a festményen át a versig adtam már mindenfélét.

– Volt már olyan karácsony, amit egy vicces történet tett emlékezetessé? 

– Udvaroltam egy lánynak és a nagymamájához mentünk minden év karácsony másnapján ebédelni. Korán érkeztünk és valami kellékért elugrottam a lány unokatestvérének párjával, Jancsik Péter barátommal. Neki két sarokkal odébb volt egy kocsmája. Mondanom sem kell, rettenetesen berúgtunk rövid percek alatt. Volt pislogás, mikor a negyedórás kanyarból visszatértünk. Egyébként nálunk van egy örök tradíció: ha megvan a család, akkor irány a kocsma és az ottani barátokkal – akik az életünk részei – egy koccintással és öleléssel üdvözöljük egymást.

253140_446565778719267_1698008387_n
Felcser Máté

 

 Lantos Levente, PMFC-MATIAS, csapatkapitány

– Hogyan zajlik nálatok a karácsonyi készülődés?

– Szenteste nálunk gyűlünk össze, a nagyszülők átjönnek és közösen töltjük az ünnepeket, majd a rokonokat is meglátogatjuk. Amíg otthon zajlanak az utolsó simítások, addig el szoktam vinni a kislányomat korcsolyázni, hogy otthon mindenki nyugodtan készülődhessen.

– Mi alapján választod ki az ajándékokat a családtagoknak?

– Olyan dolgokkal szoktam meglepni a családtagjaimat, amiket ők nem vennének meg maguknak.

Lantos
Lantos Levente

 – Nálatok ki sürög-forog a konyhában karácsonykor?

– A párom az úr a konyhában, természetesen besegítek, ha kell, de elárulom: nem vagyok egy nagy szakács. Nálunk hagyományos karácsonyi menü kerül az asztalra, de minden évben beújítunk valamit.

– Vannak karácsonyi veszekedések, viták?

– Nálunk nem szokás vitázni, de még a hétköznapokban sem. Szerencsére olyan párkapcsolatban élek, ahol ilyen nem fordulhat elő. A dolgokat közösen megbeszéljük és együtt hozzuk meg a számunkra legideálisabb döntést.

– Volt már olyan karácsony, amit egy vicces történet tett emlékezetessé?

– Vicceset hirtelen nem tudok mondani, de emlékezeteset annál inkább. Nem sokkal 2007 karácsonya előtt született meg a kislányunk, mondhatni a Jézuska hozta nekünk.

Lantos Levente
Lantos Levente

  • Bencze

    Öcsém! Otthoni sütögetéshez talán nem kell, még egy művésznek sem..:)
    Talán a cikk más része izgalmasabb lehet…

  • öcsém

    timike helyében húztam volna egy melltartót 🙂
    (első kép)